Kan redde Støre:

Her vil slagene stå

Ap-leder Jonas Gahr Støre nekter å snakke om det, men valgnatta kan han bli tvunget til å invitere MDG og Rødt til samtaler. De to småpartiene har både kravene og planene klare.

VIL SAMARBEIDE: Rødt og MDG kan havne i forhandlingssituasjon dersom partiene kommer på vippen i Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB
VIL SAMARBEIDE: Rødt og MDG kan havne i forhandlingssituasjon dersom partiene kommer på vippen i Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

Dagbladets ferske meningsmåling indikerer i likhet med de fleste andre at det ligger an til et regjeringsskifte etter valgdagen 13. september.

Hva slags regjeringssamarbeid vi kan vente oss er imidlertid mindre tydelig.

Jonas Gahr Støres drømmeregjering, bestående av Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet, ligger an til et knepent flertall i Dagbladets måling. Flere andre målinger indikerer imidlertid at de kan bli avhengige av støtte fra enten Rødt eller MDG - partier Støre helst vil slippe å samarbeide med.

MDG-leder Une Bastholm gjør det klart at partiet skal ha en blank oljeseier for å sikre flertall for et statsbudsjett.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

Dette er kravene

MDG har satt 2035 som siste frist for at Norge skal være karbonnøytralt. Det må få umiddelbare praktiske følger, fastslår Bastholm

- Vi vil sette stans i leting etter ny olje og gass og stans i utdeling av nye områder og felt som absolutte krav. Dette kommer vi ikke utenom i samtaler en ny regjering, sier Bastholm.

Dette er ifølge Bastholm et ufravikelig krav, og det må innfris for at MDG skal gi sin støtte til et rødgrønt statsbudsjett for neste år. I tillegg stiller partiet med flere knallharde krav inn i rødgrønne regjeringsforhandlinger:

  • Ny naturlov må sikre et sterkere vern, inkludert strandsonen og marka rundt storbyene.
  • En grønn avgiftsreform skal gjøre det enklere for folk å velge grønt i hverdagen.
  • Flytte store beløp fra bygging av nye motorveier til bygging av jernbane. Kutte kollektivprisene med 20 prosent.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes har gjort det klart at partiet ikke vil sitte i regjering. Han ønsker likevel en samarbeidsavtale med en eventuell rødgrønn regjering. Her stiller Rødt med følgende krav:

  • Forskjellene må ned: Skatten på selskapenes overskudd og for de rike må opp.
  • En ny tannhelsereform som gir skattefinansiert tannhelse til alle.
  • Utslippene skal ned på en rettferdig og kraftfull måte.
  • Velferden skal bli profittfri.
  • Norsk arbeidsliv skal beskyttes gjennom å si opp EØS-avtalen til fordel for en handelsavtale.

- Hvilke av disse punktene er viktigst for dere?

- Det er uaktuelt at Rødt skal støtte en regjering som ikke får ned forskjellene og utslippene. Det må de levere på. En avtale må sette helt konkrete mål og tiltak for å nå disse målene. Luftige formuleringer og vage ambisjoner har vi ikke bruk for. Det må tas tak i NÅ, og jeg tror vi kan få med en ny regjering på det, sier Moxnes.

- EØS-avtalen utrolig viktig

I motsetning til Rødt vil MDG gjerne inn i regjering. Bastholm holder også døra åpen for en samarbeidsavtale - alt avhenger av valgresultatet.

- Hvorfor bør Jonas velge MDG som samarbeidsparti?

- Vi har veldig mye til felles med Ap i europapolitikken. Vi kommer ikke til å kreve Norge ut av EØS eller Nato. Så bør det være av interesse for Ap at vi ikke har noen dyre og store velferdsløft øverst på vår agenda. Vi støtter en tannhelsereform og en del av enkelttiltakene som SV og Rødt vil komme med, men de store pengene ønsker vi til klimainvesteringer og støtteordninger, sier Bastholm.

- Det er ikke nødvendigvis så dyrt å samarbeide med oss, men man må være villig til å gjøre seg selv historisk.

MDG ønsker et sterkt energisamarbeid med Europa, og vil at Norge skal bruke sin rolle i EØS.

- EØS-avtalen er utrolig viktig for norske arbeidsplasser, sier Bastholm.

MDG-lederen trekker også fram byrådssamarbeid mellom Ap og MDG.

- Ap har veldig mye god erfaring i å samarbeide med oss. I åtte av de to største byene samarbeider Ap oftere med oss enn med Rødt. Også gjør vi oss ikke vanskelige på noen andre områder enn klima. Der vi oss vanskelige på vegne av dagens unge.

Ut mot Senterpartiet

Verken Rødt eller MDG har utelukket samarbeid med noen av de rødgrønne partiene, selv om Bastholm har vært hard i klypa overfor Senterpartiet, og fridd til Ap om en koalisjon med SV, Rødt og MDG.

- Det er jo en litt rar situasjon dette, for vi har jo et godt samarbeid med Senterpartiet i mange kommuner. Men Sp-ledelsen har ført en veldig klimafiendtlig retorikk og politikk de siste åra, sier Bastholm.

