Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her vil Per Sandberg bygge asylmur

- Vil stoppe flere hundre tusen illegale innvandrere hvert år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ORESTIADA (Dagbladet): Her vil Frp's Per Sandberg bruke hundrevis av norske skattemillioner til å bygge en asylmur, for å holde illegale flyktninger ute fra Europa. Millioner av asylsøkere og illegale innvandrere vil til Europa.

En av de mest brukte smuglerrutene går fra Tyrkia over grenseelva Evros til Hellas.

Nå vil Per Sandberg (Frp) bruke flere hundre millioner av norske skattepenger til å bygge en mur for å holde flyktningene ute.

Gresk politi patruljerer elvebredden som skiller Schengen - og Norges yttergrense - mot Tyrkia.

Grenseelva Evros har vært og er en av de viktigste smuglerrutene for å få asylsøkere og illegale innvandrere inn i Schengen-området.

Politigeneraler Dagbladet er med Fremskrittspartiets nestleder og leder av Stortingets justiskomité Per Sandberg på befaring sammen med to greske politigeneraler i grenseområdet.

Generalmajor Emmanouil Katriadakis (fra departementet for offentlig orden og beskyttelse av innbyggere) og generalløytnant Panagiotis Zevgolatakos fra politiet orienterer Sandberg om problemene ved grensa.

- Vi har store utfordringer. Nå håper vi Norge kan være med å hjelpe oss og sikre grensa, sier de to generalene.

Sandberg liker det han ser. Han er imponert over hva bankerotte grekere har fått til med EU og Frontex-penger det siste halvåret.

180 kilometer Grensa mellom Hellas og Tyrkia er snaue 180 km lang. Bare 12,5 km er landgrense, resten skilles av elva Evros. Ved hjelp av EU og Frontex-samarbeidet er det bygget et fire meter høyt og vel en meter bredt sikkerhetsgjerde i piggtråd som sikrer landgrensa.

 VIL FORLENGE LANGS GRENSEELV:  - HIT, MEN IKKE LENGER:  Per Sandberg og Frp vil forlenge en asylmur i Hellas  langs EUs yttergrense mot Tyrkia for å hindre asylsøkere og immigranter muligheten til å komme til Schengen og Norge. Dette er en del av av gjerdet som allerede er bygd på den 12,5 kilometer lange landgrensa mellomTyrkia og Hellas. Gjerde langs 168 grense langs elva Evros gjenstår. Her Per Sandberg  sammen generalmajor Emmanouil Katriadakis og generalløytnant Panagiotis Zevgolatakos. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
VIL FORLENGE LANGS GRENSEELV: - HIT, MEN IKKE LENGER: Per Sandberg og Frp vil forlenge en asylmur i Hellas langs EUs yttergrense mot Tyrkia for å hindre asylsøkere og immigranter muligheten til å komme til Schengen og Norge. Dette er en del av av gjerdet som allerede er bygd på den 12,5 kilometer lange landgrensa mellomTyrkia og Hellas. Gjerde langs 168 grense langs elva Evros gjenstår. Her Per Sandberg sammen generalmajor Emmanouil Katriadakis og generalløytnant Panagiotis Zevgolatakos. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer

Samtidig har grekerne fått overvåkingsutstyr som gjør at deler av grensa kan overvåkes kontinuerlig.

Men Per Sandberg synes ikke det er nok. Han vil bruke det som er nødvendig av norske skattepenger til å sikre resten av grensa mot elva også.

7 av 10 via Hellas -70 prosent av asylsøkerne og illegale innvandrere kommer seg til Europa via Hellas. Vi må styrke yttergrensene, og det må Norge bidra med. Vi kan ikke overlate ansvaret til grekerne som ikke har økonomi til å sikre vår yttergrense, sier Per Sandberg til Dagbladet.

Grenseelva Evros skiller illegale innvandrere fra drømmen om et bedre liv ligger fortsatt nesten åpen. De 166 km langs grenseelva Evros kan forseres av dem som vil til Europa.

- I dag bruker Norge mange millioner på Frontex-samarbeidet, men vi må bruke mer av de kronene på å styrke yttergrensa. Hellas er i en vanskelig økonomisk situasjon, derfor må vi bruke våre penger på å bygge stengsler ved grensa. Får vi sikret grenselva, vil mye være gjort, sier Per Sandberg til Dagbladet.

Halvert -De 12,5 km med piggtrådgjerde viser at det hjelper. Før piggtrådmuren kom opp, var det dager det kom hele 500 asylsøkere og illegale innvandrere over grensa fra Tyrkia. I flere år var det normalt med 200 til 300 asylsøkere hver dag i dette området. Det høye piggtrådgjerdet fungerer som en mur og hindrer fysisk at asylsøkere og illegale innvandrere krysser grensa, sier Per Sandberg.

- Men er det ikke umenneskelig å bygge en mur for å stenge folk ute ?

- Vi har ikke noe valg. Vi må stenge yttergrensa hermetisk, slik at vi får kontroll over hvem som kommer. Gjør vi ikke det setter vi hele vår velferd i fare, sier Sandberg.

Frykter velferden - Velferd i fare ?

- Ja, det er faktum. Det har både Statistisk sentralbyrå og det regjeringsoppnevnte Brochmann-utvalget som vurderte velferd og innvandring, slått fast, sier Sandberg.

- Sikrer vi yttergrensene vil det stoppe flere hundre tusen illegale innvandrere som forsøker å komme seg til Europa hvert år. Norge med EØS-avtalen og medlemskap i Schengen-samarbeidet må ta dette på alvor, sier han.

- Vil ikke en mur og fysisk stenging av grensa mellom Tyrkia og Hellas bare føre til at asylsøkere og illegale innvandrere finner andre ruter til Europa?

- Vi har ikke noe valg. Vi må gjøre det som er nødvendig for å holde grensene stengt. Sikkerhetsgjerdet er et bevis på at det hjelper. Verken Hellas, Norge eller resten av Europa klarer å stoppe de illegale innvandrerne, hvis vi ikke samarbeider. Vi får stenge grensene fysisk der det er nødvendig, sier Sandberg.

 HER STARTER SCHENGEN:  Frps Per Sandberg i Schengen på gresk område med Tyrkia på den andre siden - og gresk skilt med pil til grenseposten. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
HER STARTER SCHENGEN: Frps Per Sandberg i Schengen på gresk område med Tyrkia på den andre siden - og gresk skilt med pil til grenseposten. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!