Her viser dataeksperten hvor enkelt det er å hacke en smarttelefon

Et lite merke er nok for å få tilgang til nettleseren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Charlie Miller er kjent for sitt arbeid med å hacke Apple-produkter for å påvise svakheter. Blant annet var han svært tidlig ute med å vise hvordan man kan misbruke Iphone og Android-telefoner, og han har vært en av få som har vist hvor lett man kan utnytte Apples applikasjonsmuligheter.

I fjor ble han faktisk utvist i ett år fra Apples «IOS developer program» etter å ha brutt reglene under arbeidet. I dag gjestet dataeksperten, som har jobbet fem år i amerikanske National Security Agency (NSA), sikkerhetskonferansen Paranoia 2012 i Oslo.

- Det har gått ett år, og jeg har sendt dem en epost, men de har ikke svart, kunne Miller avsløre til latter fra norske og internasjonale kolleger.

Miller er i Norge for å fortelle om hans siste arbeid med Near Field Communication (NFC), en teknologi spådd som det neste store på mobilfronten.

Teknologien skal gjøre det enkelt for deg å åpne ytterdøra, starte bilen eller eksempelvis få høytalleren til å begynne å spille musikken fra telefonen din - uten en oppkobling med ledninger.

 Men teknologien åpner også muligheter for dem med uredelige hensikter.

Enkel tilgang til bilder I et intervju med Dagbladet viser Miller hvor raskt og enkelt det kan være (se video øverst i saken). Alt han trenger å gjøre er å holde smarttelefonen i noen sekunder over et merke, en liten papirlapp med en chip inni. Uten å spørre eieren av telefonen, åpnes nettelseren automatisk og går inn på nettsiden som chipen er programert til.

Verre for eieren av telefonen, er at Miller etter dette har tilgang til nettelseren via sin macbook. Eksperten viser Dagbladet hvordan han etter denne lille manøveren kan få tilgang på Facebook-brukeren, bilder og styre nettleseren inn på uønskede nettsider.

PÅ VEI BORT:  Marc Goodman har i flere år jobbet med datasikkerhet i Interpol, FN og Nato. Han mener muligheten for å være anonym er i ferd med å forsvinne i dagens teknologiske samfunn, og påpeker at nettopp dette er noe som kan utnyttes.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
PÅ VEI BORT: Marc Goodman har i flere år jobbet med datasikkerhet i Interpol, FN og Nato. Han mener muligheten for å være anonym er i ferd med å forsvinne i dagens teknologiske samfunn, og påpeker at nettopp dette er noe som kan utnyttes. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

Miller påpeker at blant svakhetene til de mange nye mobile enhetene er at en del operasjoner igangsettes uten at eieren i det hele tatt har gitt tillatelse til det.

Den stadig mer digitaliserte hverdagen får Marc Goodman, som har jobbet med cyberkrim i blant annet Interpol, FN og Nato, til å advare mot det han mener er et vendepunkt.

- Vi bruker mer og mer teknologi i livene våre, og det meste av denne teknologien er usikker. Og jo mer usikker teknologi vi bruker, jo mer usikre er vi. Utrolig mye av den vitale infrastrukturen legges over nettet som gjør mulighetene for terror større og mer tilgjengelig, sier Goodman til Dagbladet.

- Ingen er forberedt Goodman snakket på konferansen om en teknologi som utvikler seg langt raskere enn hva folk flest får med seg.

- Jeg tror ikke folk er forberedt i det hele tatt. Jeg tror ikke folk forstår hvor raskt verden forandrer seg, og hvor raskt teknologien går framover. Og jeg tror ikke at folk forstår hvor mye av deres liv de setter i spill, sier han til Dagbladet.

- Selv om du ikke har Facebook, kan vennen din ta bilder av deg, legge det ut og identifisere deg. Telefonen din lekker geografisk informasjon hele tida, og når du går ned gata i New York  kan du bli utsatt for ansiktsgjenkjenning. Muligheten for å velge bort disse tingene er på vei bort. Da jeg skiftet fly i London for et halvt år siden måtte jeg gjennom en ansikts-scan for å bekrefte at den samme personen gikk på og av flyet.

FINNER SVAKHETER:  Charlie Miller i konsulentselskapet Accuvant LABS.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
FINNER SVAKHETER: Charlie Miller i konsulentselskapet Accuvant LABS. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer