TILBUD: Mitt Romney tilbyr Rick Perry et veddemål på 10 000 dollar. Perry avslår, fordi han ikke vedder om penger. Foto: Jeff Haynes/Reuters/Scanpix
TILBUD: Mitt Romney tilbyr Rick Perry et veddemål på 10 000 dollar. Perry avslår, fordi han ikke vedder om penger. Foto: Jeff Haynes/Reuters/ScanpixVis mer

Her vil Romney vedde 10 000 dollar

- Veldig menneskelig å gjøre for å få noen til å holde kjeft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I natt debatterte de republikanske kandidatene i nøkkelstaten Iowa, der startskuddet for primærvalget går 3. januar.

Favorittene Mitt Romney og Newt Gingrich ble angrepet fra alle kanter, men den store snakkisen ble Romneys forsøk på å besvare Rick Perrys angrep.

Texas-guvernøren påstå hardnakket at Romney skrev i sin bok «No Apology» at Massachusetts helsevesen bør bli en modell for de 49 andre amerikanske statene. Romney sto bak Massachusetts helsereform, der et av de viktigste punktene var at alle innbyggere er lovpålagt å kjøpe helseforsikring (individual mandate).

Avslo veddemålet - I den første utgaven av boka var du for lovpålagt helseforsikring i hele USA, min venn, sa Perry.

Romney ble tydelig irritert, og svarte:

- Vet du hva, du har tatt opp dette tidligere, Rick. Og du tar feil. Rick, jeg skal fortelle deg: 10 000 spenn, et veddemål på 10 000, sa Romney, mens han holdt ut hånda som invitasjon til Perry for å ta i mot veddemålet.

Texas-guvernør Perry ønsket imidlertid ikke å ta i mot veddemålet. I stedet svarte han at han «ikke vedder».

Kort tid etter Romneys veddemålsinvitasjon, eksploderte Twitter. I løpet av 40 minutter ble veddemålet nevnt 3400 ganger på den sosiale nettjenesten. 40 prosent av samtlige tweets om debatten, handlet om Romneys tilbud.

Tre månedslønninger Rick Perrys leir sendte ut en pressemelding nærmest umiddelbart, der de påpeker en passasje i boka «No Apology» som de mener beviser at Romney burde vært 10 000 dollar fattigere.

Under overskriften «Massachusetts-modellen», skriver Romney:

- DU LYVER!: Rick Perrys anklage mot Mitt Romney ble parert med et veddemål. Foto: Jeff Haynes/Reuters/Scanpix
- DU LYVER!: Rick Perrys anklage mot Mitt Romney ble parert med et veddemål. Foto: Jeff Haynes/Reuters/Scanpix Vis mer

- Vi kan oppnå det samme for alle i USA, og det kan bli gjort uten at myndighetene tar over helsevesenet, står det i boka, noe Perry mener er et bevis for at Romney ønsker en modell med universelt pålagt helseforsikring. Washington Post har imidlertid faktasjekket Perrys påstand og gitt seieren til Romney.

Mer alvorlig for Romney var de etterhvert massive angrepene fra den demokratiske siden, som ikke var seine med å påpeke at 10 000 dollar er en god del penger for vanlige amerikanere. Demokratene påpekte kjapt at 10 000 dollar er tre ganger så mye som en gjennomsnittlig amerikansk familie bruker på dagligvarer i løpet av et helt år. Det tilsvarer også tre månedslønninger for en amerikansk arbeider.

- Menneskelig Romney, som skal være god for langt over 100 millioner dollar, anklages videre for å distansere seg fra den amerikanske middelklassen.

På Twitter diskuteres det fortsatt hva #What10kbuys, mens amerikanske kommentatorer diskuterer hvor stor innvirkning Romneys PR-tabbe kan få - eller om det var en tabbe i det hele tatt.

Etter debatten sa Romney-rådgiver Stu Stevens at 10 000 dollar-veddemålet kom for å få Rick Perry til å legge ballen død.

- Det er en veldig menneskelig ting å gjøre for å få noen til å holde kjeft når de ikke forteller sannheten, sa Stevens.