Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her ute er det kritisk etter 10 minutter

Fingrene stivner etter to minutter. Her er de viktigste reglene for å overleve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


RENA (Dagbladet): Med 12 minusgrader i lufta og en halv varmegrad i vannet danner iskrystallene en snerk i det åpne hullet fra isboret etter bare et par minutter. 

Kaptein og instruktør Arne Alexander Strand (36) ved Forsvarets vinterskole tråkker ut i råken og synker til skuldrene i det iskalde fjellvannet i Glesåtjernet på Gråfjell høyt over Rena for å vise andre hvordan skal komme seg opp igjen dersom turen på isen går galt.  

Av med skiene -  Dersom du har ski på beina — få løsnet bindingene eller få beina ut av støvlene selv om du må dukke under. 

Skiene er en brems for oppdriften og kan huke seg fast i isen.

 OPP OG FRAM:  Ikle gå på isen rett ved råken - ak deg fram.  FOTO: THOMAS RASMUS SKAUG.
OPP OG FRAM: Ikle gå på isen rett ved råken - ak deg fram. FOTO: THOMAS RASMUS SKAUG. Vis mer

Husk at fingrene kan stivne når du har vært bare to minutter i isvannet. Og 10 minutter i råka kan være kritisk, sier den erfarne vinterinstruktøren.  

Hasteråd nr. 2 når du har gått gjennom:  

- Prøv å snu deg der du kom fra og ta tak i fast is der.  Den eneste sikre isen er der du gikk før det brast, påpeker Strand.   Men stol ikke på isen de to nærmeste metrene til kanten på råken. Derfor må redningsmannskap og den som kommer opp av vannet fordele vekt og åle seg fram.  

 LIVREDDER:  Ispigger rundt halsen må være standardutstyr. FOTO: THOMAS RASMUS SKAUG.
LIVREDDER: Ispigger rundt halsen må være standardutstyr. FOTO: THOMAS RASMUS SKAUG. Vis mer

Forsvaret har strenge sikkerhetsregler og ingen dødsulykker på islagt vann de siste årene.   Vinterskolen på Rena har holdt iskurs for offiserelever på krigskolene de siste dagene.   Rådene er de samme for skøyteløpere, isfiskere og andre turgjengere som vil bruke islagte innlandsvann og kyststripe i kuldevinteren.

NEI-vann Ekstrem årvåkenhet er nødvendig på is der vannet er i bevegelse under: elver,os, bekkemunninger og regulerte vann, der det kan være flere meter mellom isen og vannet.

•Og ved sjøen: vær ekstra forsiktig når det er fjære og størst hulrom under isen.
•Brygger: isen er svakest rundt stolper som stikker opp fra bunnen. De virker som varmeledere.
•Is på brakkvann og saltvann høst og vår er ustabil.  

Sikker is Blank eller svart stålis på innlandsvann er den tryggeste. 10 centimeter tykk stålis bærer en voksen mann på 140 kilo. Dersom tre eller flere går sammen, bør isen være 25 cm tykk. Snøscooter:  25 centimeter.   Brakkvann og saltvann: trygg is dobbelt så tykk som innlandsisen:  20 og 50 centimeter.  

Utstyr på istur Ispigger i snor rundt halsen for å få tak hvis du faller uti. Tørre klær, helst ull, i vanntett pakning i ryggsekk. 10 meter tau til å kaste ut i råken. 

- Vi anbefaler ingen å dra på istur aleine. De andre drar umiddelbart opp mobilen og ringer 112 hvis en turkompis går gjennom. Og gå ikke ut til bruddkanten. Da kan det gå enda galere. Kast ut line festet i skistav, ål deg fram med en stokk eller kvist eller dann en kroppslenke hvis dere er flere, råder Forsvarets vinterinstruktør Arne Alexander Strand.

 STÅLKONTROLL:  30 centimeter tykk stålis: da er det bare å hygge seg med skøyter, ski eller pilk.
STÅLKONTROLL: 30 centimeter tykk stålis: da er det bare å hygge seg med skøyter, ski eller pilk. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media