Her troner bamsen på skogens konge

Terje Husebæk trodde knapt sine egne øyne da han så hva viltkameraet hans hadde fanget opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terje Husebæk kunne nesten ikke tro sine egne øyne da han så hva viltkameraet hans hadde fanget opp på Åsnes Finnskogen i Hedmark.

Bare rundt fem meter fra en skogsbilvei på et sted som heter Rogberget fråtser to bjørner i et elgekadaver. På et av de unike bildene står den ene bamsen godt plassert oppå skogens konge mens den gnager på et tre.

- De holdt seg der i 13 timer. Kom og gikk, spiste og drev på. Hørte de biler, så forsvant de, men var på plass igjen etter noen minutter, sier Husebæk til lokalavisa Glåmdalen.

Tok to uker Husebæk forteller at det startet med at sønnen og en kamerat av ham fant en selvdød elg på en skogstur i området.

- Da tenkte jeg at det kunne være en mulighet for å få noen bilder her. Ikke i mine villeste fantasier tenkte jeg bjørn, men kanskje noen andre rovdyr, sier han til Dagbladet.

Husebæk snakket med grunneier og fikk tillatelse til å sette opp et kamera. I to uker sto det peilet inn på elgekadaveret uten at det var noe annet enn kråker som forsynte seg. Men så en dag oppdaget han at elgekadaveret var kastet rundt på.

- Da skjønte jeg det måtte være noe annet enn et smådyr. Det er ikke hvem som helst som kan snu en elg på 200 kilo rundt, sier han.

Kan være bjørnepar Likevel var bildene på kameraene mye råere enn han kunne forestille seg.

- Å bla gjennom bildene og så oppdaget at det var bjørn der... det, det var ganske stort, sier Husbæk, som mener han hatt flaks.

Det første bildet av bjørnen er tatt i 10-tiden på formiddagen, mens det siste er tatt 22.17 på kvelden.

Rovviltkontakt Stein Erik Bredvold sier til Glåmdalen at en av bjørnene kan være en binne som er født i traktene for et par år siden. Den største bjørnen kan være en hannbjørn på frierføtter, eller det kan være en minne og en bjørneunge som har funnet hverandre igjen.

Ikke redd Selv om Husebæk har hytte bare 400 meter unna og går mye tur i terrenget, synes han ikke det er skummelt å vite at det er bjørn i området. Han beskriver området som ganske øde.

- Bortsett fra hyttene er nærmeste bebyggelse en mil unna i luftlinje. Jeg visste at det fantes bjørn der. Bjørnen har nok sett meg mange ganger, uten at jeg har sett den. Den har full kontroll på oss mennesker, mener Husbæk.

Han forteller at han har vært mye på tur i området, også etter at han fant bildene.