Her viser drapssiktet politimann hva som skjedde natta Linn Madelen forsvant

Rekonstruksjon på Brevikbrua i kveld.

TILBAKE PÅ BRUA: Den drapssiktede politimannen var i kveld tilbake på Brevikbrua, hvor han var sammen med Linn Madelen Bråthen natt til 3. august. Foto: PER FLÅTHE
TILBAKE PÅ BRUA: Den drapssiktede politimannen var i kveld tilbake på Brevikbrua, hvor han var sammen med Linn Madelen Bråthen natt til 3. august. Foto: PER FLÅTHEVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STATHELLE/OSLO (Dagbladet): I 18-tida tok politiet med seg den drapssiktede politimannen, slik at han kunne redegjøre for sine bevegelser natt til 3. august, da Linn Madelen Bråthen forsvant.

Politimannen er siktet, men nekter straffskyld. I morgen slipper han ut fra varetekt.

Han var ikledd en brun hettegenser da han viste vei over Breviksbrua i kveld.

Breviksbrua var sperret for trafikk i begge retninger, og følget gikk til midten av brua - hvor den er på sitt høyeste. Der er det 47 meter ned til vannet, og de plasserte en dokke på utsiden av rekkverket. Midt i seansen der måtte de ta en pause. Siktede tok hånda til hodet, og trakk seg tilbake. Litt seinere fortsatte de.

En time ut i rekonstruksjonen løp drapssiktede fra området midt på brua, og mot den ene landsida.

- Jeg tror dette skjedde fordi han har fått beskjed om å gjøre som han i avhør har forklart, og at dette var en del av rekonstruksjonen, sier privatetterforsker Bjørn Haneborg, som tidligere jobbet i Kripos.

Forsvarsadvokat Arne Lie var etter rekonstruksjonen fornøyd med hvordan det hadde gått.

- Det var en grundig planlagt rekonstruksjon, og jeg føler at min klients forklaring er styrket. Han har vært konsekvent etter at han endret forklaring. Han var sterkt beveget og preget av å være på brua, sier han.

- En del har uttrykt bekymring over at han skal flytte hjem i morgen. Hva sier din klient til det?

- Han er klar over det, men jeg vil ikke gå i detaljer hvordan det blir og hva som skal skje.

Stengte brua - Det blir en rekonstruksjon slik at den siktede får gjentatt det han har sagt i tidligere avhør. Det er en billedlig framstilling av saken hvor han får forklart sin versjon av hva som skjedde på Breviksbrua, sa politiadvokat Lise Dalhaug i Vestfold politidistrikt til Dagbladet tidligere i dag.

LØP: Den drapssiktede løp fra området midt på brua etter en times rekonstruksjon, og dette var trolig en del av det planlagte opplegget. Foto: PER FLÅTHE
LØP: Den drapssiktede løp fra området midt på brua etter en times rekonstruksjon, og dette var trolig en del av det planlagte opplegget. Foto: PER FLÅTHE Vis mer

- Tror dere at rekonstruksjonen kan gi noen nye svar i etterforskingen?

- Vi vil få se hans forklaring og sammenholde dette med de opplysningen han har gitt tidligere i saken. Dette blir tatt med videre i etterforskningen sammen med de opplysningene vi har fått fra andre vitner som har forklart seg. Det vil forhåpentligvis gi oss et klarere bilde av hva som skjedde, sier Lise Dalhaug - som ikke ville kommentere rekonstruksjonen etter arbeidet på brua.

Reagerer på løslatelse Politimannen forklarte først at han skilte lag med den avdøde 33-årige kvinnen før hun døde, men ble avslørt av et overvåkingskamera på kjøpesenteret Brotorvet. Han innrømmet at han tidligere hadde forklart seg falskt, og endret forklaringen til at han prøvde å forhindre henne i å ta sitt eget liv.

Både bistandsadvokat Vibeke Hein Bæra og den siktedes forsvarer, Arne Lie, var til stede under kveldens rekonstruksjon.

- Jeg vil være der for å ivareta mine klienters interesser, og for se om det er noe som er relevant i forhold til etterforskningen. Jeg skal ha et møte med familien før rekonstruksjonen, men jeg tror ikke noen av dem ønsker å delta. Det vil også være mitt klare råd at de ikke gjør det. Det er forferdelig krevende å skulle være med på noe slikt, sa bistandsadvokaten til Dagbladet før rekonstruksjonen.

Hun sier at løslatelsen av den siktede politimannen, som har vært en nær venn av Linn Madelens samboer i over 30 år, kom som et sjokk på familien og venner. Stathelle utenfor Brevik er et lite samfunn som er svært skjørt etter dødsfallet.

Politiadvokat Lise Dalhaug understreker at siktelsen mot mannen ikke er svekket, og skjønner at folk kan reagere på løslatelse av en mann politiet mener har drept en kvinne med forsett.

- Jeg kan forstå at noen kan reagere på at mannen løslates, men vi må forholde oss til regelverket og varetekt skal ikke være et surrogat for soning av en dom som faller seinere. Vi mener det ikke er fare for at at han kan forspille bevis eller påvirke vitner. Dermed er det ikke lenger vilkår for fengsling, sier hun.

I BRUN HETTEGENSER: Drapssiktede ledet politiet til midten av brua, der den er på sitt høyeste. Foto: PER FLÅTHE
I BRUN HETTEGENSER: Drapssiktede ledet politiet til midten av brua, der den er på sitt høyeste. Foto: PER FLÅTHE Vis mer