Her var Simen (38) på jobb

Norske Simen Munter var på jobb i denne bygningen da bilbombene gikk av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Simen Munter (38) hadde hellet på sin side da terroristene i formiddag slo til mot storbanken HSBC i Istanbul. Han var på jobb inne i bygningen da bilbombene gikk av. Flere av hans kolleger ble drept og mange såret i angrepet. Selv slapp han uskadd fra dramaet.

- Jeg pratet med ham en halvtime etter eksplosjonen. Han fortalte at han ikke var skadet, men at han var i bygningen, sier kona Anne Wickstrøm til Dagbladet.no.

Hun satt i bilen utenfor hjemmet sitt flere kilometer unna banken da bombene gikk av. Hun hørte drønnet, men skjønte først ikke hva det var.

- Det var som en sildring. Et slags trykk. Det er vanskelig å beskrive. Like etter ringte en dansk venninne og fortalte at det var en eksplosjon ved banken, sier Wickstrøm.

Bombene i Istanbul

  • En serie bombeeksplosjoner rammet Istanbul i dag formiddag, minst 25 er drept og 350 skadd.
  • Den første bomba eksploderte ved storbanken HSBC som ligger i det velstående Levent-distriktet. Den London-baserte banken er nest størst i verden. 400 mennesker var på jobb i blokka på 23. etasjer da det smalt. Selskapet opplyser at flere av deres ansatte er drept og skadet, men kan foreløpig ikke gå ut med noen tall.
  • Den andre bomba rammet det britiske generalkonsulatet. Bygningen i bydelen Tansim er totalskadd, og flere ansatte er drept, blant dem generaslkonsul Roger Short. Det var en selvmordsbomber som utløste eksplosjonen da han braste i full fart inn i porten i en grønn varebil, ifølge et øyenvitner.
  • En talsmann for den britiske ambassaden i Ankara sier at to bygninger i konsulatet, som ligger i en trang gate i den gamle delen av byen, ble jevnet med jorda. Til sammen seks bygg i det travle handleområdet har kollapset.
  • Det er frykt for at dødstallene vil stige ytterligere.
  • Ifølge justisminister Cemil Cicek sto selvmordsbombere bak begge attentatene, og i ettermiddag ringte en uidentifisert mann til det tyrkiske nyhetsbyrået Anatolia for å påta seg ansvaret for attentatene på vegne av al-Qaida og det tyrkiske nettverket IBDA-C.
  • Til sammen tre eksplosjoner ble hørt i dag formiddag. Den tredje eksplosjonen skal ha skjedd i et kjøpesenter i et boligområde på den asiatiske siden av Bosporus, ifølge CNN-Turk. Foreløpig har det kommet lite informasjon om denne siste eksplosjonen.
  • Angrepene skjedde bare noen dager etter to parallelle terrorangrep mot to synagoger i Istanbul lørdag, der minst 25 mennesker ble drept og over 300 såret. Så sent som i går ble de siste ofrene for terrorangrepene begravet.

Deretter fulgte en nervepirrende halvtime. Telefonnettet kollapset umiddelbart og hun prøvde fortvilet å ringe ektemannen, men kom ikke igjennom.

Ba en stille bønn

- Jeg ble engstelig og ba en stille bønn om at alt hadde gått bra. Jeg tenkte at jeg måtte holde meg rolig. Jeg gikk hjem og møtte flere ambulanser på veien. Etter en halvtime ringte han selv og sa han var uskadd. Han er fortsatt på jobb, sier Wichstrøm.

Ekteparet har bodd i Istanbul i flere perioder og flyttet ned sist gang for to år siden. Dagens hendelser gjør dem selvsagt mer forsiktige.

- Jeg ville ikke gått og handlet i et stort kjøpesenter nå. Dette er jo nesten som en krigssone, sier Wickstrøm til Dagbladet.no.

Store skader

Selskapet kan foreløpig ikke opplyse hvordan det har gått med de 400 som var på jobb da terroren rammet.

- Vi har svært begrenset informasjon på det nåværende tidspunkt, kommunikasjonen med Tyrkia er vanskelig, opplyser London-talsmann Jamie Harley for storbanken HSBC til Dagbladet.no.

Hele fasaden i høybygget til HSBC-banken i den fasjonable bydelen Levent er smadret. Brannmenn arbeidet i dag på spreng for å slukke brannen i bygget.

Det var omkring 400 mennesker på jobb ved hovedkontoret i den 23. etasjer høye bankblokka da den ble rammet av den første bomba i Istanbul i dag midt i arbeidstida.

- Vinduene eksploderte, alt eksploderte. Jeg tror det er døde, men jeg vet ikke hvor mange, sa en rystet bankansatt.

BBC viste bilder av store ødeleggelser og kaos i området ved HSBC, der blødende og sjokkskadde mennesker virret rundt, og livløse kropper lå på asfalten mens sykebiler og brannbiler kom ulende til.

Gata var fylt av bygningsrester, glasskår og smadrede biler, og en buss hadde fått alle vinduene blåst ut. Et vitne forteller at hun så døende mennesker i gatene og sårede som blir båret bort.

Utenfor HSBCs hovedkvarter lå det pøler av blod i gatene, som var fulle av både av travle forretningsfolk og av shoppere da bombeneksploderte. Der som andre steder i

- Flere er drept og såret, men vi har ingen tall på det nåværende tidspunktet, sier Healey.

Han opplyser at to av HSBCs er rammet av bombene, men vil foreløpig ikke si noe om den andre bygningen.

- Våre tanker går til de rammede, de skadde og deres familier, sier Stephen Green, HSBCs administrerende direktør i en pressemelding.

- Vi er svært opptatt av sikkerheten til våre ansatte og kunder, og vil selvfølgelig gjøre alt som står i vår makt for å støtte våre kolleger i Tyrkia.

400 PÅ JOBB:</B> Storbanken HSBC hadde 400 på jobb da det smalt i dag formiddag. Flere av selskapets ansatte er drept og skadd. Norske Simen kom fra det hele uten skade.