- Her var det mye rart

Harald Orderud synes kveldens Orderud-program på Brennpunkt var konspiratorisk.

MØTTES PÅ SKUP: Veronica Orderud (i midten) går forbi Harald Orderud under journalistkonferansen SKUP i Tønsberg i mars i år.
Foto: TORBJØRN GRØNNING
MØTTES PÅ SKUP: Veronica Orderud (i midten) går forbi Harald Orderud under journalistkonferansen SKUP i Tønsberg i mars i år. Foto: TORBJØRN GRØNNINGVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): - Jeg ble ikke mye klokere etter å ha sett dette programmet. Her synes jeg det var mye rart, sier Per Orderuds fetter, Harald Orderud til Dagbladet.

NRKs Brennpunkt fremmet i dag opplysninger i Orderud-saken som tidligere har vært lite belyst. Blant annet ble det vist et tilståelsesbrev der en «organisasjon» tok på seg skylda for drapet på Anne Orderud Paust.

Ifølge Brennpunkt var Anne Orderud Paust og ektemannen Per Paust tilknyttet den norske etterretningstjenesten, uten at tilknytningen ble nærmere spesifisert. Det ble også påstått at Per Paust kan ha blitt drept av forgiftning og ikke døde av kreft.

23. mai 1999 ble Kristian og Marie Orderud og datteren Anne Orderud Paust funnet skutt og drept i kårboligen på Orderud gård. Per og Veronica Orderud, Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød er alle dømt for medvirkning til drapene.

Knyttet til Kosovo-konflikten
Brennpunkt fremmer en teori om at helt andre personer og miljøer kan ha stått bak drapene, blant dem jugoslavisk mafia, og programmet gikk langt i å knytte drapene  til Kosovo-konflikten som pågikk i det aktuelle tidsrommet på slutten av 90-tallet.

Se hele Brennpunkt-programmet her.

- Jeg har hørt om alle disse teoriene. De er helt umulige å etterprøve. Jeg har også fått en rekke lignende brev som det som ble vist i prgrammet, men jeg har ansett de som uviktige, mener Harald Orderud, som oppfattet programmet som svært konspiratorisk.

Han kunne tenke seg mer informasjon om de konkrete bevisene i saken.

- Hvorfor har de ikke fokus på det reelle? spør han.

TRIPPELDRAP: Her i kårboligen på Orderud gård ble Kristian og Marie Orderud og deres datter Anne Orderud Paust funnet skutt og drept 23. mai 1999.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
TRIPPELDRAP: Her i kårboligen på Orderud gård ble Kristian og Marie Orderud og deres datter Anne Orderud Paust funnet skutt og drept 23. mai 1999. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

- Fant ikke brevet
Han får støtte av statsadvokat Olav Helge Thue som førte saken for påtalemyndigheten i domstolen.

- Det mest interessante i programmet var det som ikke ble nevnt. Det ble ikke nevnt noe om våpnene som er identifisert og som kan knyttes til denne familien. De lager en knytning til konflikten på Balkan. Det de nevner er en av flere scenarier. Jeg stilte opp i programmet fordi vi forsøker å være imøtekommende, sier Thue til Dagbladet.

Statsadvokaten ble intervjuet i programmet og innrømmet at de ikke har klart å oppspore det nevnte tilståelsesbrevet i politiets etterforskningsmateriell så langt.

- Det er en teoretisk mulighet for at det har skjedd en feil, sa han til Brennpunkt.

Thue opplyser imidlertid overfor Dagbladet at de under hovedforhandlingen i Orderud-saken mottok svært mange lignende brev etter den voldsomme pressedekningen, uten at det resulterte i viktige spor.

Statsadvokaten understreker  at han anså programmet som et dokumentarprogram som ikke tok stilling til skyld.