Herborgs miljøseier

Herborg Kråkevik hylles av miljøvernere for sitt engasjement mot utbyggingen av Hattebergvassdraget i Rosendal. I går ble Ap's kraftsosialister overvunnet - og Herborg kunne juble.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En stor dag for naturvernet. Jeg gleder meg på vegne av lokalsamfunnet som har jobbet så hardt for å bli hørt. Baroniparken er unik med sin beliggenhet i så fantastisk og vill natur. Avgjørelsen er utrolig viktig for Rosendal, sier Herborg Kråkevik til Dagbladet.

Det hender...

Sangartisten har vært nært knyttet til Rosendal i mange år. I 1993 jobbet Herborg som omviser i baroniet.

- Jeg har hatt konsert i Rosendal hver sommer. Stedet betyr mye for meg. Derfor har jeg engasjert meg. Det hender at en treffer noen statsråder. Da har jeg benyttet sjansen til å argumentere mot utbyggingen.

- Din innsats har vært uvurderlig, hevdes det?

- Jeg har bare gjort det jeg måtte gjøre. Folk som er opptatt av naturvern opplever skuffelse på skuffelse. Derfor må vi alle glede oss på en dag da myndighetene for en gangs skyld har tenkt langsiktig, sier Herborg Kråkvik.

Preus også

Andre kulturpersonligheter som har engasjert seg mot vassdragsutbyggingen er Toralv Maurstad, Ketil Bjørnstad, Leif Ove Andsnes og Anne Grete Preus.

Regjeringen offentliggjorde beslutningen på en pressekonferanse i Rosendal i går formiddag.

- Hensynet til naturverdiene ved inngangsporten til Folgefonna nasjonalpark har vært avgjørende for at regjeringen nå sier nei til utvidelse av kraftverket i Hattebergvassdraget, sier olje- og energiminister Olav Akselsen til NTB.

Bare Frp

Men det har trolig også hatt betydning at Arbeiderpartiet bare ville fått støtte til utbygging av Fremskrittspartiet til å få saken vedtatt av Stortinget. De øvrige partiene er i likhet med en samlet miljøbevegelse for å verne Hattebergvassdraget.

- Rosendal er en nasjonal perle, med natur- og kulturverdier som bør kunne gi grunnlag for lokal verdiskaping. Etablering av et nasjonalparksenter vil kunne bidra til å gjøre disse verdiene mer kjent, sier Akselsen.

JUBLER: - Jeg har hatt konserter i Rosendal hver sommer, og stedet betyr mye for meg, sier en fornøyd Herborg Kråkevik.Foto: ODDMUND LUNDE