- Nå hører jeg at Sp har bestemt seg for å snakke mer om klima i valgkampen. Men det spiller jo ingen rolle, når de ikke er villige til å føre en politikk som får ned utslippene.

- Hva hører du da?

- Sp har ingen tiltak som bygger på forskning. Vi er enige med Sp om å bruke mer norsk tre for å binde karbon i skogen. Over veldig, veldig lang tid vil det også ha en klimaeffekt. Så det er helt greit, men det er jo på ingen som helst måte noe som monner fram mot 2030. Tvert imot vil utplanting av mye skog kunne ødelegge for annen natur, som også er viktig for binding av karbon. Det virker på meg som at Sp er helt frakoblet forskningen – både når det gjelder klima, naturvern og bevaring av artsmangfoldet.

Internt i MDG er tonen en annen. Dagbladets kilder oppfatter det som langt fra umulig å finne sammen med Senterpartiet. De viser til at Sp er beryktede politiske forhandlere, og at MDG er villige til å strekke seg langt på flere felt, så lenge de får gjennom store seire på klima. Blant saksområder som nevnes for kompromiss er rovdyr og distriktspolitikk.

Selvtilliten i MDG er for tiden høy, og kildene oppgir at de ikke er redde for å brenne seg på å søke og forhandle om makt. Innad i partiet er det også en oppfatning at Ap's avvisende holdning til MDG kan snu etter at valgresultatet er klart, og at mange i Ap foretrekker MDG framfor Rødt.

- Ingen vei utenom

Én ting bekymrer Moxnes ved et eventuelt samarbeid: Skatteforliket med de borgerlige som ble inngått i 2016 og Støres «skattegaranti».

Arbeiderpartiet går i år til valg på å øke formuesskatten med til sammen 7,2 milliarder kroner. Det øvrige nivået på avgifter og skatt på inntekt, i tillegg til selskapsskatt, vil de la forbli urørt.

- Hvis Støre tviholder på skattekuttene som ble gitt den gang, må han samtidig bryte egne valgløfter. Ap vil senke prisene på SFO og barnehager, og styrke sykehus og kommuner. Alt dette er vi enige i. Men hvis de ikke er villige til å øke skattenivået mer for de rike, har de ikke pengene til det. Det er her slaget vil stå, sier Moxnes.

- De rødgrønne må være villige til å si opp skattetforliket med de borgerlige. Det er ingen vei utenom.

- Hvorfor skal en rødgrønn regjering velge Rødt som samarbeidsparti?

- Vi har en politikk for å få ned forskjellene og utslippene på en rettferdig måte, for å sikre profittfri velferd, og ikke minst for å sikre arbeidstakeres rettigheter. Det er en helhet som jeg skulle tro mange av Aps velgere har sansen for, svarer Moxnes.

Også Moxnes viser til samarbeidet i Oslo, der byrådet er avhengige av Rødt for å få flertall.

- Der tror jeg at vi har vist at vi er en solid samarbeidspartner. Vi står hardt på krava, men er ikke urimelige. Vi ønsker gjennomslag og en ny kurs for Norge. Vi er kanskje blant de mest utålmodige, men jeg tror mange velgere vil sette pris på den handlekraften.

Innad i Rødt er også troen sterk på at Støre og Vedum vil foretekke å samarbeide med dem. De mener det bør være lettere å samarbeide med Rødt, når alternativet er høyresiden som de har kritisert for sentralisering eller MDG som de har slamret døren i ansiktet på.

Dagbladet vet at situasjonen rundt Senterpartiet har vært diskutert intenst i Rødt, siden Vedum gikk ut i Aftenposten og åpnet for å finne sammen med Høyre i enkeltsaker. Strategien framover er å vise at det har politiske konsekvenser å velge bort Rødt, og tvinge Ap og Sp til å svare på om de ønsker det Rødt ser på som et virkelig skifte i norsk poltikkk.

MENINGSMÅLING: Dagbladet har utført ny valgmåling 26. august 2021. Video: Dagbladet TV / Vegard Krüger / Reporter: Steinar Suvatne / Marie Simonsen Vis mer

Angrep fra Støre

I et intervju med VG torsdag angriper Jonas Gahr Støre Rødt og MDGs klimapolitikk. Han mener den vil skade norsk industris muligheter til å bli ledende i fornybarnæringen.

- Når MDG vil avvikle studiene i energifag ved universitetene, når Rødt sier nei til havvind; så er det å sette tusenvis av arbeidsplasser i fare. Du får ikke til klimakutt uten et industriløft, sier Støre.

Moxnes mener uttalelsene bekrefter behovet for en samarbeidspartner til venstre.

- Jeg forventer ikke at Støre eller Vedum skal gi oss noe drahjelp før valget. De er avvisende. Men når velgerne har sagt sitt, resultatet foreligger og vi har gjort et rekordvalg, så trenger de oss. Da er jeg sikker på at de tar konsekvensene av det, og da bør det bli samtaler, sier Rødt-lederen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer