Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Her vil Mandela begraves

Mandelas legeme brakt til militærsykehus.

Flyttet: Levningene av Nelson Mandelas tre døde barn ble å sommer flyttet til det som trolig blir det nye familiegravstedet i Mandelas hjemby Qunu. Foto: Toby Selander/Dagbladet.
Flyttet: Levningene av Nelson Mandelas tre døde barn ble å sommer flyttet til det som trolig blir det nye familiegravstedet i Mandelas hjemby Qunu. Foto: Toby Selander/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Verdens mest kjente politiske fange, frigjøringshelt, fredsprisvinner og forsoningens fremste talsmann. I går kveld døde Nelson Rolihlahla Mandela. Han ble 95 år gammel.

Nå i morgentimene melder CNN at Mandelas legeme er brakt til et militærsykehus i Pretoria.

Begraves «hjemme» Men det er langt fra høyhusene i Sør-Afrikas administrative hovedstad 95-åringen vil begraves, ifølge Sky News.

Det er i den lille landsbyen Qunu i Eastern Cape-provinsen familiegraven ligger. Dette var også stedet han dro til etter 27 år i fengsel, og skal han ha bodd mye av sin siste tid i landsbyen før han ble syk.

Landsbygda hadde en plass i hjertet til frigjøreren, framkommer det i selvbiografien «Long Walk to Freedom» (norsk: «Veien til frihet»). I boka skriver han om hvordan han elsket den enkle skjønnheten av naturen.

- Qunu var mitt kjære hjem der jeg tilbrakte mine lykkeligste dager i barndommen, skrev han i et upublisert utkast, ifølge den sørafrikanske avisa Sowetan.

Begynte som gjetergutt Nelson begynte ifølge NTB som gjetergutt vokste seg stor nok til å bli vaktmann og var senere tålmodig nok på skolebenken til å bli advokat. Kort tid etter begynte han på sin virkelige oppgave, frigjøringen av Sør-Afrikas millioner av svarte.

BLANT SINE NÆRMESTE: Her er Nelson Mandela omflanket av familien i huset sitt i landsbyen Qunu under bursdagen i 2008. Foto: AFP Photo/Themba Hadebe/NTB Scanpix
BLANT SINE NÆRMESTE: Her er Nelson Mandela omflanket av familien i huset sitt i landsbyen Qunu under bursdagen i 2008. Foto: AFP Photo/Themba Hadebe/NTB Scanpix Vis mer

For Mandelas eldste gjenlevende venner er han en sann helt. De snakker om han med en nærmest religiøs ærbødighet, ifølge Sky News.

- Ingen kan gjøre det Mandela har gjort for verden. Han var venn av min far og ønsket å bygge hus ved siden av vårt gamle hjem. Det er ingen større i verden, sier Kekana Geledwane (82) til kanalen.

FAMILIEGRAV: Her er Mandela-familiens gamle gravsted, et steinkast fra stedet der Nelson Mandela trolig vil bli gravlagt. Foto: EPA/Jon Hrusa/NTB Scanpix
FAMILIEGRAV: Her er Mandela-familiens gamle gravsted, et steinkast fra stedet der Nelson Mandela trolig vil bli gravlagt. Foto: EPA/Jon Hrusa/NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media