Her visste han det

Valgnatta ble ikke bare vond for Kjell Ingolf Ropstad fordi KrF kom under sperregrensen. Dagen før skjønte han at han hadde betalt for lite skatt etter å ha feiltolket reglene for pendlerboliger.

VISSTE: Kjell Ingolf Ropstad får blomster på KrFs valgvake av nestlederne Olaug Bollestad og Ingelin Noresjø. Allerede da visste Ropstad at han hadde feiltolket skattereglene. Reporter: Jørgen Gilbrandt / Video: Magnus Paus / Dagbladet TV / Foto: Naina Helén Jåma / NTB Vis mer
Publisert

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) kunngjorde lørdag at han går av som KrF-leder og barne- og familieminister etter Aftenpostens avsløringer om at han har unngått å betale skatt ved å oppgi at han har hatt boutgifter til foreldrenes hus på Evje hvor han har vært folkeregistrert.

Etter pressekonferansen innrømmer Ropstad overfor Dagbladet at han allerede i løpet av forrige helg fikk vite at Statsministerens kontor (SMK) og Stortinget hadde endret oppfatning om hvordan skattereglene skulle tolkes.

- Når var det du fikk vite om dette? Vi forsto at SMK svarte ut innsynsbegjæringene søndag og mandag. Når var det innsynsbegjæringene kom første gang, og når var det du skjønte at du hadde gjort noe feil?

- Jeg tror jeg må komme tilbake til de konkrete spørsmålene på et seinere tidspunkt, svarer Ropstad først.

- Visste du det under valgnatta at denne saken kom?

- Jeg visste at det var en sak som var under jobbing, men akkurat hvordan saken ble, det visste jeg ikke.

- Kom i helga

Ropstad fortsetter:

- Jeg fikk også vite … Ja, eksakt dato vet jeg ikke, men da Skatteetaten endret sitt. Eller det som endret oppfatninga til SMK og Stortinget, kom vel i den helga.

- Så det kom rett før valget, rett og slett, den nye vurderingen på reglene?

- Ja, Aftenposten presenterte det vel søndag, tror jeg, svarer Ropstad.

TREKKER SEG: Kjell Ingolf Ropstad trekker seg som partileder i KrF og barne- og familieminister. Vis mer

Innsynsbegjæringer

Saken den nå avgåtte partilederen og ministeren henviser til, er publisert på Aftenpostens nettsider søndag klokka 18.10 - kvelden før valgdagen.

Statsminister Erna Solberg (H) fortalte Dagbladet fredag at SMK svarte ut Aftenpostens innsynsbegjæringer knyttet til Ropstad søndag og mandag, og at det var da hun ble kjent med saken.

Midt i dramaet rundt sperregrensen, visste altså Ropstad at det var en sak rett rundt hjørnet som gikk på at han hadde betalt for lite skatt.

- Ikke hans intensjon

Under en pressekonferanse lørdag ettermiddag ga Solberg uttrykk for å tro Ropstad på at skattesaken endte som den gjorde på grunn av misforståelser, vanskelig regelverk og en forglemmelse.

- Jeg tror ikke det var hans intensjon. Det tror jeg ham fortsatt på, sa Solberg.

Han hadde til hensikt å betale utgifter i foreldrehjemmet, og hadde utfylt skjemaet hos SMK med dette, men glemte å rette det da han endret mening, har han selv forklart.

Men statsministeren erkjente samtidig at Ropstad hadde gitt SMK feilaktige opplysninger om at han hadde utgifter til foreldrenes bolig. Disse ble rettet opp så seint som onsdag 15. september.

Hun sa også at SMK og skattemyndighetene har hatt en dialog om hvordan disse reglene skal forstås.

Regnestykke

Statsministerens kontor (SMK) har gitt Aftenposten innsyn i leieverdien på statsrådsboligen Ropstad har bodd i på Frogner. Videre har avisa beregnet verdien av fire av leilighetene Ropstad har bodd i ut ifra Statistisk sentralbyrås (SSB) sin statistikk over regnemarkedet.

Årsaken til dette er at Skatteetaten eller Stortinget ikke har oppgitt leieverdien på disse leilighetene.

Ifølge regnestykket er den totale leieverdien av KrF-lederens pendlerboliger på 2,1 millioner kroner. Men Ropstad har bare rapportert 365 000 kroner. 1,75 millioner ekstra skulle dermed vært plusset på partilederens inntekt, og han hadde måttet betale rundt 680 000 kroner mer i skatt.

Ropstad har hatt gratis pendlerbolig fra 2010 til 2020, og Skatteetaten har slått fast at politikere som bor gratis hjemme, må betale skatt av fordelen av å ha gratis pendlerbolig, skriver NTB.

KrF-lederen skattet i 2019 av statsrådsboligen han bodde i, men i 2020 tok han aktive grep for å unngå å måtte betale skatt av leiligheten.

GÅR AV: Kjell Ingolf Ropstad kunngjorde lørdag at han går av som både statsråd og partileder. Helt nødvendig, ifølge Dagbladets kommentator Martine Aurdal. Vis mer

Bakgrunnen

Ropstad betalte skatt av pendlerboligen i 2019, det første året han bodde i statsrådsbolig. Året etter rapporterte han til Statsministerens kontor at han dekket utgifter hos foreldrene hjemme i Agder, og dette førte til at han slapp å betale skatt av pendlerboligen. Men han har siden erkjent at han ikke betalte utgifter i foreldrehjemmet likevel.

Ifølge Ropstad var bakgrunnen at han fikk han opplyst av Statsministerens kontor at faste utgifter ikke var avgjørende for om pendlerboligen var skattepliktig eller ikke.

Det er ikke klart om Ropstad har brutt norsk lov, men Økokrim har tatt kontakt med Skatteetaten for å undersøke saken nærmere.

Ropstad har varslet at han vil betale tilbake det han skylder, og han er i dialog med Skatteetaten om dette.

Etter dagens pressekonferanse svarer Ropstad negativt på Dagbladet spørsmål om han har «snytt på skatten».

- Nei, jeg har gjort en feil. Jeg burde ikke tatt den vurderinga at jeg syntes det var bedre å dekke faste utgifter enn at leiligheten ble skattepliktig, sier Ropstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer