«NEI»: Mange titalls tusen grekere samlet seg i kveld på Syntagma i Aten for å demonstrere mot EU-kreditorene. Plakaten sier et klart «NEI». F.v. Albiona Kaza (25) og Iliana Kanellopoulou (25) Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
«NEI»: Mange titalls tusen grekere samlet seg i kveld på Syntagma i Aten for å demonstrere mot EU-kreditorene. Plakaten sier et klart «NEI». F.v. Albiona Kaza (25) og Iliana Kanellopoulou (25) Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer

Her viser Iliana (25) og Albiona (25) hvor mye de bryr seg om EU-toppenes advarsler i kveld

- Det er ondskapsfullt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ATEN (Dagbladet): Seint i kveld fylte mange titalls tusen EU-skeptikere Syntagmaplassen i Aten for å markere at de ikke har noen planer om å bøye av for presset etter strupingen av nødlånspakka foran den planlagte folkeavstemningen om kreditorkravene.

- Vi demonstrerer mot EU og tiltakene som foreslås - de er så ondskapsfulle. Vi vil si nei. Hellas kan være med i unionen, men da må det skje store endringer, sier Iliana Kanellopoulou (25) til Dagbladet.

Hun og venninnen Albiona Kaza (25) bar en stor «NEI»-plakat, mens slagordene og kampsangene gjallet gjennom hovedstaden i flere timer. I morgen er det ja-sidas tur, og ingen tør spå utfallet på søndag.

- Alle regjeringer fram til nå har vært økonomiske kriminelle. Vi ønsker bare frihet og demokrati, det er alt som betyr noe, sier 25-åringen.

Den kanskje yngste «demonstranten» var fire år gamle Vrisiis på pappa Grigoris' skuldre midt i folkehavet.

UNG DEMONSTRANT: Fireårige Virsiis sitter på pappa Grigoris' skuldre under demonstrasjonen på Syntagmaplassen i Aten. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
UNG DEMONSTRANT: Fireårige Virsiis sitter på pappa Grigoris' skuldre under demonstrasjonen på Syntagmaplassen i Aten. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Det var aldri en reell forhandling med EU, de gikk ikke Hellas ett skritt i møte. Det viktigste for oss er at datteren vår vokser opp i et demokrati. Nå sier økonomene at dette kan pågå i tjue år, hva vet vi om framtida hennes da? sier mamma Eva til Dagbladet.

- Merkel-nei er bra Mange av grekerne Dagbladet snakket med i Aten, nærmest spyttet ut navnet på Tysklands forbundskansler som manifestasjonen av et manipulerende EU-system.

- Før hadde vi bare de andre partiene som sa «ja, ja, ja» til fru Merkel, nå sier vi i hvert fall nei til henne noen ganger, sier Ilias Tsipilis (60).

Han er selv utdannet økonom, men gikk av med pensjon fra en regnskapsførerjobb i fjor. Tilhengerne av regjeringspartiet Syriza medgir imidlertid at statsminister Alexis Tsipras ikke er uten mangler.

- Det skal sies at statsministeren vår er ung - bare 40 år gammel. Unge folk gjør noen ganger beslutninger i affekt, det leder ikke alltid til det beste resultatet, sier Tsipilis.

Risikerer avkorting Han får 950 euro i pensjon i måneden og risikerer avkorting i utbetalingen om finansministrene i EU får vilkårene i lånepakka som de vil.

- Jeg har en 22 år gammel datter og en sønn på 19. Nå er de redde. De stemte Syriza på grunn av meg i januar, men nå spør de «pappa, hva skal vi gjøre?», forteller 60-åringen til Dagbladet.

Også førskolelæreren Marialena Tsiamoara (24) er krystallklar på at hun og vennene hennes skal stemme nei på søndag.

- De siste dagene har vært kaotiske, med folk som jakter på kontanter overalt. Men jeg tror ikke euro er bra for oss. Det er bare å gi penger til land som Tyskland. De første årene med drakmer vil bli vanskelige. Men heldigvis har Hellas turisme, oljeindustri ... mange ting. Vi er smarte og hardtarbeidende, vi vil klare oss uten euro, sier 24-åringen.