Her trosser Mandela advarsler om attentat

Den historiske lastebilferden med gamle fiender gjennom Soweto. - Han håndhilste og takket Norge.

 DET USANNSYNLIGE BILDET - ETTER VALGET I 1994:  En ubeskyttet Nelson Mandela flankert av sine tidligere bitre rivaler Mangosuthu Buthelezi (til venstre) og Pik Botha på signingsferd i Soweto etter det første frie valget. Denne scenen var helt utenkelig bare kort tid i forveien. Mandela trosset attentatadvarsler og gjennomførte turen med et stort slep av sikerhetsfolk. Tid og sted ble holdt hemmelig til like før. FOTO: GRY ISBERG.
DET USANNSYNLIGE BILDET - ETTER VALGET I 1994: En ubeskyttet Nelson Mandela flankert av sine tidligere bitre rivaler Mangosuthu Buthelezi (til venstre) og Pik Botha på signingsferd i Soweto etter det første frie valget. Denne scenen var helt utenkelig bare kort tid i forveien. Mandela trosset attentatadvarsler og gjennomførte turen med et stort slep av sikerhetsfolk. Tid og sted ble holdt hemmelig til like før. FOTO: GRY ISBERG.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For noen uker ble det ikke regnet som veldig sannynlig at Nelson Mandela skulle få oppleve sin 95-årsdag i dag. Og attpåtil med oppadgående helserapporter fra familiemedlemmer på bursdagsbesøk på sykehuset.

Men på 1990-tallet var det langt mindre sannsynlig at den sørafrikanske frihetshelten skulle stå skulder til skulder med disse to herrene på et åpent lasteplan.

Det historiske bildet av de tre smilende, gamle rivalene - oftere benevnt som fiender - på den gule pickup'en gjennom den symboltunge bydelen Soweto i Johannesburg, er tatt av daværende Røde Kors-medarbeider Gry Isberg etter det første frie valget i Sør-Afrika i 1994.

Ble strengt advart Til venstre for Mandela (og til høyre på bildet) står Pik Botha (81) - den siste utenriksministeren for det forhatte rasekilleregimet og Nasjonalpartiet.

Ved Mandelas høyre skulder hilser hans bitre rival på frigjøringssiden, Inkathapartiets Mangosuthu Buthulezi (84).

- Det var en svært spent stemning selv om valgresultatet var klart. Alle ville hilse på Mandela både før og etter valget, men han ble strengt advart mot å stille opp på det aller meste av sikkerhetsmessige grunner, sier Gry Isberg til Dagbladet.

I det historiske valgåret 1994 jobbet hun for Røde Kors i Sør-Afrika.

Taushetsplikt Det var et overordnet poeng at Nelson Mandela ikke bare skulle vinne valget, men også tiltre som Sør-Afrikas første folkevalgte president i live.

- Men akkurat i Soweto, som hadde betydd så mye på ANCs vei til å rive ned apartheidgjerdene, var han fast bestemt på å gjennomføre et tett og åpent møte med innbyggerne. Tid og sted ble først kjent for folk flest noen minutter før.

-Vi i Røde Kors fikk en times varsel med taushetsplikt for å  være i kriseberedskap ved sykehusene. Det var høyeste beredskap mot væpnede angrep på Mandela og hans nye kompanjonger, minnes Isberg.

Hun sto på fortauet rett overfor den åpne «bilkortesjen».

Aura - Det var både en skremmende og magisk stemning på samme gang.  Bilen stoppet et kort øyeblikk der, og Mandela håndhilste på oss som hadde Røde Kors-merker. Vi merket auraen i stor ring rundt mannen, minnes hun.

African National Congress (ANC) og Mandela vant valget med brakoppslutningen 62,6 prosent.

Nasjonalistpartiet (NP) fikk 20,4 prosent og Inkatha Freedom Party (IFP) 10,5 prosent av stemmene.

Pik Botha ble energiminister og Buthelezi innenriksminister i den første samlingsregjeringen til Mandela.

Takket Norge Gry Isberg, som nå er kommunikasjonssjef i kollektivtransportselskapet Ruter, møtte Mandela også en gang seinere under Røde Kors-jobben i Sør-Afrika.

 HISTORISK SOWETO-MØTE:  Gry Isberg jobbet for Røde Kors i Sør-Afrika. Foto: Ruter AS.
HISTORISK SOWETO-MØTE: Gry Isberg jobbet for Røde Kors i Sør-Afrika. Foto: Ruter AS. Vis mer

- Mor var på besøk fra Norge, vi var i hovedstaden Pretoria og ville se den nye presidentens strengt bevoktede hjem. Vi pratet med en vaktmann ved inngangen da Mandela kom gående i hagen. Vaktmannen ropte at det var besøk fra Norge. Da kom Mandela ut til oss, håndhilste og takket for all støtten fra Norge. Et stort øyeblikk med en stor mann, oppsummerer Gry Isberg.

 18. JULI 2013:  Mandela-tilhengere syngere "Happy Birthday" og feirer frigjøringshelten på 95-årsdagen utenfor Medi Clinic Heart Hospital i Pretoria. Dette er også den 15. bryllupsdagen i ekteskapet med den tredje kona, Graca Mandela. FOTO: STEPHANE DE SAKUTIN, AFP/NTB SCANPIX.
18. JULI 2013: Mandela-tilhengere syngere "Happy Birthday" og feirer frigjøringshelten på 95-årsdagen utenfor Medi Clinic Heart Hospital i Pretoria. Dette er også den 15. bryllupsdagen i ekteskapet med den tredje kona, Graca Mandela. FOTO: STEPHANE DE SAKUTIN, AFP/NTB SCANPIX. Vis mer