Her vil mannen kjøpe sex av politiet

Politiet presenterte seg som ei jente på 13-14 år. Tilbud om sex-kjøp og nakenbilder fra fremmede nordmenn kom på rekke og rad.

Med få klikk er kontakten etablert.

I løpet av sekunder vil den fremmede kjøpe sex av jenta på 14 år.

Men hun er ikke den han tror.

Publisert
Sist oppdatert

«Søker J fra Bergen som vil tjene penger»

«ja»

«Kjønn alder fra?»

«14 j»

«Fra?»

«Sotra»

«Interessert?»

«hva må jeg gjøre?»

«Runke meg. Runk 500. Suge 1000. Sex 1500. Interessert?»

Den anonyme personen bak tastaturet kaster ikke bort tida. I løpet av sekunder er det som skal forestille ei 14 år gammel jente spurt om salg av seksuelle tjenester.

Selv presenterer han seg som en mann på 29 år. Han vil møtes og ønsker å flytte samtalen over på Snapchat.

SEX-KJØP: Politioverbetjent Vemund Eggen Sæther presenterer seg som ei jente på 14 år. Etter noen sekunder vil personen, som hevder å være en mann på 29 år, møtes for å kjøpe sex. Reporter: Audun Hageskal. Foto/ video:: Bjørn Langsem Vis mer

Vemund Eggen Sæther peker på skjermen foran seg.

- Så fort kan det gå, sier politioverbetjenten som nettopp har presentert seg som tenåringsjente på chat-tjenesten Omegle.

«Vil du fingre litt?»

I en årrekke har Omegle markedsført seg som et sted hvor du kan møte fremmede. En anonymisert plattform - for din egen sikkerhet, som stedet understreker - har vært nærmest som et fristed for voksne på jakt etter barn.

Sæther starter en ny chat. Sekunder seinere dukker nok en fremmed opp. Han presenterer seg som en 52 år gammel mann. Noen meldinger seinere spør han om den 13 år gamle jenta har lyst til å onanere.

«Vil du fingre litt?»

«Hvordan gjør jeg det?»

«Ta på tissen din»

FEMTI PLUSS: Motparten presenterer seg som en mann på 52 år. Nå vil han at jenta på 13 år skal onanere mens de chatter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FEMTI PLUSS: Motparten presenterer seg som en mann på 52 år. Nå vil han at jenta på 13 år skal onanere mens de chatter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er som å gå inn og shoppe barn og unge. Det er vanskelig å si om pandemien alene har hatt noen effekt, men vi har sett en ny oppsving i antall saker som knyttes til Omegle den siste tida, sier politioverbetjenten mens det som skal være en 17 år gammel gutt sender melding og spør om han skal sende bilder av penisen sin.

Det er imidlertid vanskelig å si hvor omfattende problemet er. Politiet vet at bare en brøkdel av sakene havner hos dem, men Kripos har nå startet patruljering på Omegle - både med kamera og chat. Dette øker oppdagelsesrisikoen, og gjør at barn som er der får mulighet til å si ifra direkte til politiet om de opplever noe.

Sæther understreker på at ingen av funnene som blir gjort mens Dagbladet er til stede blir brukt i etterforskning. Eksemplene er bare en demonstrasjon av hvor raskt det kan gå fra man kommer i kontakt med en fremmed, presenterer seg som mindreårig jente for så å få spørsmål om deling av seksualisert innhold eller kjøp og salg av seksuelle tjenester.

KRITISK: Politioverbetjent Vemund Eggen Sæther ønsker politisk engasjement for å få stengt ned Omegle og liknende chat-tjenester. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KRITISK: Politioverbetjent Vemund Eggen Sæther ønsker politisk engasjement for å få stengt ned Omegle og liknende chat-tjenester. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Vil stenge for godt

Selv har han jobbet med flere titalls saker hvor Omegle har vært utgangspunkt for alt ifra deling av nakenbilder av mindreårige til voldtekter og grove overgrep mot barn. Erfaringsmessig flyttes kommunikasjonen raskt over til Snapchat eller andre kanaler som er bedre egnet for utveksling av bilder eller video.

Etter nok en oppgang i antall saker, ber Sæther igjen politikerne ta grep for å få stengt chat-nettsida i Norge for godt.

- Bare den siste måneden har politiet i Norge fått minst 17 tips som omhandler Omegle. Men det vi kjenner igjen fra andre saker er at mørketallene er så store at man nesten ikke kan tenke på det, sier politioverbetjenten til Dagbladet.

