DØDELIG UVÆR: Orkanen «Matthew» som nå herjer i Karibia er en av de sterkeste atlanterhavsstormene i nyere historie, og er den sterkeste siden 2007. Nå har den truffet sårbare Haiti. Video: CNN / Storyful Vis mer

Orkanen Matthew:

Herjer i Karibia - nå treffer den Haiti: - Landet har ikke opplevd så kraftig storm siden 1954

To personer døde så langt i Haiti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En natt med store nedbørsmengder og kraftig vind har allerede ført til skader i Haiti, selv om selve orkansenteret fortsatt er 100 kilometer fra kysten til et av det amerikanske kontinentets fattigste land. I 11 av Haitis 145 kommuner er det oversvømmelser.

Redningstjenesten har imidlertid ikke mulighet til å reise til de oversvømte områdene og vurdere hvor mange boliger som har gått tapt, ettersom områdene fortsatt herjes av sterk vind.

Ved byen Cayes står sjøvannet allerede i gatene, og jordskred har forekommet like utenfor byen.

- Vi har allerede registrert et jordskred mellom Les Cayes og Tiburon sør i Haiti, sier Marie-Alta Jean-Baptiste, sjef for Haitis sivilforsvar.

Krever allerede liv

Så langt har stormen krevd to haitiske liv. En fisker ble funnet død i sjøen sør i landet fredag, og ytterligere en fisker er savnet. En syk, eldre kvinne døde mandag morgen ettersom hun ikke klarte å ta seg til sykehuset i uværet.

Myndighetene har arbeidet på spreng med å evakuere innbyggerne i bydelen Cite Soleil i hovedstaden Port-au-Prince, der 100.000 av de 500.000 beboere står i fare for å få boligen oversvømmet.

Tidligere har uværet også ført til et dødsfall i Colombia og et på St. Vincent og Grenadinene.

På Cuba, der en million mennesker allerede er evakuert, samt Aruba, Colombia og ved den karibiske kystlinjen i Mellom-Amerika er det også utstedt orkanvarsler.

I USA har guvernørene i Florida og Nord-Carolina erklært unntakstilstand, ifølge CNN.

Beveger seg sakte

Ifølge den amerikanske værtjenesten beveger stormsenteret seg sakte og vil trolig passere nær Haiti ved daggry tirsdag, lokal tid.

At stormsenteret beveger seg sakte, betyr også at stormen blir værende i Haiti lenge når den først inntreffer. Orkanen vil blåse oppimot 75 meter i sekundet når den treffer området ved daggry tirsdag.

Det ventes at den roer seg noe før den nærmer seg Cuba og Bahamas senere på dagen.

Værvarslingssentre antar at det vil falle mellom 38 og 63 centimeter regn over Sør-Haiti, og opptil 1 meter i noen isolerte områder.

Utsatt

Det fattige landet regnes som spesielt sårbart under naturkatastrofer, og hjelpeorganisasjoner frykter store ødeleggelser.

- Orkanen Matthew kan føre til enorme skader i Haiti, ettersom landet ikke har opplevd så kraftig storm siden 1954. Folk lider allerede av konsekvensene av tørken som var et resultat av El Nino, og nå vil de sannsynligvis oppleve massiv flom på grunn av stormen, sier Jean Michel Vigreux, landdirektør for hjelpeorganisasjonen CARE i Haiti.

Landet har allerede investert mye penger på det kommende presidentvalget, og trenger hjelp når stormen rammer.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer