Her var\'n!

Under sin tid på flukt fra politiet har Ole Christian Bach spist lunch i Oslo tinghus, godt kamuflert og sammen med sin advokat Håkon Ø. Schiong. Nå har han bestemt seg for å fortsette sin lek med politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/SKIEN (Dagbladet): Ole Christian Bach vil likevel ikke komme hjem og melde seg fordi torpedoer skal true ham og hans familie på livet. De vil ha penger, ikke politiprat.

Forbi Økokrim

Dagbladet har gode kilder som forteller litt om Bach\'s liv på flukt fra politiet. De forteller blant annet om en tur til Oslo.

I begynnelsen av februar i år parkerte forsvarsadvokat Håkon Ø. Schiong sin Mercedes SL 500 i Ibsenhuset i Oslo sentrum. Ut kom han selv og den Interpol-etterlyste Ole Christian Bach. De spaserte ut av parkeringshuset, gikk til venstre fra utgangen og passerte inngangen til Økokrim 10 meter lenger borte i Pilestredet. De gikk videre til Oslo tinghus og opp i kantina, som ligger i andre etasje.

De spiste lunch sammen i kantina. Ingen la merke til hvem Schiong hadde med seg. Advokatene som spiser der er mest opptatt av å samtale med sine klienter, og følger ikke så godt med på andre bevegelser.

Advokat Schiong sier at han på prinsipielt grunnlag ikke vil kommentere denne historien av hensyn til sin taushetsplikt overfor klienten.

Før Bach forlot bilen i Ibsenhuset hadde han kamuflert seg med store briller med særdeles tjukt glass. Han hadde ellers på seg en rød fjellanorakk med pels rundt hetta. I kantina beholdt han hetta delvis på. Bach ble i Oslo og i området rundt hovedstaden i to uker.

- Vil forklare seg

Forsvarsadvokat Håkon Ø. Schiong skrev et brev til Økokrim i går. Der fortalte han at Ole Christian Bach ønsker å forklare seg om alle de straffbare forhold han er siktet for, men at han ikke vil melde seg for politiet i Norge.

- I møtet med Økokrim sist tirsdag snakket vi om alvorlige trusler som er rettet mot Bach og hans familie. Truslene er fremmet fra mennesker i Norge og Nederland. De sier at det vil gå galt med ham og hans familie dersom han melder seg for politiet. Det er all mulig grunn for oss til å ta disse truslene alvorlig, sier Schiong til Dagbladet.

Vil til Oman

Etter å ha vurdert situasjonen sammen med Ole Christian Bach har advokat Schiong fremmet et alternativt forslag for Økokrim:

- Ole Christian Bach vil fremdeles la seg avhøre, men det må skje i et land der han ikke kan bli pågrepet og utlevert til norske politimyndigheter.

Denne utviklingen i saken er nesten helt identisk med hva som skjedde før Ole Christian Bach ble pågrepet i London i 1988. Da forklarte han at han ikke ville melde seg for politiet fordi han ble truet på livet av mennesker i Sandefjord.

Etterforskerne i Økokrim har et sterkt ønske om å avhøre Bach, ikke bare fordi han selv er hovedpersonen i saken de etterforsker, men også fordi hans forklaringer vil kunne bli avgjørende for utviklingen i straffesakene mot han ekssamboer, den tidligere revisoren Terje Strand Eriksen og ytterligere to personer som i dag har status som mistenkte for medvirkning til straffbare forhold.

- Bare uthaling

- Vi vil likevel ikke akseptere forslaget om å avhøre ham i et annet land. Jeg oppfatter dette som uthaling av saken. Hvis han virkelig føler seg truet, vil det være mest naturlig om han kommer til oss og anmelder truslene. Det er ikke noe nytt at kreditorene er etter ham. Han må ha visst om truslene lenge. Hvis han ikke melder seg selv denne uka, kan han glemme alt snakk om strafferabatt, sier Elisabeth Roscher.

Truslene skal ha blitt framsatt i slutten februar og var konkrete mot Bach og hans familie. Beskjeden var at Bach måtte melde seg for disse miljøene før han meldte seg for politiet. Disse opplysningene ble gitt til Økokrim i et møte tirsdag denne uka.

- Det blir helt feil av Roscher å si at disse konkrete truslene har vært kjent tidligere, sier Schiong.

Ole Christian Bach flyktet fra Norge i midten av oktober, istedet for å møte som avtalt i et avhør hos Økokrim.

Under flukten har han benyttet falske reisedokumenter. Han har aldri fått problemer når han har passert tollere eller passkontrollører, til tross for at han har vært etterlyst gjennom Interpol i 182 land.

Bach rømte først til Sverige og videre til Tyskland og Dubai. Han returnerte til Tyskland, reiste så til Jordan og Egypt før han igjen landet i Dubai. Der leide han et møblert rekkehus i det nye boligområdet Springs, i utkanten av byen.

Dagbladet fant rømlingen hjemme i Dubai i desember. Han rømte umiddelbart videre til India.

I januar og deler av februar har han hatt tilhold i utkanten av Stockholm, men han har også reist til Oslo, Tyskland og Spania.