TORDEN: Østlandet vil få det dårligste været de neste dagene. Lyn og torden vil prege været. Foto: NTB scanpix
TORDEN: Østlandet vil få det dårligste været de neste dagene. Lyn og torden vil prege været. Foto: NTB scanpixVis mer

Her vil det lyne og tordne de nærmeste dagene

Østafjells vil beholde det verste været. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det fuktige været Østafjells de siste dagene har ført til torden og lyn flere steder.

Senest i ettermiddag slo tordenværet ut signalanlegget ved Ski stasjon, noe som førte til stans i togtrafikken, skriver NTB.

Det er forventet at tordenbygene som ligger over Østlandet i dag vil vare fram til fredag.

Ønsker du selv å følge med hvor det lyner i Norge, kan du følge med på tjenesten Lightning Maps.

Dårligst i øst

- Det er særlig Østafjells som vil bli preget av det dårlige været de nærmeste dagene. Akkurat nå er det i området Lillehammer og sørover mot Agder-fylkene det er mest tordenaktivitet, sier Espen Biseth Granan, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt på Blindern.

Granan forteller videre at noen områder Østafjells ikke vil merke tordenbygene i like stor grad.

- Det er mindre byger i Østfold og Vestfold, men det kan dukke opp noen byger i løpet av ettermiddagen og morgendagen, sier vakthavende meteorolog.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) opplyser om at det har vært flere feil på strømnettet, men at de ikke har oversikt over antall feil.

- Tordenvær er en vanlig kilde til strømbrudd. Derimot er strømbrudd karakterisert som kortvarige, selv om det også kan skje mer alvorlige konsekvenser, sier senioringeniør Lars Andreas Eriksson i NVE til Dagbladet.

Blir bedre

Ifølge tjenesten Lightning Maps var det i formiddag størst tordenaktivitet nord i Italia og flere steder i Tyskland og i Hviterussland. Også nord i Sverige er det stor bygeaktivitet.

- Tordenbygene nord i Sverige er forventet å forflytte seg nordover til Finland. Det ser ikke ut til at bygene vil flytte seg vestover mot Norge, sier Mariann Haabrekk, vakthavende meteorolog i StormGeo.

Tidligere denne uka var det også tordenbyger i Nordland og i indre Finmark. Det ser ut til at disse bygene ikke vil komme tilbake med det første.

Med tordenbyger kommer det også en del regnvær. Mandag regnet det nesten 50 millimeter på bare to timer i Drammen og det førte til store oversvømmelser. To biler kom under vann i Bragernestunnelen da den ble oversvømt. Tunnelen var stengt i over fem timer, skriver Drammens Tidene.

- På fredag ser været ut til å bedre seg, men det vil fortsatt være variert vær over hele landet i en periode framover, sier Espen Biseth Granan, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt.