Her viser IS-lederen seg for første gang på fem år

Etter årevis med rykter om hans død, skal Abu Bakr al-Baghdadi ha vist seg på nytt. I propagandavideoen anerkjenner han at IS tapte sitt siste slag om landområder i Syria.

UGJENKJENNELIG: Al-Baghdadi har tilsynelatende lagt på seg og farget skjegget siden hans siste sikre offentlige opptreden i 2014.
UGJENKJENNELIG: Al-Baghdadi har tilsynelatende lagt på seg og farget skjegget siden hans siste sikre offentlige opptreden i 2014.Vis mer

Abu Bakr al-Baghdadi har kommet med sitt første sikre livstegn på fem år, ifølge SITE Intelligence Group.

Lederen i terrorgruppa Den islamske stat hadde sin eneste sikre offentlige opptreden da han erklærte «kalifatet» i Mosul juli 2014. Nå viser han seg på nytt i en video fra et ukjent sted.

Ifølge SITE viser videoen Baghdadi i samtale med flere andre menn der de snakker om korsfarere og om kamper i Syria. Det er IS-propagandabyrået Furqan som har sluppet videoen.

Farget skjegg

I videoen skal han både anerkjenne at slaget i Baghouz - IS' siste landområde - nå er over. Han skal også komme med en erkjennelse over at IS tapte mange krigere i slaget. I videoopptaket skal han også ha snakket om terrorangrepet på Sri Lanka første påskeaften.

IS har tatt på seg ansvar for oppdraget gjennomført av lokale radikale islamister.

SRI LANKA-TERROREN: Ifølge SITE skal Baghdadi (t.v.) snakke om terrorangrepet på Sri Lanka - der over 250 mennesker ble drept - i videoen.
SRI LANKA-TERROREN: Ifølge SITE skal Baghdadi (t.v.) snakke om terrorangrepet på Sri Lanka - der over 250 mennesker ble drept - i videoen. Vis mer

Det har i årevis gått rykter om at al-Baghdadi har vært død eller hardt skadd som følge av bombeangrep, men på de nye bildene er han tilsynelatende ved god helse. Bildene viser en Baghdadi som er mer korpulent enn tidligere, og som tilsynelatende har farget skjegget oransje.

- Kampen om Baghouz er slutt, sier mannen på opptaket, som sitter på gulvet i et rom der han snakker til tre menn. De tre mennenes ansikter er ikke synlig.

- Sri Lanka var hevn

Det er uklart hvor og når opptaket ble laget-

I opptaket sier mannen som hevdes å være Baghdadi at han godtar troskapseden til IS som jihadister i Mali, Burkina Faso og Afghanistan har avlagt.

I opptaket nevnes også Sri Lanka. Denne delen av intervjuet vises ikke med video, kun med lyd. Lyden kan ha blitt lagt til i ettertid, ifølge Katz. Stemmen på lydopptaket viser til angrepet mot tre kirker og tre hoteller på Sri Lanka tidligere denne måneden og sier det var hevn for Baghouz-kampene.

KALIFATET: Det siste livstegnet fra IS-lederen, Abu Bakr al-Baghdadi, er fra juli 2014. Video: CNN Vis mer

Dødsrykter

Flere ganger har det kommet ubekreftede meldinger om at han er blitt drept, samtidig som hans tilholdssted og helsetilstand har vært ukjent. Det var i 2014 han erklærte seg som leder av alle verdens muslimer etter at gruppa tok den irakiske byen Mosul og viste seg på film.

Det var i juli 2014. Måneden før hadde Mosul, Iraks nest største by, blitt erobret av IS. I den berømte moskeen al-Nuri, erklærte al-Baghdadi at «Kalifatet» var opprettet - med seg selv som kalif.

Fem år seinere er al-Baghdadis opptreden i al-Nuri fortsatt den siste sikre observasjonen av ham - før nå.

Hele tida har det vært lett etter al-Baghdadi, og han er fortsatt blant verdens mest ettersøkte menn.

- EN GÅTE: Hun var gift med Al-Baghdadi, værdens mest ettersøkte mann, og sammen har de en datter. - Han var en vanlig familiefar, det er en gåte at han ble IS-leder. Video: Expressen TV / Kassem Hamadé / Christian Holmén Vis mer Vis mer

- «Alle» har interesse av å få kloa i ham. Irakerne, spesielt shia-militser. De kurdiske Peshmerga-styrkene. Syria og landets diktator Bashar al-Assad. Tyrkias hersker Erdogan. Og selvsagt: USA, sa NUPI-forsker Morten Bøås til Dagbladet i februar.

Al-Baghdadi beskrives som den viktigste religiøse og politiske inspiratoren for IS.

Abu Bakr al-Baghdadi, som skal komme fra en svært religiøs familie i byen Samarra, den personen som sterkest symboliserer IS.

Dessverre for alle dem som jakter på ham har han en utrolig evne til å forsvinne i skyggene - og dukke opp igjen - for så å bli borte.

- Flyktet til ørkenen

Seinest i februar meldte britiske The Guardian at en gruppe IS-krigere i september i fjor skal ha vendt seg mot al-Baghdadi og forsøkt å drepe ham.

Ifølge the Guardians kilder raste kampene i to dager, i landsbyen Keshma ved byen Baghouz i det østlige Syria. Mange skal ha blitt drept.

«Jeg så ham med mine egne øyne», siteres Jumah Hamdi Hamdan i The Guardian. «Han var i Keshma og i september prøvde Khawarij (de vantro) å fange ham».

Da motstanderne var nedkjempet og henrettet, skal al-Baghdadi ha flyktet ut i ørkenen. Der forsvinner sporene etter ham enda en gang.

Det skal gjennom åra ha vært flere angrep, både i Irak og Syria, som nesten lyktes i å drepe al-Baghdadi.