Her vil influencere bo og spise gratis. Nå har ferieparadiset fått nok

- Vi trenger lønn, ikke selfies, slår hotellet fast.

GÅR HARDT UT MOT SNYLTERE: På dette strandhotellet på Filippinene er de lei av at influencere spør om å bo, spise og sove gratis. Foto: White Banana Beach Club
GÅR HARDT UT MOT SNYLTERE: På dette strandhotellet på Filippinene er de lei av at influencere spør om å bo, spise og sove gratis. Foto: White Banana Beach ClubVis mer

White Banana Beach Club i Siargao i Filippinene ser rødt etter at flere influencere har spurt om å samarbeide med hotellet mot gratis opphold.

- Vi får mange meldinger om samarbeid med influencere. Vi vil gjerne annonsere at White Banana ikke er interessert i å «samarbeide» med selvutnevnte «influencere», skriver de i et innlegg på Facebook.

- Og vi vil gjerne foreslå at de finner andre måter å drikke, spise og sove gratis på. Eller prøve å faktisk jobbe.

Ikke noe imot influencere

Innlegget ble postet 26. mars - og har til nå fått 11 000 likes, 14 000 kommentarer og 2900 delinger. Mens noen applauderer strandhotellets offentlige refs av snylterne, mener andre at det er uprofesjonelt å uttale seg på denne måten, og at hotellet fornærmer flere uskyldige.

Til kritikken svarer White Banana Beach Club:

- Vi tror sterkt på det vi skiver. Vi har ikke skrevet noe negativt om influencere, men om snylterne. Våre ansatte trenger penger til lønn, ikke selfies.

Eieren Gayle Villaluz understreker også til Dagbladet at det er snyltere, ikke influencere i seg selv, hotellet har sett seg lei av.

Flere stikk

Likevel har de kommet med flere stikk til influencere i etterkant. 28. mars introduserte de drinken «The Influencer» med beskrivelsen «To please your tongue and warm up your hearts».

Dagen etter reklamerte de for sin egen instagramkonto. I parentes skrev de «hvem vet, kanskje vi vil bli influencere vi også». 30. mars skrev de at de får dårlige anmeldelser på Facebook av folk som aldri har vært der, etterfulgt av tre latteremojis:

- Søte snøflak som sannsynligvis aldri har arbeidet en dag i deres liv.

Posten er etterfulgt av enda en ny drink. Denne gangen er drinken døpt «The Snowflake».

PHOTOSHOP: Johanna Emma Olsson er en av Sveriges mest kjente influencere. Nå er hun i hardt vær etter en Photoshop-tabbe. Video: Instagram / NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Raste mot youtuber

Debatten som raser på facebooksiden til White Banana Beach Club likner ifølge The Telegraph på en mediestorm rundt hotellet The White Moose Cafe i Dublin i 2018. Hotellet nektet en youtuber et gratisopphold, og ble overøst av negativ omtale i etterkant.

Ifølge The Telegraph postet hotellet en anonym e-post fra en 22-år gammel youtuber med mer enn 80 000 følgere på YouTube-kanalen sin. I mailen spurte hun om et gratisopphold for seg selv og kjæresten mot poster om hotellet i sosiale mediekanaler. Det sa hotellet nei til, og postet på Facebook under navnet Paul Stenson:

- Hvis jeg lar deg bo her mot en video, hvem skal betale de ansatte som passer på deg? Hvem skal betale de som vasker rommet ditt?

- I framtida råder jeg deg til å betale som alle andre, og hvis hotellet tror din dekning vil hjelpe dem, oppgraderer de kanskje rommet til en suite. Dette hadde vist mer selvrespekt på din side, og det ville blitt mindre flaut for deg.

Mot slutten står det "P.S. Svaret er nei".

Negativ omtale

Det fikk youtuberen til å stå fram med navnet Elle Darby. På YouTube og Instagram postet hun en tårevåt video der hun fortalte følgerne sine om hotellets behandling. Flere følgere startet deretter å skrive negative omtaler, som at eieren av hotellet er et «troll».

Stenson tok det hele med knusende ro, og skrev:

- Publisiteten dere har gitt oss er uvurderlig. Men ikke fortvil, bloggere, arbeidet deres vil ikke gå ubemerket. Det vil bli med i boka mi "Hvordan få verdensomspennende publisitet uten å bruke en krone".