Her vasker asylsøkeren for penge-eliten under tariff

- Jeg vet at de utnytter meg, sier asylsøkeren, som blant annet vasker i Oslo Børs lokaler.

UNDERBETALT: Når asylsøkeren polerer gulvet for finanseliten er det
for «brødsmuler». Her poserer han inni i børsbygningen (innfeldt) sammen
med en kollega etter endt arbeidsdag. Bildet ble tatt i fjor. Foto:
PRIVAT
UNDERBETALT: Når asylsøkeren polerer gulvet for finanseliten er det for «brødsmuler». Her poserer han inni i børsbygningen (innfeldt) sammen med en kollega etter endt arbeidsdag. Bildet ble tatt i fjor. Foto: PRIVATVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I lokalene til Oslo Børs blir mer enn seks milliarder kroner omplassert hver dag. Men når asylsøkeren polerer gulvet for finanseliten er det for «brødsmuler».

- Jeg vet at de utnytter meg, men jeg har ikke noe alternativ. De vet at jeg ikke klarer å skaffe meg noen annen jobb, sier asylsøkeren i trettiårene.

Etter det Dagbladet får opplyst står han ikke registrert i arbeidstakerregisteret, og han har heller aldri mottatt noen arbeidskontrakt eller lønnsslipper.

- De bare ringer meg når de trenger meg, sier han. Asylsøkeren fikk for ett år siden opplyst at han får mellom 120 og 125 kroner i timen, men ofte får han bare en fast sum.

Innrømmer Asylsøkeren kom til Norge sommeren 2008 og vil være anonym.

- Hvis jeg står fram med bilde og navn kommer jeg til å miste jobben. Og dette er den eneste jobben jeg har, sier asylsøkeren. Oslo Børs er ett av de stedene han kalles inn for å gjøre ekstraarbeid og polering.

VISSTE IKKE: - Østlandske Miljørenhold har benyttet Jerness som underleverandør i arbeidet for oss. Dette ble vi gjort oppmerksom på forbindelse med et møte vi hadde med dem nylig, sier Per Eikrem til Dagbladet. Møtet kom i stand etter at Dagbladet tok kontakt med Oslo Børs. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET
VISSTE IKKE: - Østlandske Miljørenhold har benyttet Jerness som underleverandør i arbeidet for oss. Dette ble vi gjort oppmerksom på forbindelse med et møte vi hadde med dem nylig, sier Per Eikrem til Dagbladet. Møtet kom i stand etter at Dagbladet tok kontakt med Oslo Børs. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET Vis mer

Kommunikasjonsdirektør Per Eikrem ved Oslo Børs opplyser til Dagbladet at arbeidet blir utført av Østlandske Miljørenhold. Og det er også det som står på T-skjorta til asylsøkeren når Dagbladet møter ham. Men selv opplyser asylsøkeren at han jobber for filippineren Arcadio N Aromin (45), som driver selskapet «Jerness».

Aromin hevder de ansatte tjener fra 130 kroner i timen og oppover. Noe som uansett er langt under minstetariff som er 148,50 kroner i timen.

- Krever Østlandske Miljørenhold at dere betaler tariff?

- Ja, svarer Aromin. Han vil ikke kommentere hvilke andre steder enn Oslo Børs de vasker. Han vil heller ikke si hvor mange ansatte de har. Oslo Børs er ikke en del av det offentlige og er derfor ikke lovpålagt å betale tariff eller bedre. Men de opplyser at de likevel har stilt krav om at lønna skal være i tråd med tariffen.

Visste ikke På Oslo Børs visste de ikke at det var selskapet Jerness som vasket i deres lokaler.

- Østlandske Miljørenhold har benyttet Jerness som underleverandør i arbeidet for oss. Dette ble vi gjort oppmerksom på forbindelse med et møte vi hadde med dem nylig, sier Eikrem til Dagbladet. Møtet kom i stand etter at Dagbladet tok kontakt med Oslo Børs.

ANONYM: - Hvis jeg står fram med bilde og navn kommer jeg til å miste jobben. Og dette er den eneste jobben jeg har, sier asylsøkeren til Dagbladet. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET
ANONYM: - Hvis jeg står fram med bilde og navn kommer jeg til å miste jobben. Og dette er den eneste jobben jeg har, sier asylsøkeren til Dagbladet. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET Vis mer

Oslo Børs mener at Østlandske Miljørenhold ikke har opptrådt ryddig.

- Det har vi formidlet til Østlandske Miljørenhold, sier Eikrem, som nå sier at de vurderer kontrakten.

Etter at Dagbladet tar kontakt med Oslo Børs sender Aromins advokat Ingolf Holmen en e-post til Dagbladet hvor han skriver at Jerness nå betaler de to ansatte som jobber ved Oslo Børs 135 kroner timen. I 2009 og 2010 fikk de 130 kroner i timen, opplyser advokaten.

Truer med søksmål Advokat Holmen truer nå Dagbladet med søksmål: «Dersom Jerness AS mister oppdraget på Oslo Børs på grunnlag av feilinformasjon fra Dagbladets journalist, vil vår klient holde avisa økonomisk ansvarlig for det tap selskapet blir påført. Vi vil også klage avisa inn for PFU», skriver Holmen.

Trettiåringen som blant annet polerer gulv på Oslo Børs sier at arbeidet kan vare i opptil tolv, tretten timer i døgnet. Jobben er hard og han har ofte store smerter i ryggen.

«Østlandske Miljørenhold bruker Jerness som underleverandør », skriver daglig leder og styreleder i Østlandske Miljørenhold, Tore Monsen til Dagbladet i en epost.

UNDER TARIFF: Arcadio N Aromin (45), som driver selskapet «Jerness», hevder de ansatte tjener fra 130 kroner i timen og oppover. Noe som uansett er langt under minstetariff som er 148,50 kroner i timen. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
UNDER TARIFF: Arcadio N Aromin (45), som driver selskapet «Jerness», hevder de ansatte tjener fra 130 kroner i timen og oppover. Noe som uansett er langt under minstetariff som er 148,50 kroner i timen. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer

Monsen vil ikke opplyse hvilke andre steder de bruker Jerness som underleverandør.

«Det er lovlig, og fullt ut akseptert, å ikke være organisert og heller ikke ha tariffavtale. Det er også anledning til å betale uorganiserte lavere lønn enn organiserte i en bedrift med tariffavtale. I Østlandske Miljørenhold betaler vi våre renholder mellom 140 og 155 per time, avhengig av bransjeerfaring og kompetanse», skriver Monsen.

VURDERER KONTRAKTEN: Oslo Børs mener at Østlandske Miljørenhold ikke har opptrådt ryddig.

- Det har vi formidlet til Østlandske Miljørenhold, sier Per Eikrem, som nå sier at de vurderer kontrakten. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
VURDERER KONTRAKTEN: Oslo Børs mener at Østlandske Miljørenhold ikke har opptrådt ryddig. - Det har vi formidlet til Østlandske Miljørenhold, sier Per Eikrem, som nå sier at de vurderer kontrakten. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET Vis mer