Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her vil de feire 17. mai

Børge Ousland og Jon Gangdal håper på å plante det norske flagget på toppen av Mount Everest på selveste 17. mai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drømmen om Everest. Les mer her!

Uvær i verdens høyeste fjellmassiv har foreløpig satt en effektiv stopper for alle forsøk på å nå selve toppen av det farlige, men tiltrekkende fjellmassivet i Nepal. For andre gang har ekspedisjonen måtte stoppe opp på grunn av været. Men nå tyder meldingene på at bedre vær er på vei. Det er gode nyheter for Ousland og Gangdal, som deltar i en britisk ekspedisjon som markerer at det er 50 år siden de første menneskene besteg verdens høyeste punkt, 8848 m.o.h.

Måtte snu

De to norske klatrerne dro sammen med resten av gruppen på i alt ti klatrere opp i fjellet for fire dager siden, men måtte returnere til base camp.

- Målet var å nå toppen. Men vi måtte snu, forteller Børge Ousland via ekspedisjonens hjemmeside.

- Været så bra ut, men har siden endret seg, forteller Ousland, som også forteller at de foreløpig ikke har fått lagt opp tau fra sydskaret og opp mot toppen. Vinden har blåst fra 20 til 35 sekundmeter de siste dagene. Storm er 17 sekundmeter.

- Vi dro opp til camp 2 i håp om å nå toppen. Værmeldingen så god ut for 11. og 12. mai. Men dette endret seg. Vi er avhengig av samarbeid med andre grupper for å legge opp tau, og dette kom ikke igang. Så nå er vi nede i Base camp igjen, men håpet er å forsøke mot toppen mellom den 17. og 19. mai.

- Jon har slitt litt med hoste og etterslep etter en influensa, men er på bedringens vei. Og høydemessig er vi begge i fin form, forteller Børge Ousland.

Seks år siden sist

Dersom nordmennene når toppen av Everest på nasjonaldagen, er det på dagen seks år siden den foreløpig siste nordmannen nådde opp. Morten Rostrup, som nå leder Leger uten grenser, reddet først flere klatrere fra den visse død på fjellet før han selv kom seg til topps. Denne ekspedisjonen ble ledet av nettopp Jon Gangdal.

Hjemme i Oslo sitter Ouslands kone Wenche Spange og forbereder seg på at mannen blir forsinket hjem.

- Etter planen skulle han være hjemme igjen i månedsskiftet mai/juni, men nå ligger de på været. 1. juni er ikke innen rekkevidde. Sist jeg snakket med Børge sa han at det første målet er å komme opp til siste base camp for å hvile og få litt ekstra oksygen for så å klatre den siste etappen helt til topps, sier Spange.

VERDENS TAK: <P>Mount Everest rager 8848 meter over havet. Bildet er fra en tidligere ekspedisjon.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media