Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her vasker paven føttene til muslismke flyktninger

Vil vise verdenssamfunnet viktigheten av å gi flyktninger tak over hodet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pavens planlagte ritual hvor han vasker føttene til tolv personer, fant sted på et senter for asylsøkere like utenfor Roma skjærtorsdag ettermiddag.

Der vasket og kysset han føttene til elleve asylsøkere og en ansatt på senteret for å vise verdenssamfunnet viktigheten av å gi flyktninger tak over hodet, opplyser en tjenestemann i Vatikanet.

De tolv utvalgte var fire katolske menn fra Nigeria, tre muslimske menn fra Mali, Syria og Pakistan, tre eritreiske koptisk kristne kvinner, en hinduistisk mann fra India og en italiener ansatt på asylsenteret, ifølge AP.

Ritualet anses som spesielt viktig på grunn av økningen av hatefulle ytringer rettet mot muslimer og migranter etter angrepene i Paris og Brussel.

Bryter tradisjoner - Det vil bli enkelt, men uttrykksfullt, sa erkebiskop Rino Fisichella før besøket til Castelnuovo di Porto, som ligger 30 kilometer nord for Roma.

Ritualet skjærtorsdag er til minne om at Jesus ydmykt vasket disiplenes føtter kvelden før han døde. Tidligere paver har vasket føttene til kardinaler ved Vatikanet, alle katolske menn, men Frans har brutt med denne tradisjonen siden han ble valgt i 2013.

Han har holdt ritualet i et senter for unge kriminelle, i et pleiehjem for eldre og i et fengsel. Pave Frans har ved flere anledninger bedt Europa åpne dørene for flyktninger, og i palmesøndagsmessen ba han verden om å ikke snu ryggen til mennesker i nød. På alle seremonier Påsken er årets liturgiske høydepunkt i den katolske kirke, og uka er travel for paven. Som leder for verdens 1,2 milliarder katolske kristne, skal han delta på alle påskens seremonier, skriver Rome Reports.

Torsdag skal han i tillegg til vaskingen av tolv menns føtter, være med på en messe. Det norske navnet skjærtorsdag kommer av norrønt «skíra» som betyr rense.

Dagen er en festdag som står i kontrast til de tre foregående dagene i Den stille uke. Langfredag er katolisismens viktigste botsdag, med faste og abstinens. Mange går til skriftemål, noe katolikker oppfordres til å gjøre minst én gang i året. Paven leder to gudstjenester, inkludert langfredagsprosesjonen Via Crucis rundt Colosseum.

Midnattsmesse Påskeaften er først sørgedag ved Jesu grav, men seint på kvelden starter feiringen av oppstandelsen. Paven leder midnattsmessen lørdag, hvor han bærer et høyt, tent stearinlys inn i en mørklagt Peterskirke. De troende i kirken tenner deretter sine lys, og kort tid etter slås lysene i kirken på.

Feiringen av påskenatta symboliserer at mørket i verden etter Jesu død viker for oppstandelsens lys. Pave Frans holder Urbi et Orbi-messe i Peterskirken søndag, første påskedag.

Urbi et Orbi betyr til byen og til verden, og under talen gir paven syndsforlatelse til de frammøtte, samt dem som «lytter oppriktig» via radio, fjernsyn eller «de nye kommunikasjonsmediene», som er Vatikanets betegnelse på Internett.

(NTB)

 VASKET FØTTENE: Pavens planlagte påskerituale går ut på å vaske føttene til tolv personer. I år vasket han føttene til flere flyktninger. Foto: Reuters
VASKET FØTTENE: Pavens planlagte påskerituale går ut på å vaske føttene til tolv personer. I år vasket han føttene til flere flyktninger. Foto: Reuters Vis mer
Hele Norges coronakart