Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Herfra kommer bombetruslene

Men politiet har ikke funnet fram til Berlin-adressen til etterlyst 36-åring fra Follo.

 TRUSLER FRA BERLIN:  Her i Berlin har 36-åringen fra Follo, som har vært etterlyst av norsk politi siden slutten av mai, fortalt flere ganger på sosial medier at han bor. FOTO: ASBJØRN SVARSTAD/DAGBLADET.
TRUSLER FRA BERLIN: Her i Berlin har 36-åringen fra Follo, som har vært etterlyst av norsk politi siden slutten av mai, fortalt flere ganger på sosial medier at han bor. FOTO: ASBJØRN SVARSTAD/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Foreldrene til den 36 år gamle mannen fra Follo som i går utløste en rekke bombetrusler mot norske offentlige institusjoner, er oppgitt og fortvilet over hvordan norsk politi håndterer etterlysningen av deres psykisk syke sønn.

Mannen har vært etterlyst av politiet i et halvt år siden han stakk av fra tvungent psykisk helsevern på Ahus i slutten av mai år.

De siste månedene har han bodd på kjent adresse i Berlin uten besøk av norsk eller tysk politi - på tross av at han stoppet flytrafikken på Værnes og etter hvert de andre store norske flyplassene etter en bombetrussel 16. september.

Forteller alt I går bekreftet han sin adresse i Berlin på Facebook samtidig som han orienterte i detalj om hvor han spredte nye bombetrusler: Flesland, Universitetet i Tromsø, Ila fengsel og sikringsanstalt pluss rettsinstanser og lokale institusjoner i Follo-regionen.

- Jeg stiller spørsmål ved kompetansen til norsk politi i den fortvilte saken. I går varslet politiet landsomfattende riksvarsel etter at vår sønn hadde ringt inn nye bombetrusler. Samtidig må politiet ha visst lenge hvor han. Det er ufattelig at de ikke har greid å ordne opp.

- Bare stansen i flytrafikken for to måneder siden må ha kostet samfunnet mange millioner kroner, sier faren til Dagbladet.

Samme svar - igjen Mor er like oppgitt etter at hun på nytt kontaktet Follo politidistrikt i dag, et døgn etter de siste bombetruslene fra Berlin.

- I går eskalerte det igjen, var første kommentar jeg fikk derfra. Og da jeg spurte om de hadde tenkt å reise til Berlin, fikk jeg det samme svaret som mange ganger før. Vi kan ikke bare operere der uten tillatelse, og den tillatelsen har vi ennå ikke fått, var svaret.

Moren sier til Dagbladet at hun og far prøver å ivareta sin foreldrerolle og hjelpe sønnen til å bli frisk.

- Hvis politiet mener han er for syk til å være ansvarlig for sine handlinger, ja da må politiet få han tilbake til sykehuset slik Ahus har bedt dem om. Og hvis de mener han er ansvarlig for de skadevirkningene han utløser, ja da bør de sørge for å få han sperret inne annet sted, sier moren.

Beleiret hjemmet Etter trusselen mot Værnes rykket politiet ut med store styrker til hennes hus fordi trusseltelefonen var registrert på den adressen. Under de nye telefontruslene tirsdag var ingen hjemme, og hun vet ikke om huset var beleiret på nytt.

For snart to år siden ble den nå 36 år gamle mannen dømt i tingretten for trusler mot flere bekjente og mot flere offentlige tjenestemenn.

Mange av truslene er framsatt på sosiale medier, der mannen var og er svært aktiv.

Syk, men ikke nok Lagmannsretten satte dommen til side fordi de rettspsykiatrisk sakkyndige konkluderte med at mannen ikke var tilregnelig. Men lagmannsretten kom også til at at han var for frisk til å bli tvangsinnlagt til psykiatrisk behandling.

Dermed var han en fri mann i november i fjor etter ett år i varetektsfengsel.

Etter flere nye trusselsaker hos politiet i Follo, ble han likevel tvangsinnlagt i februar i år etter vedtak i det «sivile» helsevesenet.

Derfra forsvant han en frihelg i slutten av mai, og har siden vært politietterlyst - på kjent adresse. 

 

 UTLØST FRA BERLIN:  Tr9ondheim Lufthavn Værnes var stengt fire og en halv time mandag 16. september. Bombetrussel fra 36-åringen i Berlin fikk også store konsekvenser fra flytrafikken på andre flyplasser. FOTO: TOR AAGE HANSEN/NTB SCANPIX.
UTLØST FRA BERLIN: Tr9ondheim Lufthavn Værnes var stengt fire og en halv time mandag 16. september. Bombetrussel fra 36-åringen i Berlin fikk også store konsekvenser fra flytrafikken på andre flyplasser. FOTO: TOR AAGE HANSEN/NTB SCANPIX. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media