Herjer med kongebarna

Utenlandsk presse herjer med de norske kongebarna, og omtaler Haakon og Märtha Louise som «skandalebarn». Nå frykter kongehuset at skandalehistoriene skal ramme deres rykte i utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste månedene har utenlandsk presse fråtset i detaljer om kronprins Haakons kjærlighetsliv. Også Märtha Louise får gjennomgå.

Sist ute er den svenske riksavisa Expressen som i går ga våre kongebarn følgende karakteristikker:

«Märtha Louise (28): Snille Haakons ville søster som alltid har følt at hun kan gjøre som hun vil - med både herrer og hester. Hun har lagt bak seg en lang rekke av dem allerede, av begge. Gifte engelskmenn, dansker og nordmenn... Tar glatt imot millionhester fra norske forretningsmenn. En prinsesse i blodet som gjør som hun vil, utenom på konkurransebanen hvor hun må holde seg til reglene.»

«Haakon (26): Nybakt « skandaleprins » - i alle fall utenfor landets grenser. En følge av sitt samboerforhold med alenemoren Mette-Marit. Uvanlig frittalende, og innrømmet på TV at han hadde et forhold. Pappa kong Harald later som ingenting... og nå skal mamma Sonja styre Haakon inn på den rette veien; diplomatiet.

Snill og ærlig, men han burde kanskje gifte seg « fint » .

For Norges skyld.»

Her er et knippe andre titler sakset fra utenlandsk presse de siste månedene:

  • «Skandalen som ryster

Norge»

  • «Norges royale kjæreste-

kaos»

  • «Forbudt kjærlighet»

  • «Norges kongehus -

et dynasti i fare
»

Frihet

Kongefamilien bryr seg lite om hva pressen ute i Europa skriver om dem. De er mye mer opptatt av hvilket omdømme de har i det norske folk. Dagbladet får imidlertid bekreftet at det er en viss frykt for at skandalehistoriene skal bli verre. Dersom det skjer, kan det være med på å gi kongehuset et dårlig rykte i utlandet. Noe som igjen kan føre til at det blir vanskeligere å representere Norge. For kongen og dronningen er det viktigste at barna er seg selv, selv om enkelte av uttalelsene eller handlingene ikke blir tatt godt imot av alle. Kronprins Haakon har selv bekreftet at foreldrene ikke «synes at alt jeg gjør er helt fantastisk alltid». Kronprinsesse Märtha Louise innrømmer også i et eksklusivt intervju med Dagbladet, for et par uker siden, at de offisielle oppgavene har vært tøffe.

«Jeg følte det som et stort press. Mor og far har vært veldig flinke til å gi oss frihet. Hvis de hadde tvunget oss til å bare gjøre det offisielle og være prinsesse og kronprins - sagt at det er dere født til - da hadde vi fått en mye større revolt».

Får støtte

- Mange av karakteristikkene fra utenlandsk presse kan kongefamilien være stolte av. Jeg synes det er utmerket at de to arvingene til den norske tronen har markert seg som selvstendige, tenkende mennesker. Beskrivelser som går på siden av dette, er egentlig bare et langt journalistisk gjesp, sier statsviter og tidligere soussjef ved Slottet, Carl-Erik Grimstad.

- Jeg tror kongen og dronningen har innsett at den eneste måten de kan være sikret et fortsatt monarki, er å gi kronprinsen og prinsessen en oppdragelse som gjør at de kan handle på egne vegne.

- Hvor viktig tror du det er for kongefamilien å bli likt utad?

- Det norske kongehuset har en emosjonell rolle å spille blant nordmenn. Det er den viktigste oppgaven. Jeg tror ikke hovedpoenget for kongehuset er å handle etter mottoet «vi skal bli likt av det norske folk». Det handler nok ikke først og fremst om å bli likt, men å fylle rollen som et nasjonalt symbol, sier Grimstad.

Følger med

Kongefamilien er selvsagt opptatt av hvordan de blir sett på, og hvordan uttalelsene deres faller i smak, i det norske folk.

Slottet har en bevisst mediestrategi. Den blir utformet av kongefamilien sammen med deres nærmeste medarbeidere. Slottet har til nå ikke brukt eksterne medierådgivere, men Dagbladet får bekreftet at kongefamilien har brukt sine personlige venner for å få råd hvordan de skal opptre i media. Enkelte av disse vennene jobber, og har jobbet, i informasjonsbransjen.

Men uansett hva de erfarne medarbeiderne på Slottet sier: Det er til sjuende og sist Haakon og Märtha Louise som selv bestemmer hva de skal si og hva de skal gjøre.

- Kongefamilien ser med stor interesse på debatten om monarkiet. Men kongefamilien styres ikke av hva som skrives i norsk og utenlandsk presse, sier hoffsjef Lars Petter Forberg til Dagbladet.

HETSES: Kongebarna rundjules i utenlandsk presse om dagen. I Sverige omtales de som «skandalebarn».