Her var Sharon

JERUSALEM (Dagbladet): Med internasjonale observatører til stede blir raseriet sterkere for frykten for de israelske soldatene i flyktningleiren i Jenin. - Innbyggerne der har et enormt behov for mennesker som vil dem godt, forteller Ola Skuterud, som var i dødens leir i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Deler av flyktningleiren er fullstendig lagt i grus. Jeg så en fot stikke opp her og en annen fot der fra ruinene. Jeg så også et menneske som var sprengt i biter. Man kan jo spørre seg om hva som får folk til å gjennomføre slike ting, sier den erfarne hjelpearbeideren Ola Skuterud.

Han er nå en av Det internasjonale Røde Kors' representanter i de palestinske områdene.

Nektet hjelp

Representanter fra Røde Kors og den palestinske søsterorganisasjonen Røde Halvmåne fikk etter ei tid slippe inn i leiren i går for andre dag på rad. I motsetning til mandag fikk de gå fritt rundt for å ta skadene i øyesyn.

Men den israelske okkupasjonshæren nekter fortsatt å slippe lastebiler med mat, vann og medisiner inn i den sønderskutte leiren.

- Utenfor leiren står flere lastebiler med sårt tiltrengte forsyninger. Det er forstemmende å se hvordan israelerne har dratt dette ut, sier Skuterud.

Kilder i FN uttrykker overfor Dagbladet raseri over den israelske hæren.

- Det er uhyrlig at de nekter sivile mat, vann og medisiner, og vi reagerer på at de ikke er villige til å bistå med det de har lovet - nemlig å rydde leiren for udetonerte eksplosiver, sier en kilde som jobber for FN i Jenin, men som ikke ønsker å stå fram.

Gransking

Palestinske myndigheter sier det har foregått en massakre på sivile i leiren, og at så mange som 500 mennesker er drept. Stadig flere rapporter underbygger at palestinere ble henrettet i gatene. Palestinske myndigheter krever en internasjonal gransking av hva som har skjedd i Jenin.

Ariel Sharon sa i et CNN-intervju at det ikke var en massakre i leiren, bare en dødelig kamp. 23 okkupasjonssoldater mistet livet i angrepet på leiren.

Den palestinske Røde Halvmåne roper nå et varsku om behovet for hjelp. Ødeleggelsene i Jenin er så store at det må en massiv hjelpeinnsats til for å sikre hus, grave opp lik og mulige overlevende i ruinene, fjerne udetonerte eksplosiver og skaffe husløse nytt tak over hodet.

- Vi er helt ute av stand til å ta oss av dette alene. Vi trenger spesialister for å ta oss av dette. Våre folk forteller at gater som før var to meter brede, nå er blitt til 12 meter brede ruingater, sier operasjonssjef for Røde Halvmåne Hassam K. Sharkawi til Dagbladet.

RUINER: En fot stikker ut av ruinene i det som er igjen av flyktningleiren i Jenin. Palestinerne påstår at hundrevis av liv er gått tapt i leiren.