Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her utføres brutale dyreforsøk på Jacqueline (24)

Tvangsmatet, barbert og blødende gjennomlevde en performancekunstner forskjellige dyreforsøk i ti timer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Performancekunstneren Jacqueline Traide (24) er iført halsbånd og blir brutalt tvunget ned på en benk av en mann iført hvit frakk og munnbind.

Jacquelines munn åpnes så ved hjelp av to kroker, festet i en lærrem. Hun har ingen mulighet til å flykte og angsten står i øynene hennes.

Tiden er kommet for at hun skal mates.

Dette er ikke en scene fra en av internetts mørkeste kroker, men en scene som utspant seg i et butikkvindu i den populære handlegata Regent Street i London. Formålet var å vise hva dyreforsøk i kosmetikkindustrien innebærer. Virkemiddelet var å utføre forsøkene på et menneske.

Tvangsmatet Jacqueline Traide er veganer og støtter kosmetikkjeden Lushs kampanje for å forby all dyretesting av kosmetikk i EU. Hele seansen varte i ti timer, i løpet av den tiden ble hun tvangsmatet slik at hun fikk brekninger, øynene hennes begynte å renne etter å ha blitt påført forskjellige væsker og hun ble barbert og påført forskjellige produkter.

Utenfor butikkvinduet i Regent Street samlet det seg sjokkerte tilskuere som ble vitne til den umenneskelige behandlingen av 24-åringen.

TVANGSMATET: Jacqueline ble tvangsmatet etter å ha blitt påsatt kroker for å holde munnen oppe. Ledningene ut fra hodet skal forestille elektroder, som skal måle stressnivået og eventuelle reaksjoner. Foto: Lush/Fighting Animal Testing
TVANGSMATET: Jacqueline ble tvangsmatet etter å ha blitt påsatt kroker for å holde munnen oppe. Ledningene ut fra hodet skal forestille elektroder, som skal måle stressnivået og eventuelle reaksjoner. Foto: Lush/Fighting Animal Testing Vis mer

- Mange vet ikke at det foregår dyreforsøk i stor skala innen kosmetikkindustrien. Millioner av dyr lider og blir drept hvert eneste år, sier Tamsin Omond i Lush-kampanjen.

Sjeldent smertelindring Dyreforsøk i kosmetikkindustrien er i utgangspunktet forbudt i EU, men det er unntak for de tre mest utbredte forsøkene som tester giftigheten i stoffene. Disse testene vil være lovlige fram til 2013 i EU, men i store markeder som USA og Japan er det ingen begrensninger på dyreforsøk i kosmetikkindustrien.

Disse dyreforsøkene innebærer blant annet at rotter må svelge stoffene som skal testes, for å sjekke om de får allergiske reaksjoner. Rottene blir gjerne sultet før testene utføres. En annen test går ut på å teste om stoffene kan irritere huden. Dyrene blir da skrapt opp på ryggen og stoffene påføres. Dyrene får normalt ikke smertelindring ved noen av disse forsøkene.

De fleste kosmetikkselskaper utfører ikke dyreforsøk av ferdige produkter, men selv i land der det er ulovlig å utføre dyreforsøk for kosmetikk, selges det likevel produkter som inneholder ingredienser som er testet på dyr. I tillegg krever enkelte land at det endelige kosmetikkproduktet har gjennomgått dyreforsøk før det kan bli solgt på markedet.

Vil øke bevisstheten Jacqueline, som frivillig lot seg utsette for disse dyreforsøkene, sier at hun håper hennes performancestunt i London vil øke bevisstheten rundt bruken av dyreforsøk.

- Jeg håper at dette vil bidra til at forbrukerne tenker seg nøye om før de går ut og kjøper et produkt som har blitt utviklet ved hjelp av dyreforsøk, sier Jacqueline.

24-åringen fikk barbert hodet og øyenbryn under den ti timer lange performancen, i tillegg begynte hun å blø da hun forsøkte å motsette seg en sprøyteinjeksjon.

PÅ UTSTILLING: Forsøkene ble utført i et utstillingsvindu. Tusenvis av forbipasserende fikk med seg Jacquelines performance. Foto: Lush/Fighting Animal Testing
PÅ UTSTILLING: Forsøkene ble utført i et utstillingsvindu. Tusenvis av forbipasserende fikk med seg Jacquelines performance. Foto: Lush/Fighting Animal Testing Vis mer

Dyreforsøk for å utvikle kosmetikkprodukter er ulovlig i Norge, men det kan likevel selges produkter som har vært testet på dyr eller inneholder ingredienser som er testet på dyr.

ØYEDRÅPER: Jacqueline prøver å sette seg til motverge, men mannen i hvit frakk holder henne fast i hestehalen og sprøyter en væske inn i øynene hennes. I forsøket renner øynene til Jacqueline i lang tid og hun opplever sterkt ubehag. Foto: Lush/Fighting Animal Testing
ØYEDRÅPER: Jacqueline prøver å sette seg til motverge, men mannen i hvit frakk holder henne fast i hestehalen og sprøyter en væske inn i øynene hennes. I forsøket renner øynene til Jacqueline i lang tid og hun opplever sterkt ubehag. Foto: Lush/Fighting Animal Testing Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!