Her var hunden innelåst i 32 varmegrader

Victoria varslet vaktselskapet da hun oppdaget hunden i det lille buret. - Man må være ekstremt forsiktig med hvor man plasserer hundene sine i varmen, advarer veterinær.

<strong>PÅ EGET ANSVAR:</strong> Det var 32 grader da hunden sto i dette buret, ifølge Victoria O‘Neal. - Jeg vet ikke hvor lenge den hadde vært der, men i den varmen tenker jeg at det hadde vært bedre for den om den ikke hadde stått der, sier hun. Foto: Victoria O‘Neal
PÅ EGET ANSVAR: Det var 32 grader da hunden sto i dette buret, ifølge Victoria O‘Neal. - Jeg vet ikke hvor lenge den hadde vært der, men i den varmen tenker jeg at det hadde vært bedre for den om den ikke hadde stått der, sier hun. Foto: Victoria O‘Neal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Victoria O‘Neal (24) ble nesten slått ut av varmen som møtte henne da hun i 14-tida i dag gikk ut fra jobben på Sartor Storsenter på Sotra, for å tømme søpla.

<strong>VARSLET:</strong> Victoria O‘Neal (24) ble redd for hunden og varslet vaktselskapet på kjøpesenteret. Foto: Privat
VARSLET: Victoria O‘Neal (24) ble redd for hunden og varslet vaktselskapet på kjøpesenteret. Foto: Privat Vis mer

- Det var minst 32 grader, og på vei inn igjen ble jeg oppmerksom på mye bjeffing. Først skjønte jeg ikke hva det var, men så oppdaget jeg et lite metallbur som sto midt i sola. Og inni der satt en hund.

- Selv ble jeg svett bare av å være ute noen få minutter, så jeg tenkte at det ikke kunne være noe godt for hunden å sitte i buret, sier hun.

Varslet Securitas

24-åringen forteller at flere andre også reagerte på at hunden satt der inne. Det var noen luftehull på framsiden av buret. Det var også festet et skilt på det, der det sto at «All bruk skjer på eget ansvar».

- Noen ropte at dette var dyreplageri, og en annen sa at det ikke kunne være bra for hunden i den varmen. Ettersom jeg jobber på senteret gikk jeg raskt inn og ringte vaktselskapet og ba dem være oppmerksomme på hunden, og eventuelt tilkalle eieren via høyttaleranlegget.

Da O‘Neal litt seinere gikk ut igjen for å ta en ny titt på hunden, var den borte.

- Jeg vet ikke hvor lenge den hadde vært der, men i denne varmen tenker jeg at det hadde vært bedre for den om den ikke hadde stått der, sier hun.

<strong>LUFT:</strong> Det kom luft inn i buret, blant annet via sprekkene i veggene. Foto: Victoria O‘Neal
LUFT: Det kom luft inn i buret, blant annet via sprekkene i veggene. Foto: Victoria O‘Neal Vis mer

Livsfarlig

Veterinær og kommunikasjonsansvarlig i AniCura Norge, Sasja Rygg, er enig med henne.

- I denne varmen er det beste å la hunden være hjemme, sier Rygg til Dagbladet.

- Man må være ekstremt forsiktig med hvor man plasserer hundene sine både i små bur og i biler når det er så varmt som nå, fortsetter hun.

Hun sier at hun ikke kjenner til det konkrete buret hunden satt i, men at hun vet at noen butikker har kjøpt inn bur der eierne kan låse inn hunden når de skal handle, siden det ikke er lov å la hunden sitte utenfor på gata.

- Det kan være en fin løsning, men her må vi tenke på temperaturene. Å la hunden stå på småsteder og i biler kan være livsfarlig, fordi det er lite gjennomtrekk av lufta, og varmen på innsida stiger fort - og mye.

- Som en badstue

Rygg forteller at hunden produserer varme i seg selv, og når sola skinner på veggene blir det fort ekstremt varmt.

