HAR FUNNET SVARTE BOKSER: Forsvaret i Sverige har funnet én av de to svarte boksene som styrtet ved Kebnekaise i mars i år. Her er havariplassen og toppkammen på Kebnekaise. Foto: Svensk politi / Scanpix
HAR FUNNET SVARTE BOKSER: Forsvaret i Sverige har funnet én av de to svarte boksene som styrtet ved Kebnekaise i mars i år. Her er havariplassen og toppkammen på Kebnekaise. Foto: Svensk politi / ScanpixVis mer

Hercules-flyets svarte boks funnet ved Kebnekaise

Håper å få svar på flykrasj-mysteriet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det svenske forsvaret har funnet én av de to svarte boksene til det norske Hercules-flyet som styrtet ved Kebnekaise i mars. Det var i går formiddag at det svenske forsvarets jegerbataljon fant én av de to svarte boksene til Hercules-flyet, skriver Aftonbladet.

- Det har vært som å lete etter en nål i en høystakk. Det er hyggelig at søket har gitt resultater, sier fjellfører Carl-Johan Olofsson til Expressen.

- Stakk opp av snøen Det var han som fant boksen sammen med det svenske forsvarets jegerbataljon.

- Det var en ren tilfeldighet at jeg så den stikke opp av snøen. Når jeg gravde den frem så jeg med en gang at vi hadde funnet riktig, det sto «voice recorder» på enheten, sier han til Aftonbladet.

Olofsson opplyser at funnplassen bare var hundre meter fra krasjstedet.

Kan gi svar på mysteriet Håpet er at den kan gi bedre svar på hvorfor flyet krasjet i Sveriges høyeste fjell Kebnekaise under en militærøvelse i mars i år. Fem norske offiserer omkom i ulykken.

Den siste uken har jegerbataljonen, politiet og den svenske havarikommisjonen lett i området hvor flyet krasjet.

Den svarte boksen skal nå sendes til analyse i Storbritannia for å få ut datainformasjonen. Sveriges havarikommisjon venter de første resultatene om noen uker.

Hercules-flyet «Siv» var på vei fra Evenes til Kiruna da det styrtet inn i fjellveggen på Kebnekaise 15. mars.

(NTB)