De dramatiske døgnene:

Her var Trump

Coronasmittede Donald Trump har reist mye, og møtt mange den siste uka. Her er noen av dem.

FORVENTER SMITTE: Stabssjef Mark Meadows kom med siste nytt om Donald Trump fredag 2. oktober, etter at det ble kjent at presidenten og Melania Trump er smittet av coronaviruset. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å være USAs president innebærer naturlig nok mye reising. Spesielt når det bare er en måned til valget.

Dermed blir også smittesporingsarbeidet omfattende, når presidenten først blir smittet.

Fredag morgen norsk tid avla både Donald Trump og hans kone Melania positiv coronatest. Begge to skal ha milde symptomer.

Nå er en rekke kommende arrangementer avlyst eller utsatt, siden presidenten er i karantene.

Det er uklart når presidenten har blitt smittet, men normalt er inkubasjonstida på fem-seks dager, skriver FHI på sine nettsider.

Mandag

Etter en relativt rolig søndag, med blant annet en pressekonferanse og en tur på golfbanen, tok han imot en amerikansk elbilprodusent i Det hvite hus, før han holdt en brifing om coronatestsituasjonen i landet. det skriver nettstedet Factbase, som fører en oversikt over Trumps offentlige opptredener.

Mandag annonserte Trump blant annet en plan om å distribuere 150 millioner hurtigtester i USA, skriver New York Times.

SMITTET: USAs førstedame Melania Trump og president Donald Trump testet positivt for coronaviruset fredag 2. oktober. I en melding på Twitter takker hun nå for all støtte. Vis mer

Med de nåværende testene, testes det rundt 850 000 amerikanere om dagen. Håpet er å øke dette antallet vesentlig med de nye hurtigtestene.

Tirsdag

Tirsdagen ble en travel dag for presidenten. Blant annet var han i Cleveland, og deltok på valgkampens første debatt mot demokratenes presidentkandidat Joe Biden.

SMITTET: Donald Trump er smittet av sykdommen han har harselert med en rekke ganger. Video: AP / The White House / NTB. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Debatten gikk hett for seg, hvor de to kandidatene snakket mye i munnen på hverandre, og Biden ba blant annet Trump om å «holde kjeft» og kalte presidenten «klovn».

Joe Biden ble testet for corona på grunn av nærkontakten under debatten. Både han og kona Jill testet fredag kveld negativt.

Under debatten kritiserte han også Bidens bruk av munnbind i nesten alle offentlige opptredener.

Onsdag

Onsdag deltok president Trump blant annet på et stort valgkamparrangement i Duluth, Minnesota. Der sto han foran tusenvis av tilhengere, hvorav de aller fleste ikke hadde på seg munnbind. Der kastet han også sine velkjente «Make America Great Again»-capser til tilhengerne.

ONSDAG: Flere Det hvite hus-korrespondenter rapporterer at president Donald Trump skal ha hatt små symptomer på covid-19 allerede onsdag. Her kaster han ut "Make America Great Again"-capser til publikum under et folkemøte nettopp på onsdag. Foto: AP Photo/Alex Brandon / NTB Vis mer

President Trump holdt også en tale som varte i rundt 45 minutter. Det er vesentlig mindre enn vanlig, da han pleier å holde taler på godt over en time.

Han deltok samme dag på et lukket møte hjemme hos en rik støttespiller i Minneapolis, skriver New York Times, og på en samling med valgkampanjens støttespillere.

Onsdag er også dagen da president Trump skal ha begynt å føle seg pjusk. Det hevder Bloomberg-reporter Jennifer Jacobs på Twitter.

Også Trumps nære rådgiver Hope Hicks skal ha begynt å føle seg dårlig onsdag.

Torsdag

Torsdag morgen skal rådgiver Hicks ha fått bekreftet coronasmitte.

- Hun testet positivt. Hun har vært flink til å bruke munnbind, sa Trump i et radiointervju med Sean Hannity hos Fox News torsdag kveld lokal tid.

CORONASYK: President Donald Trump og førstedame Melania har fått coronaviruset. En rekke kjendiser har delt sine reaksjoner på sosiale medier. Video: Celina Morken Vis mer

Torsdag var Trump på et møte med støttespillere i New Jersey.

På en pressekonferanse fredag sier stabssjef Mark Medows at presidenten visste at Hicks var coronasmittet da han dro til New Jersey.

Ifølge flere medier med tilgang i Det hvite hus, merket man på dagtid torsdag at noe var annerledes. En rekke rådgivere og andre ansatte brukte munnbind, selv om de ikke gjorde det til vanlig.

I Fox News-intervjuet torsdag kveld er Trump tydelig hes.

Seint torsdag kveld amerikansk tid bekrefter Trump at han er blitt coronasmittet.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer