Corona

Her vokter soldatene grensa

Rundt 100 personer fra det svenske Forsvaret passer nå på grenseoverganger til Norge. Det har ikke skjedd på over 70 år.

VOKTER GRENSA: Kompanisjef Dan Andrén bevåker grensa mot Norge ved Håvilsrud i Värmland. Foto: Tommy Pedersen/TT / NTB
VOKTER GRENSA: Kompanisjef Dan Andrén bevåker grensa mot Norge ved Håvilsrud i Värmland. Foto: Tommy Pedersen/TT / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden torsdag har militært personell vært stasjonert på åtte forskjellige veier i Värmland og Dalarna i Sverige. Der vokter de grensa til Norge.

Sist det skjedde, var under andre verdenskrig.

Ba om hjelp

- Ikke mange har hatt denne muligheten tidligere. Ikke siden andre verdenskrig har vi hatt en oppgave som denne, sier menig Oscar Holmqvist til Expressen fra sin post ved Håvilsrud i Eda kommune.

Det var politiet som torsdag ba om hjelp fra det svenske Forsvaret til å opprettholde innreiseforbudet og vokte grensen til Norge, skriver Expressen.

- MULIGHET:- Ikke mange har hatt denne muligheten tidligere. Ikke siden andre verdenskrig har vi hatt en oppgave som denne, sier menig Oscar Holmqvist. Foto: Tommy Pedersen/TT / NTB
- MULIGHET:- Ikke mange har hatt denne muligheten tidligere. Ikke siden andre verdenskrig har vi hatt en oppgave som denne, sier menig Oscar Holmqvist. Foto: Tommy Pedersen/TT / NTB Vis mer

1000 satt ut

Totalt er det drøyt 100 mennesker fra Forsvaret ved grensa. Personellet kommer fra Heimevernet, Göta Engineer Regiment i Eksjö, Skaraborgs Regiment P4 i Skövde, Southern Scanian Regiment P7 og Air Defense Regiment Lv 6 i Halmstad.

Øverst ansvarlig er oberst Peter Hederstvedt, som er sjef for den vestlige militærregionen.

Han forteller at soldatenes oppgave består i å observere, dokumentere og rapportere om bilene som går inn i Sverige, sier han.

- Vi følger med på bilene som passerer, hvor mange som befinner seg i dem, og rapporterer om det til politiet en gang daglig, sier han til Expressen.

De har ikke i oppdrag å kontrollere eller stoppe folk som krysser grensen. Grensekontroll er fortsatt politiets ansvar.

BORTVIST: En utenlandsk statsborger ble bortvist på grensa inn til Norge, og prøvde andre metoder for å komme seg inn. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Tolletaten Vis mer

Innreisenekt

Sverige innførte tidligere i uka innreiseforbud for alle utlendinger uten negativ coronatest.

Coronatesten som må framvises, skal i utgangspunktet være mindre enn 48 timer gammel. Personer under 18 år er unntatt fra kravet.

Utlendinger som er bosatt i Sverige og ansatte i transportsektoren er også unntatt fra innreiseforbudet, som innføres på forespørsel fra Folkhälsomyndigheten.

Årsaken er frykt for at nye virusmutasjoner skal spre seg i Sverige.

- De nye virusvariantene er urovekkende, sier statsminister Stefan Löfven, som onsdag opplyste at innreiseforbudet gjelder til 31. mars.

Sverige har innført innreiseforbud fra Norge, som gjelder til og med 14. februar. Det kan bli aktuelt å forlenge dette forbudet, understrekes det fra svenske myndigheters side.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer