BLIKK MOT SØR:  Den svartkledde mannen med kikkerten og slappe kinn er Nord-Korea-arvingen Kim Jong Un. Fredag besøkte han fronlinja mot Sør-Korea. Foto: AP Photo / KCNA via KNS / NTB Scanpix
BLIKK MOT SØR: Den svartkledde mannen med kikkerten og slappe kinn er Nord-Korea-arvingen Kim Jong Un. Fredag besøkte han fronlinja mot Sør-Korea. Foto: AP Photo / KCNA via KNS / NTB ScanpixVis mer

Her truer Kim med tunge våpen han ikke har

Beskyldes for verbale tomhylser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag viste statlig TV hvordan despoten Kim Jong-Un inspiserte frontlinja på grensa mot nabolandet Sør-Korea.  

- Våre raketter står i beredskap, utstyrt med atomstridshoder, uttalte Nord-Koreas viseforsvarsminister Kang Pyo-yong høytidelig under et arrangement i hovedstaden Pyongyang.

I sør blir det sett på som nok ei språklig tomhylse.

- Brenn ondskapens rede - Om vi trykker på knappen, vil de ta av og innholdet gjøre Washintgton - de amerikanske imperalistenes festning og ondskapens rede og dets tilhengere - om til et flammehav, la han til.

Vestlige eksperter tviler på om Nord-Korea har perfeksjonert teknologi som gjør landets despot i stand til å utstyre missilene med atomstridshoder.

Likevel er ordkrigen kraftig skyts. I Sør-Korea er responsen at Pyongyang og Kim Jong-Un «vil ble fjernet fra jordens overflate» om de skulle angripe med atomvåpen.

Ustabilt arvegods Kim er svært snurt etter at FN med støtte fra Kina (en av hans få handelspartnere) vedtok en resolusjon som ytterligere strammer grepet rundt det lutfattige landet.

En umiddelbar reaksjon var at Nord-Korea trakk seg fra alle avtaler om såkalt «ikke-aggresiv opptreden» overfor naboen i sør.

Vestlige eksperter mener despoten som arvet regimet fra sin far, er mer opptatt av å styrke sin posisjon i Nord Korea enn å være en reell trussel for omverdenen.

Men slikt er farlig å ta for gitt.

- For meg virker dette som den farligste situasjonen siden Koreakrigen. Nord-Korea er i verdenssamfunnet mer enn noen gang trengt opp i et hjørne og vil presse på videre med enda mer konfronterende militære fremstøt, sier den nordkoreanske analytikeren Paik Hak-soon ved Sejong-instituttet i Seoul til AFP.

Truer Japan Selv om trusselen om å dumpe atomvåpen i hodet på amerikanerne er like tom som landets kornlagre, mangler ikke Nord-Korea skremmende effektfulle alternativer.

Den åpenbare kandidaten er selvfølgelig nemesis Sør-Korea. Men militære eksperter peker også på Japan, bare 1000 kilometer unna. I Nord-Koreas ordrike ordkrig mangler det ikke på spontanangrep rettet mot naboen over vannet.

Ifølge Reuters er Nord Koreas krigsmaskineri formidabelt, om man ser på tallene. Både i antall hoder og våpen er Sør Korea massivt underlegent. 

Tallene som ikke teller I nord står det 1,2 millioner soldater. I sør bare 640 000, støttet av 26 000 amerikanere stasjonert i landet. 

Nord Koreas fattigdom spiller imidlertid inn på hvor slagkraftig man regner Kim Jong-Uns hær å være. Eller ikke være.

Utgiftene knyttet til å holde en stor hær stående og marsjere på stedet hvil, er så massive at det er noe av årsaken til at landet har satset på utvikling av atomvåpen.

- Et konvensjonelt militærvesen er veldig dyrt, og overveldende dyrt for Nord-Korea. Det blir fort en pengekamp - og den kan ikke Nord-Korea vinne, sier forsvarsekspert Shin In-kyun ved The Korea Defence Network i Seoul til Reuters.

UTEN REDNINGSVEST: Nord-Koreas despot Kim Jong-un (i svart) besøkte fredag to militære enheter ved øyene Jangjae og Mu. Dette er de samme styrkene som i 2010 sendte raketter mot Yeonpyeong i Sør-Korea.  Foto: EPA/ YONHAP / NTB Scanpix
UTEN REDNINGSVEST: Nord-Koreas despot Kim Jong-un (i svart) besøkte fredag to militære enheter ved øyene Jangjae og Mu. Dette er de samme styrkene som i 2010 sendte raketter mot Yeonpyeong i Sør-Korea. Foto: EPA/ YONHAP / NTB Scanpix Vis mer