Herfra vil Breivik styre bloggernettverket sitt

Har planene klare for hvordan han skal spre sin antimuslimske ideologi.

BAK MURENE: I to brev som Anders Behring Breivik har skrevet til en kvinne ved navn Tania, går det fram at han ønsker å opprette et bloggernettverk som han vil styre fra Ila Fengsel. Foto: Øistein Norum Monsen
BAK MURENE: I to brev som Anders Behring Breivik har skrevet til en kvinne ved navn Tania, går det fram at han ønsker å opprette et bloggernettverk som han vil styre fra Ila Fengsel. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anders Behring Breivik vil opprette et bloggernettverk fra fengselscella på Ila. Det kommer fram i brev som Breivik skrev før rettssaken mot ham startet, melder det danske nettstedet P77, et nyhets- og bloggerforum som fokuserer på demokrati og radikalisering.

Nettstedet har publisert to brev som begge er skrevet til en person som heter Tania. Breivik kommuniserer med henne på engelsk, men det er ikke klart fra hvilket land hun kommer fra. Han påpeker at brevet hennes var «både hyggelig og inspirerende» og sier at han ønsker å bli bedre kjent med henne.

I det ene brevet framhever Breivik at han savner internett, særlig Facebook og Twitter. Han sier det er tøft å gå fra 9000 Facebook-kontakter til null internett, men understreker at han har planer om å opprette et bloggernettverk som kan bidra til å spre holdningene hans ytterligere.

Får mange brev Breivik forteller sin brevvenn at mange mennesker rundt om i verden har uttrykt sin støtte overfor ham. Han sier at han har mottatt over 250 brev og at 60 prosent av dem er positive.

- 10 prosent er fra mennesker som håper at jeg finner Jesus, mens 30 prosent er fra dem som hater meg, skriver terroristen.

- Og selvsagt er jeg ingen forvirret galning, slik som media prøver å framstille meg, sier Breivik.

Han forteller at han skriver på tre bøker, som alle vil bli publisert på engelsk.

- Jeg prøver å komme i kontakt med noen som er interessert og som har en blogg, eller noen som kjenner noen som har en blogg. Jeg skal defintitivt opprette et nettverk av venner til å begynne med. Og jeg skal konsentrere meg om individer som deler mine holdninger og visjoner om framtida i Norge og Europa. Og jeg håper at du, Tania, er interessert i å bli min venn.

I det neste brevet, som også er stilet til Tania, skriver Breivik at han er veldig interessert i å etablere kontakt med personer som «bryr seg om vår kulturs skjebne og som ville være interessert i å delta på en eller annen måte», enten gjennom internett/blogg/facebookaktivitet eller ved å skrive essays som uttrykker motstand mot kulturmarxisme, multikulturalisme og islamisering.

- Ingen viktig rolle Øyvind Strømmen, ekspert på høyreeekstreme grupper, tror ikke Breivik vil klare å innta en viktig rolle blant sine meningsfeller, selv om han skulle klare å spre ideene sine via et bloggernettverk.

- Selv drapsmenn får beundrere fra hele verden. Men Breivik tar grundig feil når han forestiller seg at han har mye støtte i nasjonalistiske miljøer. Han har et veldig oppblåst selvbilde og tror nok at han er viktigere enn han i realiteten har sjans til å bli. Svært mange av dem som deler Breiviks tankegods, synes ikke noe om det som skjedde på Utøya. Terroraksjonen i regjeringskvartalet kunne nok noen forsvart, men ikke drap på barn. Derfor har han et veldig begrenset «marked», mener Strømmen, journalist og forfatter av boka «Det mørke nettet», som tar for seg ideologiske strømninger i kontrajihadistiske miljøer på nettet.

- Mesteparten av Breiviks holdninger er bare klipp og lim, både manifestet og synspunktene hans. En del av det originale han kommer med, er såpass drøyt at det begrenser seg hvor stort publikum han har, tror Strømmen.

- Breivik har såpass mange ekstreme synspunkter at til og med folk med ekstremistiske oppfatninger har problemer med å svelge hva han står for. Å drepe barn sitter langt inne — også hos folk som er sprø i utgangspunktet, sier Strømmen.

Ingen restriksjoner Anders behring Breivik er ikke lenger underlagt brev- og besøksforbud på fengelscella og kan derfor kommunisere med omverdenen, påpeker informasjonssjef Roar Hansen i Oslo-politiet.

- Han er heller ikke underlagt noen restriksjoner fra politiets side, og det var han heller ikke den siste måneden før rettssaken startet. Det er fengelset som avgjør hvem som får lov til å besøke ham, og jeg antar også at brev som sendes til ham, blir gjennomlest og godkjent av sikkerhetshensyn. Jeg vil også tro at vi ville bli varslet dersom det dukket opp bestemte ting i hans brev som hadde betydning for etterforskningen, sier Hanssen.

Forsvarer Vibeke Hein Bæra sier hun verken er kjent med innholdet i brevene Breivik sender eller hvem han sender brev til.

- Men vi vet at han skriver brev til personer som han oppfatter som meningsfeller og personer som ønsker samfunnsendring. Vi er også kjent med at han ønsker å opprette bloggernettverk, men han har åpenbare praktiske utfordringer fordi han ikke har nettilgang. Vi har imidlertid vært tydelige på at vi ikke kan hjelpe ham med det, men må begrense vår bistand til straffesaken, sier hun.

Breivik har gitt tydelig uttrykk — blant annet i retten — for at han vil fortsette sin «kamp med pennen», påpeker Bæra.

- Han har også titulert seg som skribent, sier hun.

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra ila Landsfengsel, uten å lykkes.