- Hunden kan ikke svette, så den må pese for å ned varmen til å fordampe. Da mister den mye væske og kan bli dehydrert. I tillegg kan den besvime av oksygenmangel, sier veterinæren.

- For dersom fuktigheten ikke kommer ut av rommet som hunden er i, vil luftfuktigheten stige til det blir som i en badstue, fortsetter hun.

Hun sier det ikke er nok å ha ett vindu oppe om man skal sette igjen hunden i en bil når det er varmt.

- Minst to vinduer må stå fullt oppe om hunden skal sitte igjen i bilen i svært få minutter, sier hun og legger til at når man er ute og handler, kan det fort skje noe som drar ut tida.

- Plutselig har det gått et kvarter - og allerede da kan det være for seint. For hunden er dette en fryktelig måte å dø på, sier hun.

VETERINÆR: Her får du gode tips om hvordan du skal passe på de firbeinte i sommervarmen. Video: Kristoffer Løkås. Reporter: Nicolai Delebekk Vis mer

- Udaterte bur

Leverandøren av buret «Hundehiet» på Sartor Storsenter på Sotra, er firmaet «Den 4 Dogs». Daglig leder, Frode Rogstad sier til Dagbladet at burene som står utenfor senteret er gamle.

- Disse burene er fra 2008, en førsteversjon og utdaterte. De er ikke oppgradert til å redusere varmen med vifte eller aircondition, som vi har på våre nye bur, sier han og fortsetter:

- Startor-senteret, som har kjøpt burene av oss, er rettmessige eiere og ansvarlige for dem. De har fått tilbud av oss om å oppgradere burene. Når de ikke har gjort dette, burde de nok stengt dem når det er så varmt som nå, eller gjort andre tiltak som f.eks å sette frem friskt vann ved burene.

Han legger til at også hundeeiere har et ansvar her.

- Det er viktig at alle er varsomme på hvordan varmen kan utgjøre en fare for hunden, sier han.

Vurderer stenge burene

Daglig leder ved Startor kjøpesenter, Thomas Skålnes mener også at hundeeierne har et ansvar på varme dager.

- Vi har valgt å ha disse burene som et tilbud til hundeeiere, og håper de bruker dem med fornuft, og at hundeeier selv vurderer om de skal sette fra seg en hund i buret når det er så varmt.

- Har dere noe ansvar på varme dager?

- Vi har et ansvar for alt som er knyttet til senteret, og det kan tenkes at vi vil vurdere å låse dem av når det er meldt veldig fint vær. Det er noe vi kan tenke på da, sier Skålnes, som sier at han ikke er kjent med at senteret har fått noe tilbud om å oppgradere burene med vifte.

BRUTALT: Disse hundene får heltestatus etter at de ofret livene sine for eiernes barn. Reporter: Kristoffer Løkås Vis mer

Avkjøl hunden

Når man skal ha hunden i bur er ventilasjon en god ting, ifølge veterinær Sasja Rygg ved AniCura Norge.

- Ventilasjon er fint, særlig om lufta kommer inn utenfra. Det hjelper ikke om det er den samme luften som sirkulerer rundt inne i buret, sier hun.

Størrelsen betyr også litt, forteller hun videre.

- Man får mer luft inn i et større bur, som gjør at mer luft kan sirkulere, slik at man kan unngå den ekstreme luftfuktigheten.

Videre er det viktig at hunden har tilgang til vann, siden den mister mye væske via pesingen, ifølge veterinæren.

- Hva er det beste å gjøre på dager som denne?

- Ha hunden hjemme.

Hun fortsetter:

- Om man skal ha hunden i bil, finnes det kjølematter, som kjøler ned kroppen på en sunn måte. Har hunden tykk pels bør man klippe den ned, særlig under buken.

- I tillegg er det kjempefint om man kan ta med hunden og bade. Da får de kjølt seg skikkelig godt ned, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer