Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Corona

Her venter de turistboom

Coronakrisa gjør at nordmenn ser seg om etter turistperler i eget land. Noen områder kan bli ekstra populære.

ROMSDALSEGGEN: Det ventes en eksplosiv økning blant norske turister som vil ta turen over Vestlandets svar på Besseggen i sommer. Foto: Garcia Julien, Hemis.fr/NTB Scanpix.
ROMSDALSEGGEN: Det ventes en eksplosiv økning blant norske turister som vil ta turen over Vestlandets svar på Besseggen i sommer. Foto: Garcia Julien, Hemis.fr/NTB Scanpix. Vis mer

Noen bekmørke uker etter corona-utbruddet og utenlandske sommeravbestillinger i tusentall, har lyset kommet fram igjen i Romsdal-fjellenes turisthovedstad Åndalsnes og mils omkrets.

– Nå vil nordmenn hit på sommerferie, også. Telefonen ringer hele tiden fra folk over hele landet som lurer på det vi har å tilby her, sier konstituert daglig leder i Visit Åndalsnes/Romsdal Reiseliv og Handel, Jorid Bjerkeset, til Dagbladet.

Hun og kolleger har merket seg at hvert sjette eller sjuende spørsmål og innlegg i den store Facebook-gruppa «Tilbring sommeren i Norge», dreier seg om Romsdal og hennes nærområde.

– Utlendingene har fylt opp her, vi har nok ikke vært flinke nok til å markedsføre oss blant nordmenn, sier Bjerkeset mens telefonene ringer i bakgrunnen.

Populært

Åndalsnes Avis omtaler en markedsundersøkelse fra Ipsos, som antyder eksplosiv interesseøkning til sommeren for Vestlandets svar på Besseggen – Romsdalseggen.

I 2015 var det 15 000 mennesker som gikk den 10 kilometer lange utsiktsløypa opp mot 1 300 meters høyde. I fjor ble antallet sommergjester doblet til 30 000 gjester.

REISELIV: Reiselivssjef i Visit Ålesund, Tom Anker Skrede, mener karantenereglene må endres om utenlandske turister skal legge ferien til Norge igjen. Vis mer

Og for sommeren som er like rundt hjørnet mener Ipsos at 130 000 norske turister kan tenke seg det samme.

Den bratte økningen i popularitet kan også ha en sammenheng med at det populære TV 2-programmet «Kompani Lauritzen» er spilt inn i området, sier daglig leder ved Grand Hotel Bellevue i Romsdalen, Ola-Elias Åndal, til Dagbladet.

Også hotellet han er daglig leder av, merker at området har blitt stadig mer ettertraktet og forventer derfor noen gode sommermåneder.

I april og mai var hotellet i tillegg holdt av til besøk av to store utenlandske produksjoner, henholdsvis Netflix og et av Hollywoods største filmselskaper, Paramount Pictures.

VENTER GOD SOMMER: Grand Hotel Bellevue i Romsdalen forventer noen gode sommermåneder. Foto: Grand Hotel Bellevue
VENTER GOD SOMMER: Grand Hotel Bellevue i Romsdalen forventer noen gode sommermåneder. Foto: Grand Hotel Bellevue Vis mer

– Når det gjaldt Paramount Pictures ville ryktebørsen ha det til at det var snakk om en ny «Mission Impossible»-film som skulle spilles inn i området her, men en sånn informasjon er ikke noe vi får av selskapet, forteller Åndal.

Coronakrisa satte en stopper for besøket, men Åndal håper likevel at innspillingen bare blir utsatt til neste år.

En kjærkommen økning

Lederen i Åndalsnes Avis tror at velkjente mål som Trollstigen, Trollveggen og Rampestreken er inkludert i den store interessen.

– Sommerens regnskap for vår svært viktige reiselivsnæring, kan vi ikke si noe om foreløpig, bortsett fra at det er lyspunkter. Næringslivet vil nok merke det på handel. Anløp fra cruiseskip i Åndalsnes med 3 000 passasjerer blir borte, sier Bjerkeset.

Også ved Grand Hotel Bellevue har de vanligvis en høy andel utenlandske turister om sommeren, forklarer Åndal. Selv om pågangen fra disse er størst i begynnelsen av sesongen, utgjør de likevel omkring 40 prosent i månedene fra mai til september.

MERKER POPULARITETEN: Daglig leder ved Grand Hotel Bellevue i Romsdalen, Ola-Elias Åndal, sier også hans hotell har merket at området er blitt stadig mer populært. Foto: Privat
MERKER POPULARITETEN: Daglig leder ved Grand Hotel Bellevue i Romsdalen, Ola-Elias Åndal, sier også hans hotell har merket at området er blitt stadig mer populært. Foto: Privat Vis mer

En økt popularitet blant nordmenn er derfor kjærkomment.

Og for dem som enda ikke har planlagt ferien, kan Åndal fortelle at de fortsatt har ledig kapasitet ved hotellet gjennom hele sommeren, og at mer vil trolig åpne seg når det kommer en endelig avgjørelse omkring utenlandske turister.

BESSEGGEN: Klassikeren i Jotunheimen i Vågå kommune, 16 kilometer mellom Gjende og Bessvatnet, møter tre ganger så stor forhåndsinteresse denne sesongen som en vanlig, travel sommer. Foto: Garcia Julien, Hemis.fr/NTB Scanpix.
BESSEGGEN: Klassikeren i Jotunheimen i Vågå kommune, 16 kilometer mellom Gjende og Bessvatnet, møter tre ganger så stor forhåndsinteresse denne sesongen som en vanlig, travel sommer. Foto: Garcia Julien, Hemis.fr/NTB Scanpix. Vis mer

– Utenlandske turister holder an og låser på denne måten belegg, så vi venter på en avklaring her, sier Åndal.

Tre ganger så mange til Besseggen

Også populære Besseggen – den 16 kilometer lange klassikeren i Jotunheimen opp til 1743 meters høyde – kan forvente mye trafikk i sommer. Hvert år går rundt 50 000 nordmenn ruta, som er en av de mest populære fjellturene å gå i Norge, skriver NRK.

Ifølge Ipsos-undersøkelsen vil den sannsynligvis bli besøkt av 170 000 nordmenn i sommer. Det er over tre ganger så mange besøkende, som de vanligvis har.

Det tror generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal, kan bli krevende dersom så mange skal besøke de samme stedene. Han sier til NRK at mange norske kommuner er fullstendig uforberedt på å håndtere sommerens turisttrafikk.

– Vi har en viktig jobb å gjøre med å fortelle nordmenn om alle de andre flotte stedene som kanskje ikke finnes på alle postkortene, men som er vel verdt å besøke, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!