Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Herjet av vold og fattigdom

Sierra Leone er et av verdens fattigste og mest voldsherjede land. I den ufattelig brutale borgerkrigen har opprørerne gjort det til et varemerke å hogge lemmer av barn og voksne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bildene fra Sierra Leone av små barn med avhogde hender og armer har rystet en hel verden. Med en grotesk form for humor har soldatene spurt ofrene om de vil ha lange eller korte armer.

Det betyr: Skal vi bare hogge av handa, eller skal vi ta hele armen. Slik bestialitet har preget borgerkrigen i Sierra Leone som har rast de siste åra.

Ofte er soldatene sjøl barn - kidnappet og hjernevasket til å bli lydige drapsmaskiner.

Diamanter og blod

Sierra Leone var britisk koloni fram til 1961. Korrupsjon og vanstyre preget landet etter sjølstendigheten, med en liten rik elite som holdt det store flertallet i befolkningen nede i bunnløs fattigdom. Misnøyen, særlig på landsbygda, førte til at opprørshæren Revolutionary United Front (RUF) ble dannet.

I åtte år har borgerkrigen rast, og kampen om rike diamantforekomster er en av de viktigste drivkreftene i konflikten.

RUF kontrollerer i dag store diamantfelter i indre deler av landet og bruker pengene til å finansiere den blodige krigføringen. Store deler av befolkningen er drevet på flukt, og minst 50000 mennesker er drept. Anslagsvis 100 000 er lemlestet av en befolkning på snaue fem millioner mennesker. Økonomi og infrastruktur er kollapset.

FN-gisler

I dag er det 13000 FN-soldater i landet som skal holde en slags orden. Men soldatene er dårlig trent og utrustet. Tidligere i år ble flere hundre FN-folk tatt som gisler av opprørsstyrkene, blant dem den norske observatøren, orlogskaptein Knut Gjellestad. Menneskerettssituasjonen i Sierra Leone er nå på ny i ferd med å forverre seg, ifølge FN. I områdene som kontrolleres av RUF, meldes det om likvidasjoner, voldtekter og tvangsrekruttering av barnesoldater.

FN har dokumentert voldtekter av jenter helt ned i tiårsalderen, og mange sivile flykter nå fra RUF-hærens områder.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media