Her var det en innsjø for bare et par dager siden

Flere hundretusen kubikk vann forsvunnet på Hardangervidda.

BORTE VEKK: Bildet til venstre, riktig nok fra 2007, viser normal vannstand i Nedre Demmevatn - lik den som var på fredag ettermiddag. Bildet til høyre viser vannet i ettermiddag klokka 17.00. Foto: Vidar Riber / Statkraft
BORTE VEKK: Bildet til venstre, riktig nok fra 2007, viser normal vannstand i Nedre Demmevatn - lik den som var på fredag ettermiddag. Bildet til høyre viser vannet i ettermiddag klokka 17.00. Foto: Vidar Riber / StatkraftVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var et spesielt syn som møtte turgåere ved Nedre Demmevatn vest for Hardangerjøkulen på Hardangervidda i Eidfjord kommune over helga.

I løpet av helga var nemlig innsjøen sporløst forsvunnet, skriver Bergens Tidende.

Borte vekk Kraftselskapet Stakrafts sjef i Hardanger, Vidar Riber, forklarer til Dagbladet at vannet trolig har smettet under isen på brearmen Rembedalskåki, som naturlig demmer opp vannet.

- Sannsynligvis har vannet funnet en vei under isen, noe det kan være flere forklaringer på. Men vi har foreløpig ikke funnet spor av vannet på den andre siden av isen, noe som også kan bety at det har lagt seg under, sier Riber til Dagbladet.

Ifølge Riber var det mellom 0,5 og 1 million kubikkmeter vann i Nedre Demmevatn så seint som fredag kveld.

- Denne forflytningen begynte antageligvis natt til lørdag eller tidlig lørdag før hele innsjøen var tom i løpet av mandagen, sier Riber.

Han sier det kan være flere forklaringer på at vannet kan ha gått under isen.

- Isen er tynnere enn den var før, blant annet fordi vi har hatt en varm sommer og høye temperaturer, sier han.

Glasiolog i Norges vassdrags- og energidirektorat, Miriam Jackson, støtter opp om denne teorien overfor Bergens Tidende.

- Breen er blitt så mye tynnere at det ikke lenger er nok trykk til å stå imot vannet, som da kan renne under breen, sier hun til avisa.

Skapte flom Det er ikke første gang Nedre Demmevatn «forsvinner».

- Dette er noe som har skjedd flere ganger opp gjennom tida, og da har det også skapt betydelig større problemer.

I 1937 tok hele innsjøen, som da inneholdt så mye som 12 millioner kubikkmeter vann, turen under isen i løpet av tolv timer.

- Da gikk vannet i Rembesdalsvannet og ned i den lange dalen Simadal hvor det bodde 100-150 mennesker. Da ble det en stor flom, sier Riber.

Nå er vannet regulert, og vannstanden blir aldri høyere enn den var fredag ettermiddag, fordi Statkraft har tunnellinntak og Nedre Demmevatn føres over i et annet magasin.

Statkraft har også stengt en tursti i nærheten av vannet, etter opprordring fra Turistforeningen, som har turisthytte ved vannet.

- Vi stengte den i kveld, og får en glasiolog fra NVE opp i morgen for å se nærmere på det som har skjedd. Da håper vi på å få en bekreftelse på at vannet har gått under isen og at vi kan være helt trygge på at folk kan gå på tur der, sier han.