Her vurderte Breivik å sprenge en «fattigmanns atombombe»

- Det som har kommet frem i retten i dag er uhyggelig, sier Marianne Borgen, som talte til denne folkemassen.

ET PAR TUSEN: Her står folk samlet for å høre på 1. mai-taler på Youngstorget i Oslo i fjor. Dette var ifølge Anders Behring Breivik et terrormål. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX
ET PAR TUSEN: Her står folk samlet for å høre på 1. mai-taler på Youngstorget i Oslo i fjor. Dette var ifølge Anders Behring Breivik et terrormål. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På Youngstorget 1. mai i fjor var et par tusen mennesker samlet, for å høre på taler og gå i tog. I dag fortalte Anders Behring Breivik at dette var et av målene han vurderte.

- En ting jeg glemte å fortelle (før pausen, red.anm) om alternative planer, om jeg kan ta det først? Jeg hadde en alternativ plan, i tilfelle jeg ikke greide å skaffe nok eksplosiver. Det var en setting hvor jeg ikke kunne lage en stor bilbombe. En alternativ strategi var å bruke en såkalt fattigmanns atombombe, sa Breivik og forklarte hva han mente med det. Det er verken snakk om en såkalt «skitten bombe» eller noe som annet involverer radioaktivitet. 

- Dette bortfalt av den enkle grunn at jeg hadde tilgang til å lage en stor bilbombe, sier Breivik.

Ytringsfrihet Marianne Borgen, som var SVs ordførerkandidat på den tiden, var en av mange som holdt tale på Yongstorget 1. mai i fjor. I talen sin poengterte hun at Oslo skal være en fredsby, som ivaretar flykninger som kommer til landet, og da særlig barn.

- Det som har kommet frem i retten i dag er uhyggelig. Det viser bare hvordan Breivik vil ramme vårt demokrati og uskyldige, sier Borgen til Dagbladet.

SV-politikeren mener Breivik gjør det stikk motsatte av hva 1. mai står for.

- Ved at Breivik ville bombe Youngstorget, føler jeg han ville ramme det mest sentrale ved vårt demokrati, nemlig ytringsfriheten. Det er viktig at vi står sammen og styrker vårt demokrati. Mennesker skal være trygge i sine ytringer, sier Borgen.

For drøyt - Gjorde du deg noen tanker om hvor mange liv som kunne gå tapt i 1. mai-toget? spurte aktor Svein Holden i retten i dag.

- Det er vanskelig å estimere, men noen tusen personer. Den kulturmarxistiske eliten og alle kommunister i Norge samles i det toget. Under ti prosent (av de drepte) ville vært uskyldige, svarte Breivik.

Terroristen innrømmet likevel at han så på et slikt anslag som for stort.

- Et så stort angrep var for drøyt. Jeg anså det som uakseptabelt. Jeg anså det slik at Ap måtte få en advarsel før et så stort angrep, og den advarselen var 22. juli.

Ville halshugge Brundtland Anders Behring Breivik fortalte i retten i dag at angrepet mot Regjeringskvartalet og Utøya var hans plan B.

FORKLARTE OM PLANENE: Anders Behring Brevik forklarte Oslo tingrett i dag om hvilke planer han hadde i forkant av terrorangrepet. Foto: BJØRN LANGSEM
FORKLARTE OM PLANENE: Anders Behring Brevik forklarte Oslo tingrett i dag om hvilke planer han hadde i forkant av terrorangrepet. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

Den opprinnelige målsettingen hans var tre bombeangrep, mot Regjeringskvartalet, Arbeiderpartiets hovedkontor og Slottet. Dette skulle etterfølges av en skyteoperasjon, hvor han planla å starte med Blitz-huset og Dagsavisen.

- Det var fellesferie, og de fleste konvensjonelle mål falt bort. To tredeler av personellet i alle bygninger var på ferie. Dette snudde opp ned på planleggingen. I tillegg hadde jeg på denne tiden kun klart å produsere én bombe, sa Breivik i retten.

Han har også uttalt at han vurderte angrep på journalistenes SKUP-konferanse i Tønsberg og NRKs hovedkontor på Marienlyst i Oslo. Breivik fortalte også aktor at han ønsket å halshugge Norges tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland på Utøya. Planen hans var opprinnelig å filme dette og deretter legge det ut på nettstedet Youtube.

- Jeg hadde tatt med meg en bajonett og en kniv i tillegg, sier Breivik på spørsmål fra aktor Svein Holden om han hadde gjort noen forberedelser i forhold til å halshugge Brundtland.

Den tidligere statsministeren var på Utøya 22. juli, men hadde forlatt øya da Breivik kom fram.