BARNEKREFT: - Det er det vanskeligste fotografiet jeg noensinne har tatt, skrev faren til fire år gamle Jessica Whelan (på bildet) da han delte dette bildet på Facebook i fjor. Jessica hadde kreft, og dette bildet ble tatt da hun vrir seg i smerter bare noen uker før hun døde. Nå arbeider faren med en veldedig barnekreftorganisasjon og forteller hvorfor han valgte å dele bildet med omverdenen. Foto: Andy Whelan / Facebook
BARNEKREFT: - Det er det vanskeligste fotografiet jeg noensinne har tatt, skrev faren til fire år gamle Jessica Whelan (på bildet) da han delte dette bildet på Facebook i fjor. Jessica hadde kreft, og dette bildet ble tatt da hun vrir seg i smerter bare noen uker før hun døde. Nå arbeider faren med en veldedig barnekreftorganisasjon og forteller hvorfor han valgte å dele bildet med omverdenen. Foto: Andy Whelan / FacebookVis mer

Her vrir Jessica (4) seg i smerte bare noen uker før hun døde. Nå forteller faren hvorfor han delte bildet

- Bildet av Jessica som vrir seg i smerte, ble egentlig ikke tatt for å publiseres noe sted. Det ble tatt for vår egen del, slik at vi kunne se tilbake på avgjørelsen om å ikke forlenge livet hennes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hun vred seg i et smertehelvete hun hadde blitt forvist til av kreften som bare rammer barn.

Jessica Whelan (4) hadde kjempet mot krefttypen nevroblastom i tolv måneder allerede, og kampen var i ferd med å nærme seg slutten.

Den lille familien fra England sto overfor et nær umulig valg: forsøke å forlenge fireåringens liv noen måneder til, eller la den dødelige sykdommen kreve det mest dyrebare i deres liv.

De valgte det siste, for å la datteren slippe ut av smertehelvetet.

Et minne

Og det var for å minne seg selv på dette at faren til Jessica Whelan (4), Andy Whelan, tok det hjerteskjærende bildet av sin egen datter.

STERKT: Talia Joy Castellano gir fansen en siste oppdatering fra sykesenga. Opprinnelig publisert på DBTV 16.09.16. YouTube/taliajoy18 Vis mer Vis mer Vis mer

Det forklarer han i et intervju med den britiske avisa The Independent, et drøyt år etter at Jessica døde 20. november 2016.

- Bildet av Jessica som vrir seg i smerte, ble egentlig ikke tatt for å publiseres noe sted. Det ble tatt for vår egen del, slik at vi kunne se tilbake på avgjørelsen om å ikke forlenge livet og minne oss selv på at det var den riktige avgjørelsen. Og for å minne oss selv på hvilke smerte hun led med som følge av denne forferdelige sykdommen, sier Whelan.

Det var for å vise andre hva den forferdelige kreftsykdommen gjør med barn, Whelan valgte å dele dette bildet på Facebook 29. oktober i fjor, forklarer han videre.

- Sykdommens sanne ansikt

Da Whelan delte svarthvittbildet av jenta si på Facebook i fjor, gikk det verden rundt. Det var - og er - et brutalt innblikk i et ungt livs avsluttende fase.

- Det er det vanskeligste fotografiet jeg noensinne har tatt, skrev faren da.

KREFTSYK: Sommeren 2016 fikk Benjamin (5) feber. Legene behandlet ham for ørebetennelse, men det viste seg å være noe helt annet. Opprinnelig publisert på DBTV 14.02.17. Video: Marie Røssland / Line Brustad / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer

Overfor The Independent forteller faren nå at han ikke forsto hvor sterkt bildet var da han tok det. Det han så det igjen seinere, bestemte han seg for å publisere det.

- For å vise følgerne hennes sykdommens sanne ansikt, det ansiktet vi hadde blitt mer og mer vant til å se hennes siste måneder, sier Whelan.

Folk fra fjern og nær fulgte nemlig Jessicas kamp mot kreften via Facebook. Der la familien ut meldinger med statusoppdateringer og bilder fra tid til annen. Gruppa var egentlig ment som et forum for venner og bekjente. Så vokste det.

Der fikk de også støtte meldinger fra andre familier som har vært gjennom det samme.

Jobber med veldedig organisasjon

Whelan, som studerer fotografi, jobber nå sammen med veldedig organisasjon som heter World Child Cancer om en fotoserie. Han begynte å fotografere da Jessica ble syk, for å distrahere seg selv fra datterens sykdom. Nå håper han å gjøre det til et levebrød.

RØRENDE: Ashley Adamietz fra California fikk nylig diagnosen leukemi. Da bestemte «fotballfamilien» hennes for å gjøre noe spesielt for henne. Publisert 09.09.16. Video: CNN Vis mer Vis mer Vis mer

Og det er i anledning samarbeidet med World Child Cancer han nå, et år etter datteras død, han lar seg intervjue. Nettopp for å bidra i kampen mot barnekreft.

The Independent skriver at 300 000 barn verden rundt blir diagnostisert med en eller annen type kreft hvert år. Et barn med kreftdiagnose i velstående land som Storbritannia overlever 80 prosent av barna.

I ikke-velstående land overleverer bare 10 prosent av dem som blir diagnostisert i visse tilfeller, ifølge avisa.