Stor lønnsomhet i privat barnevern

Herfra investerer oppkjøpsfond i norsk barnevern: - Mer lønnsomt enn olje

Sjokktall om kommersielt barnevern.

GUERNSEY-REGISTRERT: Ulike oppkjøpsfond rundt om i verden har store eierinteresser i kommersielle barnevernsselskaper i Norge. Ett av disse fondene er registrert på Guernsey, en britisk kronbesittelse i Den engelske kanal utenfor kysten av Normandie. Foto: Reuters/Russell Boyce/NTB Scanpix
GUERNSEY-REGISTRERT: Ulike oppkjøpsfond rundt om i verden har store eierinteresser i kommersielle barnevernsselskaper i Norge. Ett av disse fondene er registrert på Guernsey, en britisk kronbesittelse i Den engelske kanal utenfor kysten av Normandie. Foto: Reuters/Russell Boyce/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Mange vil bli overrasket over hvor stor andel av barnevernet som eies av finansielle institusjoner. Så lenge det ikke finnes noen begrensninger på hvem som kan investere, er barnevern det mest lukrative du kan drive med. Det bør bekymre mange, sier daglig leder Linn Herning i For Velferdsstaten, en allianse av nær 30 organisasjoner med tilsammen over en million medlemmer.

For velferdsstaten kjemper mot privatisering, deregulering og markedsliberalisme - og for en sterk offentlig sektor.

- Med så stor lønnsomhet, er vi redd for kommersielt barnevern trekker til seg investorer som først og fremst er ute etter avkastning på kapital, sier Herning, som også er talsperson for kampanjen Velferd uten profitt.

Skyhøy avkastning

Herning viser til notatet «Barnevern som profittarena», som er laget av De Facto - Kunnskapssenter for fagorganiserte, på oppdrag fra For velferdsstaten.

Publikasjonen fokuser på bruk av kommersielle barneverntjenester i det statlige barnevernet.

Det framkommer at rundt tre firedeler av kommersielle barnevernstjenester nå leveres av fem store konsern, tre svenske og to norske, som har gjort barnevern og andre velferdstjenester til en særdeles lukrativ næring.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer