Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her vil Israel begrave Arafat

På denne gravplassen, i en bakgård omgitt av markedet i sentrum av Khan Younis, ønsker Israel at Yassir Arafat blir begravet. Grønnsaksselger Khalil Rubaia mener Jerusalem er bedre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KHAN YOUNIS, GAZA (Dagbladet): - Vi vil gjerne ha ham her, men for en leder som Arafat passer det seg ikke å ligge begravet på en slik plass, sier Khalil Rubaia.

Han og Mahmoud Alfat Bashiti selger squash og dadler midt i det yrende markedet og møkkete markedet i sentrum av Khan Younis.

Bak dem er porten inn til gravplassen som er det mest aktuelle stedet i Gaza å stede Yassir Arafat til hvile når den tid kommer. Her ligger både Arafats far Abdel Raouf Arafat al-Kidwa al-Husseini og hans søster Inam Abdel Raouf Arafat gravlagt i det innerste hjørnet av bakgården. Over gravene henger klær til tørk fra et vindu i bolighuset som grenser inn til gården.

Gaza-familie

Arafats slekt i Gaza al-Kidwa, har lange og dype røtter i Khan Younis. Men Arafat er også av Jerusalem-slekt, al-Husseini, og har selv aldri bodd i Khan Younis. Han vokste opp hos slekten i Jerusalem.

- Men han pleide å komme hit under Eid-festen for å vise sin respekt for sin far og sin søster som ligger her. Jeg har selv sett han, sier Khalil Rubaia. Arafats far ble stedt til hvile på gravplassen i 1952 og søsteren i 1999. Plassen kjøpte familien av de to andre familiene som har sin gravplass her. Yassir Arafats mor ligger begravet i Kairo der han ble født og fikk navnet Mohammed Abdel Rahman Abdel Raouf Arafat al-Kidwa al-Husseini i 1929.

Sikkerhetsmareritt

Den israelske regjeringen tilbød torsdag å legge alt til rette for sikkerheten og innreisetillatelser dersom palestinerne bestemmer seg for å gravlegge Arafat i Gaza. De nekter konsekvent å etterkomme hans eget ønske om å bli begravet i Jerusalem.

Men å frakte utenlanske statsledere inn til Khan Younis sør på Gaza-stripen kan bli et sikkerhetsmessig mareritt og rundt graven er det rett og slett ikke plass til noen stor statsbegravelse.

Dagbladet har fått opplyst fra informert hold at Arafat høyst sannsynlig vil gravlegges ved hovedkvarteret i Ramallah, men at selve sermonien med statsledere vil foregå i Jordan.

Sjel i Jerusalem

Den pensjonerte advokaten Abdil Shakour Said Tawil kjente Arafat som student i Kairo og er en nær venn av familien. Han ser de politiske og kulturelle spenningene knyttet til Arafats ventede gravferd.

- Jerusalem er der han hører hjemme, men blir det Gaza er det best å gravlegge han ved siden av hans far. Dette vil bli akseptert av folket fordi det er å gi ære til Arafats far. Men selv om kroppen blir gravlagt her, vil hans sjel for alltid hvile i Jerusalem.

FAMILIEGRAV: Grønnsakshandlerne Khalil Rubaia og Mahmoud Alfat Bashiti ser gjerne at Yassir Arafat blir stedt til hvile på gravlunden bak dem der hans far og søster ligger, men ser helst at den palestinske lederen blir begravet i Jerusalem når hans tid er ute.
MARERITT: En begravelse i Khan Younis på Gaza-stripen, slik den israelske regjeringen ønsker, vil bli et sikkerhetsmessig mareritt. Gravplassen er en bakgård omgitt av matmarkedet i byen.
STUDIEVENN: Yassir Arafats studiekamerat fra Kairo, Abdil Shakour Said Tawil, sier palestinerne trolig vil akseptere at Arafat gravlegges ved siden av sin far i Khan Younis. - Men hans sjel vil hvile i Jerusalem, sier han.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media