Her våker hunden over sin tsunami-skadde venn

Forsøker han å få kameramannens oppmerksomhet over på den sårede hunden?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Videoen av hunden som våker over sin syke firbente kamerat har gått verden rundt etter at jordskjelvet på 9.0 og den påfølgende tsunamien rammet Japan forrige fredag.

Hunden sitter ved en stor sten, og like bak ham ligger den andre hunden - tilsynelatende urørlig.

Den friske hunden løper flere ganger fram til kameramannen som filmer seansen. Hunden kikker opp mot kamera, og løper deretter tilbake til sin sårede venn. Han snuser på vennen og slikker ham på benet. Det kan nesten se ut som hunden forsøker å få kameramannens oppmerksomhet over på den skadde vennen.

Hundens nesten menneskelige hengivenhet har rørt millioner av mennesker, men slike sterke bånd mellom dyr er ikke uvanlig, ifølge professor ved Institutt for produksjonsdyr og hester ved Københavns Universitet, Björn Forkman.

- De fleste som jobber med hunder er enige om at hunder kan knytte sterke bånd, sier han til Videnskab.dk.

Det har blitt forsket en del på hunders forhold til andre hunder, forteller han - noe som har gitt forskerne mer kunnskap om hunders relasjoner seg imellom.

- Man kan imidlertid ikke bevise at dyr har følelser. Dette temaet har blitt diskutert i mange år. Det er vanskelig å bevise at mennesker har følelser, og derav enda vanskeligere å si at det samme gjelder dyr, sier Forkman.

På slutten av videoen beveger den skadde hunden på seg. Kameraten legger poten over ansiktet hans og setter seg beskyttende rett foran ham.