Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Herland trenger ikke å møte i retten

Fordi hun er privat engasjert sakkyndig i terrorsaken.

INNKALT SOM VITNE: Hanne Nabintu Herland. Foto: Odd Mehus
INNKALT SOM VITNE: Hanne Nabintu Herland. Foto: Odd Mehus Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som privat engasjert sakkyndig vitne er Hanne Nabintu Herland ikke omfattet av vitneplikten. Hun kan derfor nekte å møte i rettssaken mot Anders Behring Breivik.

- Er man privat engasjert sakkyndig, baserer det seg på en avtale med den andre parten, og den avtalen kan man takke nei til. Da har man heller ikke møteplikt, sier tingrettsdommer Ina Strømstad i dommernes mediegruppe til NRK.

Ifølge straffeprosessloven er det bare vanlige vitner som plikter å møte og avgi forklaring for retten.

Det er Breiviks forsvarere som har ført opp religionshistoriker Herland på listen over vitner de ønsker å føre i Oslo tingrett. Herland selv har gitt tydelig uttrykk for at hun ikke ønsker å være en del av «den forskrudde drapsmannens show». Nå ser det altså ut til at hun kan slippe det.

Forsvarer Geir Lippestad skjønner ikke hvorfor det skulle være problematisk for Herland å forklare seg for retten.

- Det å komme i en rettssal og fortelle om sitt eget fag, kan vi vanskelig se er så belastende at man ikke bør møte, sa Lippestad forrige uke.

Aktivisten Stein Lillevolden skrev tidligere et innlegg om at han ville nekte å vitne. Han ble senere fjernet fra vitnelisten.

NTB

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling