Her viser Dava fram prototypen: Snart vil astronautene se ut som «Spiderman»

Sjekk ut MITs futuristiske romdrakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Romdraktene har forandret seg betydelig gjennom årene, men ennå er det tungvint for astronauter å bevege seg i dem.

Russland, USA og Kina har alle ambisjoner om å sende mennesker til asteroider og Mars. Og selvfølgelig et nytt besøk til månen.

«BioSuit» I natt har professor Dava Newman ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) presentert en prototype av det hun mener er framtidas romdrakt.

Den futuritiske romdrakta har fått navnet «BioSuit».

Pressekonferansen ble holdt ved Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) i natt, og du kan se et utdrag i videoen øverst i saken.

«Spiderman»-drakt «BioSuit» ble skrevet om i media allerede i 2007, så planene for drakten har vært klare en stund. Arbeidet startet i 2001.

Det som skiller den mest ut fra dagens romdrakter er at den sitter helt inntil kroppen som en «Spiderman»-drakt. I videoen øverst i saken viser Newman hvordan det er mulig å overleve i en så tynn drakt i verdensrommet.

Romdrakten skaper et trykk på kroppen for å hindre at kroppsvæskene koker opp. I tillegg gir drakten oksygen, og beskyttelse mot stråling, mikrometeroider og ekstreme temperaturer.

Målet er å gjøre det mulig for astronauter å bevege seg så likt som på jorden som mulig.

Romdraktene som blir brukt til romvandring i dag er ikke laget for å gå på månen eller mars. De er designet for bruk i vektløs tilstand.

• I bildeserien i saken kan du ta en historisk reise gjennom romdraktene.

<strong>SAMMENLIGNER:</strong>: Dava Newman forklarer forskjellene fra dagens fromdraker og den nye. Dagens romdrakter veier 140 kilo og BioSuit vil være betydelig lettere. Foto: Dava Newman / MIT
SAMMENLIGNER:: Dava Newman forklarer forskjellene fra dagens fromdraker og den nye. Dagens romdrakter veier 140 kilo og BioSuit vil være betydelig lettere. Foto: Dava Newman / MIT Vis mer

• Vil du se hele framvisninga av romdrakta, ligger den tilgjengelig her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer