Her vil de ikke bo

Stort bedre beliggenhet kan man ikke ønske seg i det sentrale Oslo, men statsministrene må like luft og lys om de vil bo i Villa Stenersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kaldt er ikke huset lenger. Ikke lekker det fra taket i regnvær heller, slik Odvar Nordli klaget over. Siden Thorvald Stoltenberg bodde der en kort periode, er huset Rolf Stenersen skjenket til staten i håp om at noen statsministrer ville bo der, blitt pusset opp for anselige beløp.

Julebord

Bortsett fra noen pressekonferanser og middager, har det ikke vært større begivenheter i Stenersen-villaen enn et par julebord på 80-tallet for Statsministerens kontor. Etter hva vi kjenner til, skal det ha vært svært hyggelig der da.

I mellomtida har boligen stått der tom med sine buete dører, sin takhøyde og sine store vindusflater.

Statsminister Bondevik har vært innom, men snudde i døra. Så vidt Dagbladet forstår, har også de fleste andre statsministrene vært på visning, men takket nei.

Sparsommelig

- Stenersen-villaen er fin, den. Den er bare så stor og krevende. For en familie uten hjelp til å stelle huset, blir den en vanskelig oppgave. Behandlingen av våre norske politiske ledere er jo blitt heller sparsommelig. Jeg må jo benytte anledningen til å si at å framstille dette som at Bondevik vil ha seg en luksusbolig - det er råttent, sier en opprørt Kåre Willoch.
- Dette tar jo mange år å gjennomføre. En statsminister bør ha en bolig som gjør at han kan vie sin tid til å styre landet. Det er det beste for sjefene, som er velgerne. Å skulle hjelpe til å støvsuge Stenersen-villaen, i tillegg til andre statsministerfunksjoner, er en temmelig forstyrrende oppgave, sier Willoch, som synes at en statsminister helst ikke burde bo langt unna regjeringskontorene.

Peiskos

Fra den staselige oppkjørselen går man inn i et lyst inngangsparti bak en buet inngangsdør. Da ligger peisestua med flygel og rundt ildsted rett til venstre. Her minner lite om furu og norsk hyttekos, og det vil utvilsomt være en dyr affære å skifte alle vinduene til skuddsikkert glass.

Så snor trappa seg opp til salongen og spisestua. Her er plassen så god og parketten så glatt at Bondevik kunne spille bowling her om han ville. Fra stua er det utgang til en romslig terrasse, med trapp videre ut i eplehagen.

Krom

En stor spisestue i flammebjørk venter på statsministerens gjester. Og det tilstøtende kjøkkenet har alt utstyr som skal til for å ta imot mange. Bibliotek/TV-stue med peis hører med i byggets midtetasje.

Følger man trappa videre oppover, med gelender i blank krom og plexiglass, kommer man til soveromsavdelingen. Statsministerens soverom er stort, har nydelig utsikt og utgang til veranda. Til soverommet hører stort, eget bad, med originale, grønne fliser.

De to andre soverommene er ikke pene. Umoderne vegg-til vegg-tepper og gusjefarger virker utidsmessig. Men noe maling kunne vel hjelpe?

En del arbeid gjenstår før Stenersen-villaen kunne stått fram som en praktfull statsministerbolig. Problemet er at ingen vil bo der.

Smålighet

Else Syse, som var statsministerfrue da avdøde Jan P. Syse regjerte, syntes Stenersen-villaen var spennende og morsom.

- Men den gir et litt kaldt inntrykk. Det var økonomisk ugunstig og upraktisk for en statsminister å bo der. En bolig i tilknytning til Parkveien ville være mer hensiktsmessig. Men dette er jo slikt som pirrer norsk smålighet, sier Elsemor.

ULTRAMODERNE: Stålkjøkkenet er funksjonelt og minimalistisk, men særlig koselig er det ikke.
LEKRE LINJER: Mye lys slipper inn gjennom de store vinduene.
DANSEPLASS: Stenersen-villaen er ikke akkurat noe furuslott. Men den er en modernistisk perle, sier ekspertene. Det forfører ikke statsministre.