FLYTYPEN: Dette bildet viser flytypen C-130J Hercules, som ble meldt savnet i ettermiddag. Foto: FORSVARET
FLYTYPEN: Dette bildet viser flytypen C-130J Hercules, som ble meldt savnet i ettermiddag. Foto: FORSVARETVis mer

Hercules-fly fremdeles ikke funnet

Fem norske offiserer om bord. Massiv leteaksjon med jagerfly, helikoptre og sivile og militære bakkemannskaper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Forsvarsdepartementet trekker meldingen om at Hercules-flyet har styrtet. Statusen til flyet og besetningen er ennå helt ukjent.

-
Dersom flyet har greid å ta en nødlanding, er det en mulighet for at noen har overlevd. Vi leter ut fra disse forutsetningene, sier redningsleder Jonas Sundin i den svenske sjø- og flyredningssentralen i Göteborg til NTB i 20.40-tida.

Savnet i fem timer Hercules-flyet ble meldt savnet  etter at det på vei fra Evenes forsvant fra radar og samband omlag åtte mil vest for Kiruna like før klokka 15.

Klokka 18.40 meldte nyhetsbyrået TT at letemannskapene har fanget opp nødsignaler som antas å stamme fra flyet. Svensk redningstjeneste bekreftet at et dansk redningshelikopter hadde oppfattet et svakt signal fra en nødsender i fjellområdet Kebnekaise.

Norske F16-fly fanget opp «varme punkter» i terrenget ved Tarfala, men det er uklart om dette kan knyttes til det styrtede flyet. 

Jagerfly deltar Alle de fem om bord var nordmenn. Alle de pårørende er varslet b om savnet-statusen, opplyste Forsvaret. 

- Alle fem om bord er bekreftet norske. Besetningen tilhører 135 luftving Gardermoen, men om alle disse fem er derfra kan jeg ikke bekrefte, sier Forsvarets Operative Hovedkvarter (FOH), Ivar Moen, til Dagbladet.

STOR LETEAKSJON: Norske og utenlandske mannskaper deltar i den massive leteaskjonen både i lufta og på bakken. Foto: Hans Sternlund
STOR LETEAKSJON: Norske og utenlandske mannskaper deltar i den massive leteaskjonen både i lufta og på bakken. Foto: Hans Sternlund Vis mer

En massiv leteaksjon ble satt i gang, ledet av svensk redningstjeneste med assistanse fra Hovedredningssentralen i Nord-Norge samt en rekke utenlandske militære enheter. Øvelsen Cold Response gjorde at redningsledelsen hadde store ressurser å spille på.

To norske F-16-fly, et Orion-fly, to militære danske helikoptre, et svensk redningshelikopter, et svensk politihelikopter og et amerikansk Hercules-fly deltok i kveld i letingen.

Forsvant fra radar Svensk redningstjeneste opplyser til Dagbladet at siste radiokontakt med flyet var klokken 14.43. Da snakket pilotene med tårnet i Kiruna uten å meldte om noen problemer. Så, klokka 14.56, forsvant flyet  fra radaren -like før det skulle ha landet i Kiruna klokka 15.

Det er uklarheter rundt flere av tidspunktene. Svenske myndigheter melder at flyet tok av 13.40 fra Evenes, mens Forsvaret i Norge melder at flyet tok av 14.30.

KIRUNA, SVERIGE 20120315.
Et svensk redningshelikopter som deltar i letingen etter et savnet norsk Hercules-fly, fyller drivstoff på flyplassen i Kiruna torsdag kveld. 
Foto: Fredric Alm / Scanpix
KIRUNA, SVERIGE 20120315. Et svensk redningshelikopter som deltar i letingen etter et savnet norsk Hercules-fly, fyller drivstoff på flyplassen i Kiruna torsdag kveld. Foto: Fredric Alm / Scanpix Vis mer

Den innledende letingen var konsentrert rundt et område ved den såkalte Drakryggen i Kebnekaise.

Det er  dårlig vær med svært kraftig vind og snø i leteområdet. Minst ett norsk redningshelikopter har måttet returnere, opplyser Jonas Sundin, redningsleder ved sjø- og flyredningssentralen i Göteborg, til Dagbladet.

Det savnede transportflyet er av typen C-130J (se faktaboks) og er hjemmehørende på Gardermoen. Flytypen regnes som svært robust, og er praktisk talt splitter nytt.

- Under normale omstendigheter skal ikke dette flyet ha problemer med å takle disse forholdene, sier generalmajor Morten Haga Lunde i Luftforsvaret til NRK.

Skulle hente personell Hercules-Flyet deltok i den norskledede vinterøvelsen Cold Response som pågår i Troms og Nordland og er den største militærøvelsen i Norge på ti år.

- Besetningen skulle til Kiruna for å laste personell og forsyninger, opplyser presseoffiser Rune Haarstad i Cold Response.

Ifølge ham var det ingen andre enn crewet ombord.

Dagbladet kommer med mer.

Hercules-fly fremdeles ikke funnet