HEMMELIGE PLANER: Nye satellittbilder viser det som kan være en mulig opprustning av russiske militæret, i et svært strategisk område. Video: CNN / ImageSat International.Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Bygger opp i Kaliningrad

Her viser russerne militære muskler - rett ved NATOs dørstokk

Den russiske eksklaven Kaliningrad, inneklemt mellom Polen og Baltikum, følges med argusøyne av NATO.

Ferske satellittbilder fra Kaliningrad gir NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg nye grunner til å følge årvåkent med på russernes operasjoner nær NATO-grensa.

Ifølge CNN tyder bildene på russisk styrkeoppbygging i den russiske eksklaven.

Kaliningrad er svært strategisk viktig. Eksklaven ligger inneklemt mellom Nato-land: Polen i sør, og de baltiske statene Litauen, Estland og Latvia i øst og nord.

«Omfattende modernisering»

- Det er veldig viktig for dem [russerne, red.anm.] fordi det er deres havn ved Det baltiske hav, sier USAs marineadmiral James G. Foggo III, kommandør i den allierte felleskommandoen i Napoli, til CNN.

I området i og rundt Kaliningrad føler Russland og Nato hverandre virkelig på tennene.

Nå ser bilder fra firmaet ImageSat International den 1. oktober, ifølge CNN ut til å vise en modernisering av russiske militære anlegg: Et lager for atomvåpen, et militærlager med bunkere, en flybase og en militærbase med raketter.

Ved å sammenholde bildene med bilder tatt i juli og september, har eksperter CNN har snakket med identifisert det de mener er et 40-tall nye bunkere, og oppgraderinger på flyplassanlegget og rakettbasen.

Satellittbildene og analysen fra ImageSat International «ser ut til å bekrefte at en omfattende modernisering er på vei på minst fire steder i regionen», skriver CNN.

- Skaper usikkerhet

I februar i år ble det kjent at Russland hadde utplassert missilsystemet Iskander i eksklaven Kaliningrad, som ligger klemt mellom Nato-landene Polen og Litauen.

Iskander, eller SS-26 Stone som det er navngitt av Nato, er et missilsystem som kan skyte ut både ballistiske missiler og kryssermissiler. Begge typen raketter kan utstyres med et konvensjonelt stridshode, eller langt mer skremmende: et atomstridshode.

Disse ferske satellittbildene fra Kaliningrad skal vise en omfattende russisk opprustning i Kaliningrad, som ligger rett ved Natos dørstokk. Foto: ImageSat International / CNN.
Disse ferske satellittbildene fra Kaliningrad skal vise en omfattende russisk opprustning i Kaliningrad, som ligger rett ved Natos dørstokk. Foto: ImageSat International / CNN. Vis mer

Missilsystemet Russland har utplassert i eksklaven har en rekkevidde på opp mot 500 kilometer, som er mer enn nok til å nå langt inn i mange naboland.

- Det er også et missil som russerne kan utstyre med ulike typer stridshoder. Det kan være konvensjonelle eksplosiver, aerosolbomber, eller atomladninger. Det er snakk om seks eller sju forskjellige stridshoder som kan monteres, og man vet ikke hva slags stridshoder som sitter på nå. Det skaper i seg selv større usikkerhet, sier Slensvik.

- Oppfattes som en trussel

I tillegg sørger den sentrale beliggenheten for å utfordre Natos reaksjonstid, altså muligheten til å skyte ned eller svare på raketter som i et tenkt scenario kunne blitt skutt opp fra området.

- Det som er utfordringen her for Nato er at Russland plasserer et såpass avansert system, så sentralt i Europa. Det gir kort varslingstid, og kan dermed oppfattes som en trussel. Samtidig ser jeg at russerne ofte kobler dette med USAs ballistiske missilforsvar, sier orlogskaptein og leder av Forsvarets høgskoles mediegruppe, Thomas Slensvik, til Dagbladet.

Russland har, i kraftige ordelag, motsatt seg etableringen av en amerikansk militærbase i Polen.

- På vestlig side står vi hardnakket på at dette ballistiske missilforsvaret er et defensivt system, som ikke truer noen. Det er riktig. Men russerne frykter at missilforsvaret reduserer verdien på deres strategiske atomvåpen, mener Slensvik.

«SATAN 2»: Det russiske forsvaret offentliggjorde bilder av en prøveskyting av deres nye interkontinentale våpen, som de har døpt «Satan 2». Video: CNN Vis mer

- Kan kanskje nå Berlin

- Plasseringen i Kaliningrad tilsier vel ikke at disse missilene skal kunne treffe noe annet enn mål i Vesten?

- Nei, det gjør den jo ikke. Missilene dekker stort sett hele Polen, store deler av Baltikum, og kan kanskje gå så langt som til Berlin. Det er selvfølgelig en bekymring at dette kan bli brukt som en del av politisk press seinere.

Slensvik viser til spesielt to elementer som gjør at den russiske eksklaven kan gi bekymringer for Nato:

1. Geografisk plassering: - Kaliningrad er plassert relativt sentralt i Europa, noe som sørger for at selv kortdistanse ballistiske missiler vil kunne nå store deler av Øst-Europa. Beliggenheten gir også en større tilgang på Østersjøen. Det er også snakk om helt moderne missiler, som det vil være vanskelig å skyte ned, eller forsvare seg mot.

2. Nærheten til Hviterussland: - Ved en større konflikt har Nato fryktet at man skal kunne bli avskåret der, mellom de baltiske statene og Polen.

Klar til å utfordre

Admiral James G. Foggo III har ikke tenkt å la seg skremme av at russiske militære våpensystemer finnes i en eksklave inne i Nato-territorium.

- Hvis de vil utfordre oss, vil vi utfordre dem, sier Foggo til CNN.

Snart får han og Nato sjansen til å vise hva han mener med akkurat det, i et område ikke særlig langt unna:

I Nato-øvelsen Trident Juncture, som holdes i Norge seinere denne måneden, deltar 50.000 soldater, 150 fly og 65 fartøyer. Det er den største militærøvelsen i Norge siden den kalde krigen.

PRESSER: Trump ville ha svar fra NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg om Tysklands kjøp av gass fra Russland. Video: CNN Vis mer