Hercules-flyet kan ha blitt overrasket av sterk turbulens

Satellittbilder viser tydelige tegn på såkalte fjellbølger i luftrommet ved Kebnekaise da det norske flyet krasjet. Fjellet byr på enorme utfordringer for flygere, forteller svensk flysjef.

LUMSK: Kebnekaise er beryktet blant flygere for vanskelige værforhold. Sterk turbulens forekommer ofte, som på torsdag, da det norske Hercules-flyet krasjet i fjellets vestside. Foto: FORSVARET
LUMSK: Kebnekaise er beryktet blant flygere for vanskelige værforhold. Sterk turbulens forekommer ofte, som på torsdag, da det norske Hercules-flyet krasjet i fjellets vestside. Foto: FORSVARET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NIKKALUOKTA/OSLO (Dagbladet): Tre dager etter flyulykken som tok livet av fem norske offiserer, har etterforskerne få spor å gå etter i jakten på årsaken. Det viser seg imidlertid nå at luftrommet rundt Sveriges høyeste fjell var svært turbulent i tidsrommet da Hercules-maskinen krasjet.

- Satellittbildet viser tydelige tegn på såkalte fjellbølger, sier Lars Magnus Ovhed, meteorolog ved værvarslingen i Nord-Norge, til Dagbladet.

Det er overveiende sannsynlig at flygerne, som deltok i øvelsen Cold Response, fløy taktisk. Det vil si at de fløy lavt for å unngå å bli fanget opp på radar, og i stor grad orienterte seg etter terrenget.

Pilotene på ulykkesflyet hadde lang erfaring med taktisk flyging blant snøkledde fjell, og flere av ekspertene Dagbladet har snakket med, mener de må ha blitt overrumplet av et værfenomen så kraftig at de ikke hadde en sjanse til å korrigere for det.

- Faller veldig fort Flysjef, pilot og utdanningsansvarlig i Kallax Flyg AB, Ingemar Holmström, bekrefter overfor Dagbladet at Kebnekaise byr på enorme utfordringer for flygere som ferdes i fjellandskap. Derfor tar han selskapets piloter med til fjellet for å lære dem å takle de kolossale utfordringene fjellet kan by på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer