Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her viser Taliban fram en litt uvanlig krigsfange

Skal ha vært britiske spesialstyrkers beste venn.

KRIGSFANGE: Denne hunden skal ha tilhørt den britiske spesialstyrken SAS. Foto: AFP Photo/Taliban/NTB Scanpix
KRIGSFANGE: Denne hunden skal ha tilhørt den britiske spesialstyrken SAS. Foto: AFP Photo/Taliban/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Taliban i Afghanistan har tatt en hund som krigsfange.

En video publisert på et Taliban-tilknyttet nettsted viser hvordan flere tungt bevæpnede menn med langt skjegg skryter av fangsten. Hunden skal være av en Belgisk fårehund.

Hunden er iført en sort beskyttelsesvest med seler. Vesten brukes ofte på militære hunder, og selene gjør det lettere å få med seg hunden inn og ut av helikoptre raskt.

Hunder blir hyppig brukt til blant annet å lete etter eksplosiver, våpen eller liknende i Afghanistan.

GPS-sporer Taliban hevder det var festet en GPS-sporer med et blinkende lys til hunden.

- Denne hunden var navngitt etter en oberst. Det var festet en lommelykt og en GPS-sporer til hunden, sier en av mennene.

Krigerne hevder at hunden ble fanget etter en lang skuddveksling med amerikanske styrker i Laghman-provinsen øst i landet.

- Hunden var av stor betydning for amerikanerne, sier en av mennene.

Amerikanerne benekter imidlertid at hunden har tilhørt deres styrker, men en annen av medlemmene av koalisjonen.

- Jeg kan bekrefte at ISAF har opplyst at en hund tilhørende koalisjonen forsvant etter en operasjon i desember, men dette er ikke en amerikansk militærhund, sier kommandør Bill Speaks til CNN.

Tilhørte britiske spesialstyrker Ifølge Daily Telegraph skal hunden ha tilhørt den britiske spesialstyrken SAS. Det er anslått at hunden ble fanget 23. desember. Det er samme dato som en britisk spesialsoldat, kaptein Richard Holloway, ble drept i området.

- Vi kommenterer ikke hundens nasjonalitet, og kommenterer aldri spesialstyrkene, sier en talsmann ved det britiske forsvarsdepartementet.

Organisasjonen SITE Intelligence Group følger nøye med på propaganda fra opprørere og terrorister og har gjort omfattende analyser. SITE-sjef Rita Katz forteller at hun aldri har vært vitne til noe liknende.

- Jeg kan ikke huske å se en hund bli brukt som gissel, sier hun til Washington Post.

Hun bemerker imidlertid at terrorister i Irak på et tidspunkt diskuterte hvordan de kunne bruke hunder som selvmordsbombere.

- Hundeføreren er knust Afghanistan-veteran og tidligere hundefører Kevid Dredden, som nå driver opptrening av hunder til amerikansk politi og militære enheter, bemerker at det spesielt er en person som nå trolig blir forbannet av propagandavideoen.

- Hundeføreren er knust. Båndene mellom militære hunder og hundeførerne er sterkt, sier Dredden.

Militære hunder blir ifølge Washington Post gitt høyere rang enn hundeføreren for å sørge for at mennesker behandler dyrene med respekt.

Da USAs president Barack Obama besøkte spesialsoldatene som fant og drepte Osama bin laden i Pakistan i 2011, ble bare navnet til en av dem frigitt: Cairo - teamets hund.

FORVIRRET: Hunden virker ikke spesielt redd, men mer forvirret, omkranset av tungt bevæpnede menn i lange kjortler og langt skjegg. Foto: AFP Photo/Taliban/NTB Scanpix
FORVIRRET: Hunden virker ikke spesielt redd, men mer forvirret, omkranset av tungt bevæpnede menn i lange kjortler og langt skjegg. Foto: AFP Photo/Taliban/NTB Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart