Her var ransbilen gjemt

På denne gården i Østfold stod fluktbilen til Munch-ranerne bortgjemt. Gården kan være nøkkelen til oppklaring av kunstranet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ØSTFOLD (Dagbladet): Fluktbilen, en Audi S4 stasjonsvogn, stod parkert på denne gården før den ble hentet og videreformidlet til personer med tilknytning til det beinharde ransmiljøet.

Politiet har siden ranet jobbet intenst med å finne ut historien til fluktbilen, og det er dette arbeidet som har ført politiet til småbruket i Østfold. Dagbladet får bekreftet at det bare er et tidsspørsmål før en eller flere blir siktet i saken.

Leide ut huset

Dagbladet oppsøkte denne uka gården i Østfold, som ligger et godt stykke fra riksveien. Bilen sto parkert bak låven på gården i flere uker i juni i fjor, og har dermed stått godt skjult mot innsyn fra forbipasserende bilister og fotgjengere. - Jeg vet ikke hvorfor bilen sto parkert på gården. Vi bodde et annet sted på den tiden, og leide ut huset. Det spørsmålet må du stille til leietakeren som bodde der, sier gårdeieren til Dagbladet. Eieren bekrefter at politiet har tatt kontakt angående den mørke Audien som senere ble brukt under Munch-ranet.

FAKTA

Munch-ranet

Handlingen: To maskerte menn, en av dem bevæpnet med pistol, stormet inn i Munch-museet på Tøyen i Oslo klokka 11.10 søndag 22. august. Den bevæpnede raneren truet en kvinnelig vakt med pistol mot tinningen. Den andre raneren rev «Madonna» og «Skrik» av veggene. Noen minutter seinere stormet de ut og forsvant i en ventende Audi.

Tekniske spor: Biter fra rammene ble seinere funnet i Sars gate på Tøyen og ved Carl Berners plass. Fluktbilen ble funnet ved Sinsen tennisklubb.

Tips politiet: Telefon 22 66 48 00/01 eller til nærmeste politimyndighet.

- Politiet er ikke sikre på hvem som hentet bilen på gården, og hvor den ble av etterpå. Dagbladet får imidlertid bekreftet fra informert hold at bilen er disponert av personer med tilknytning til ransmiljøet på Østlandet. - Etter at bilen ble hentet på gården i fjor, skal minst tre personer ha disponert bilen i perioder. Audien kan ha gått gjennom flere ledd før den havnet hos mennene som utførte Munch-ranet. De navngitte personene er kjenninger av politiet, og er knyttet til ransmiljøet gjennom spaningsopplysninger og dommer.

Forsto at den var stjålet

Den tidligere leieboeren på gården i Østfold, en mann i 30-årene, avviser at det var han som lot bilen stå parkert på gården. - Jeg fikk beskjed av eierne om at det ville bli parkert en bil der i fjor sommer. Etter et par dager så jeg nærmere på bilen, og forsto at den måtte være stjålet. Da tok jeg kontakt med gårdeier og ba om at den måtte flyttes. Bilen sto vel her i 2-3 uker før den ble hentet, sier mannen til Dagbladet.

- Hvem kom og hentet bilen?

- Det kan jeg ikke svare på. Jeg har fått beskjed av politiet om å ikke si noe, sier den tidligere leieboeren.

Parkert i Oslo?

Dagbladet har mottatt en rekke opplysninger om fluktbilen, som er politiets beste spor i jakten på de som ranet til seg «Skrik» og «Madonna» på formiddagen 22. august. Bilen ble satt igjen ved Sinsen tennisklubb i Oslo sprøytet med et brannslukkingsapparat. Bilen ble funnet vel fire timer etter ranet.

Oslo-politiet har fått klarlagt deler av bilens historie, men Dagbladet har en rekke opplysninger som politiet foreløpig ikke kjenner til. Bilen ble stjålet for vel et år siden, og parkert på gården i Østfold.

Politiet har informasjon om at bilen kan ha stått parkert i et område ved Lovisenberg i Oslo i forkant av ranet. De har også fått opplysninger om at ranerne forberedte seg i en sidegate til Munch-Museet om formiddagen 22. august. Vitner har forklart at de har sett en liknende bil i Monradsgate like ved Munch-museet.

Likevel har politiet fortsatt flere spørsmål enn svar i jakten på de som har disponert fluktbilen.

Kan bli siktet

Offisielt vil politiet ikke kommentere om de har noen mistenkte, men Dagbladet vet at etterforskerne nå konsentrerer seg om de navngitte personene som kan knyttes til fluktbilen. Også den opprinnelige eieren av bilen er interessant for politiet.

Ifølge Dagbladets kilder er det bare et tidsspørsmål før noen blir siktet for bilbrukstyveri eller medvirkning til Munch-ranet.

Politioverbetjent Øyvind Nordgaren i avdeling for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt understreker at ingen foreløpig er siktet.

Nordgaren vil ikke kommentere Dagbladets opplysninger om gården i Østfold.

- Vi jobber fortsatt med å kartlegge bilens historie, men jeg vil ikke kommentere detaljer i etterforskningen, sier Nordgaren.

De tekniske undersøkelsene av fluktbilen pågår fortsatt.

- Vi er optimistiske med hensyn til oppklaring av saken, sier Nordgaren.

4157 tegn/84 linjer lagret

SPORJAKT: Fluktbilen, som er politiet beste spor etter Munch-ranerne, er disponert av personer med tilknytning til det beinharde ransmiljøet før Munch-kuppet. Her står bilen i politiets garasje.
SKJULESTED: Fluktbilen stod bak denne låven i Østfold i en periode i fjor sommer. Politiet har avhørt flere personer som har tilknytning til gården.