Han får støtte fra kollega Gjermund Hanssen, som sammen med Sæther har jobbet med noen av de mest omfattende nettovergrepssakene i Norge, med flere hundre fornærmede.

- At vi som samfunn tillater nettsider som er så skreddersydd for overgripere, og hvor vi samtidig vet at en stor del av kommunikasjonen handler om, eller legger til rette for overgrep, er for meg uforståelig og vanskelig å akseptere, sier Hanssen.

LAV TERSKEL: Politiet presentere seg som ei 13 år gammel jente. Det stopper ikke motparten fra å tilby nakenbilder. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LAV TERSKEL: Politiet presentere seg som ei 13 år gammel jente. Det stopper ikke motparten fra å tilby nakenbilder. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ekstremt utfordrende

Chat-tjenestens markedsføring som anonym, har vært et trekkplaster for overgripere i årevis. Identifisering av brukere har vist seg å være ekstremt utfordrende for politiet. Men ikke umulig.

Nylig ble en mann sporet opp etter å ha sendt seksualiserte meldinger med en mindreårig gutt. Det er trolig det første eksempelet i Norge hvor politiet utelukkende ut ifra kontakt på Omegle har klart å spore opp en nettovergriper.

- Vi identifiserte en mann i 40-åra i Trondheim. Tilfeldigheter i den aktuelle chatten, som var med en 13 år gammel gutt, gjorde at vi kunne finne det nøyaktige tidspunktet de to hadde hatt kontakt. Etter å ha kontaktet Omegle, fått ut IP-adressen til mannen og sporet ham opp, kunne politiet i Trondheim gå til pågripelse. Det viser at selv om Omegle reklamerer med anonymitet, så er det altså mulig for politiet å finne dem som står bak, sier Sæther.

Politiadvokat Monica Grøtte Estenstad i Trøndelag politidistrikt forteller til Dagbladet at de etter pågripelsen gikk til retten og fikk medhold i både ransaking og varetektsfengsling.

- Saken etterforskes fortsatt for fullt og vi har gjort beslag for å undersøke om det er flere fornærmede som mannen har vært i kontakt med, sier Estenstad.

Råd før sommerferien

Med sommerferie og skolefri nært forestående, kombinert med den siste tidas oppgang i antall saker knyttet til Omegle, kommer politioverbetjenten også med en oppfordring til foreldre. I løpet av månedene som kommer vil mange barn opp leve å få mer tid for seg selv.

Sæther ber foreldre om å være bevisst på hva det kan føre til.

- Vi ser at barn både under pandemien og i ferier bruker svært mye tid på sosiale medier. Det er ikke sånn at politiet ønsker å oppfordre foreldre til å drive noen form for overvåkning av barna, men engasjer deg likevel i barnas hverdag - også på nettet, sier Sæther.

OPPFORDRING: Politioverbetjent Vemund Eggen Sæther oppfordrer foreldre til å engasjere seg i barnas nettaktivitet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OPPFORDRING: Politioverbetjent Vemund Eggen Sæther oppfordrer foreldre til å engasjere seg i barnas nettaktivitet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Han oppfordrer både til å spørre hvem barna chatter med på nettet og hvilke plattformer de kommuniserer på.

- Spør hvem de snakker med på nettet på samme måte som du spør hvem de er sammen med på fritida. Det handler om å bry seg, ikke om å kontrollere. Gjør barna trygge på at de kan snakke med deg, og fortell dem at dersom det skjer noe som ikke burde skje, også på internett, så kan de prate med deg om det, sier politioverbetjenten.

Dagbladet har forsøkt å opprette dialog med Omegle for å framlegge politiets kommentarer og ønske om å stenge tjenesten for norske brukere. Det har ikke lyktes å komme i kontakt med tilbyderne av chat-siden

Politiets nettråd til foreldre og barn

  • Vis interesse for hva barna dine gjør på nettet, snakk om hvem de er sammen med og hva de gjør der.
  • Trygg barna på at de kan snakke med deg om de opplever noe som er ubehagelig eller rart – også om de har gjort noe de vet at de ikke får lov til.
  • Ikke true med sanksjoner (frata dem mobil eller internettilgang). Da er sannsynligheten for at de holder det skjult enda høyere.
  • Snakk med barn om seksualitet, overgrep, grenser og at det finnes voksne som utnytter barn, lurer barn og later som om de er yngre for å komme i kontakt med barn.
  • Ta skjermbilder og dokumenter brukernavn, bilder og annen identifiserbar informasjon.
  • Ikke slett kommunikasjon. Politiet trenger denne for videre etterforskning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer