Vannskandalen i Oslo

Her visste Lan om
milliardsmell

Byråd Lan Marie Berg visste at den nye vannforsyningen i Oslo ville sprekke med flere milliarder da hun fyrte av den første sprengsalven i februar. Så gikk det nesten tre måneder før hun informerte bypolitikerne.

VISSTE: Byråd for miljø- og samferdsel Lan Marie Berg visste at ny vannforsyning kunne sprekke med flere milliarder da hun selv detonerte den første sprengladningen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
VISSTE: Byråd for miljø- og samferdsel Lan Marie Berg visste at ny vannforsyning kunne sprekke med flere milliarder da hun selv detonerte den første sprengladningen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I slutten av mai sprang bomba om at prosjektet med å sikre hovedstaden ny vannforsyning blir hele 5,2 milliarder kroner dyrere enn forventet. Byrådet slapp nyheten til bystyret og borgerne mens de la fram sitt oppdaterte budsjett for 2021.

Mattilsynet har pålagt Oslo kommune å sikre en reservevannforsyning innen 2028. Hvis den ikke er på plass da må kommunen ut med store summer i bøter.

Informert i februar

Opposisjonen på rådhuset har vært sterkt kritiske, og åpnet for å kaste miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg, som har ansvaret for prosjektet. De mener hun informerte dem for seint. Onsdag startet høringen i Oslo rådhus. Der blir byråden grillet om hva hun visste når i saken.

I et dokument fra Vann og avløpsetaten går det fram at hun ble informert om at den nye vannforsyningen ble langt dyrere allerede i midten av februar i år. I kostnadsanalysen datert 17. februar beregner etaten at bygg- og anleggskostnadene for prosjektet blir drøyt 3,3 milliarder kroner høyere enn anslaget fra 2019.

Samtidig er byggherrekostnadene 224 millioner kroner høyere. Brevet er sendt til byrådsavdelingen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer